Főkép

Egy világ, amelyben nem születnek többé gyermekek… Egy ország, amely látszólag vigyáz a polgáraira, de valójában zsarnokságot kényszerít rájuk… Egy Anglia, ahol egy születendő életnek óriási értéke lenne, mégis, az életnek már nincsen semmi értéke…

 

2021-ben járunk. Január elsején, pontban az új esztendő kezdetekor meghal a Földön utolsóként született gyermek, az immár huszonöt éves Joseph Ricardo. Sorsa keserű figyelmeztetés: a Földön, amely korábban a túlnépesedéstől rettegett, megkezdődött az emberi faj kihalása. Mi vár az idősebbekre, ha a huszonöt éve (két hónapja és tizenkét napja) világra jött legutolsó embergyermek is meghalhatott? Ráadásul teljesen értelmetlenül.

 

A hírt és ezeket a gondolatokat egy napló tárja elénk: Theo Faroné, aki nem egyszerűen egy keserűségbe húzódott túlélő, de egyúttal a mindenható Xan Lyppiattnek, Anglia Gondnokának, vagyis önjelölt és zsarnoki vezetőjének unokatestvére. Az ő elbeszélésében ismerjük meg a világot, ahol úgy tűnik, az embernek már sohasem lesz gyermeke. Ám azután történik valami: Theo olyan embereket ismer meg, akik sohasem adták fel, akik küzdenek a zsarnokság és a csüggedés ellen. Találkozik egy olyan nővel, akinek talán még születhet fia – vagy lánya. Vajon mi lesz az emberiség jövője? Megváltoztatható-e a megváltoztathatatlan?

 

A könyv szerzője, P. D. James nem érte meg, hogy e különleges hangú, profetikus sci-fije magyarul is napvilágot lásson. Bár Az ember gyermekéből 2006-ban film is készült (Alfonsó Cuarón rendezésében, Clive Owen főszereplésével), hozzánk csak most jutott el. Akkor, amikor írója egy hosszú és termékeny életpálya után, 94 évesen elhunyt. 2014. november 27-én, halála napján, már lehetett kapni a kötet e-book-változatát…

 

P(hyllis) D(orothy) James a modern detektívirodalom egyik legegyénibb hangú szerzőnője volt. 1920-ban született, ám hosszú élete alatt mindössze 19 regényt írt. Ezek közül a legtöbb, 14 Adam Dalgliesh, a zseniális, művészlelkű költő és elhivatott detektív főszereplésével megírt detektívregény. Két krimijében Cordelia Grey kap szerepet, a fiatal, öntudatos és merész magánnyomozónő. E regények közül nyolcat adtak ki magyar nyelven, még a rendszerváltás előtt. James továbbá  két „nyomozótlan” krimit is írt, melyek mind a XXI. Század Kiadó jóvoltából jelentek meg magyarul. Az Ártatlan vér filozofikus bűnregény, az írónő legutolsó, 2011-ben írt könyve, A halál jár Pemberley-ben pedig Jane Austen Büszkeség és balítéletéhez kapcsolódik: tisztelgés a klasszikus angol szerzőnő előtt, stílusos folytatása az egyik legkedveltebb angol regénynek, ráadásul még remek történelmi krimi is.

 

Az 1992-ben megjelent Az ember gyermeke azonban magányosan áll az életműben: hiszen ez az írónő egyetlen, sajátos science-fiction története. Talán csak az a közös benne és a többi James-regényben, hogy amint az írónő krimijei sem a szokásos klasszikus recept szerint épülnek fel, ebben a komor hangulatú jövőregényben sem egy teljes világ kiépítése és mozgatása érdekelhette, inkább az emberi jellem feltételezett változásainak és torzulásainak feltérképezése. A regény nemcsak egy olyan, disztópikus Angliát mutat be, ahol huszonöt éve nem születnek gyermekek, de a zsarnokságról, a műveltség értékéről és a reményről is sok megfontolandót vet fel. Érdemes elolvasni.