Főkép

Az Így neveld a sárkányodat sorozat második része ez. Ámbátor az első kötetben Hablaty bebizonyította, hogy nem is annyira reménytelen eset, azért attól még igen messze van, hogy igazi viking Hős legyen belőle. Jó-jó, megmentette a Szőrös Huligánok faluját két irdatlan nagy sárkánytól, de attól még ugyanolyan nyeszlett nyüzüge nyápic, mint volt, kérdezd csak meg Takonypócot, aki szerint neki kellene a Törzs következő vezérének lennie. Hiszen épp, hogy csak elkezdte Hibbant-sziget Kalózképző Tanfolyamát, és máris bajba keveredik…

 

A könyvbéli vikingek, szemben a filmverzióval, továbbra sem lovagolnak a sárkányaikon, de kiderül, hogy kincskeresésre azért jók a kis bestiák. A probléma csak az, hogy a remélt kincs egy olyan szigeten van, ahol ormótlan nagy és halálos bestiák élnek. De nem lennének igazi vikingek, ha nem erednének nyomban a nyomába Hablaty őse, Szörnyű Szőrmók kincsének, melynek hírét Alvin, a szegény de becsületes földműves hozza el hozzájuk, miután kimenekítették a tengerből, ahol Szörnyű Szőrmók koporsójában utazgatott épp.

 

Ahogy már az első részben is megszoktuk, Hablatyon kívül nemigen van ember a Huligánok között, aki használná is az agyát, így aztán egyetlen nap alatt annyi kalandba és halálos veszélybe keverednek, amennyi más népnek a kihaláshoz is elég volna, de ha itt is így történne, a sorozat aligha folytatódna még úgy 9 köteten át, tehát annyit elárulhatok, hogy hőseinkből most sem lesznek hősi halottak.

 

Cressida Cowell humora és történetszövése mit sem kopott az első kötethez képest, bár most, hogy egymás után olvastam a kettőt, érzem, hogy jobb az egyes részek között némi szünetet tartani. Nagyon szeretem, hogy olyan (ön)irónikus módon viszonyul ehhez a bolond népséghez, és hogy rendre megereszt olyan kiszólásokat, amilyeneket az idősebb olvasók értékelnek igazán.

 

Dudik Annamária Éva fordítását csak dicsérni tudom, még ha nem olvastam is az eredetit, mert a beszédes nevek és fergeteges (vagy fertelmes, nézőpont kérdése) poénok és fordulatok remekül működnek. A tördelés-korrektúra terén viszont lett volna még min finomítani. Máskülönben: jöhet a folytatás!