Főkép

Már-már hagyománnyá vált, hogy az egykori VHK-alapító-frontember, Grandpierre Attila katartikus hatású koncerteket adó zenekara, az ősi rítusokat magyar népzenével ötvöző Vágtázó Csodaszarvas minden év decemberében fellép az A38 Hajón. Ezúttal is különleges nagykoncertre kerül sor a hajón, az est csúcspontja a közös örömzenélés lesz a középkori világzenét középkori hangszereken játszó Hollóének Hungaricával - közel húsz zenész a színpadon, extatikus élményt nyújtva!

Grandpierre Attila csillagász, zenész, filozófus egyedülálló alakja a magyar zenei életnek. A Vágtázó Halottkémek alapító-frontembereként a nyolcvanas évek óta járja sajátos, egyedi útját. A VHK a punk, az underground, a népzene és a sámánrítusok különleges elegye volt. A Vágtázó Csodaszarvas inkább a magyar népzenére helyezi a hangsúlyt, de mindezt tökéletesen egyéni és összetéveszthetetlen módon teszi. Az ősi magyar népzenét, szertartásokat felelevenítő, katartikus hatású koncerteket adó zenekar koncertjein "mindenen túláradó, minden burkot szétrepesztően szárnyaló életigenlés élhető át" - mondja Grandpierre. És így folytatja: "Ilyen mélységben, ilyen elemi erővel ritkán tapasztalható az életöröm, mint ezeken a ritka alkalmakon. Ezeken a lélek-borzongató koncerteken ősi, megtisztító és felszabadító örömtüzek törnek ki a zenekarból, a közönségből, és ha minden jól megy, akkor a Mindenségből is. Fergeteges ritmusok, varázslatos, keleties dallamvilág, az eurázsiai síkság lovasnépeinek ősi, sámánisztikus zenéje elevenedik fel a zenekar egyedülálló, hipnotizáló és katartikus előadásmódjában."

 

Már-már hagyománnyá vált, hogy a Vágtázó Csodaszarvas minden év decemberében fellép az A38 Hajón, és az is, hogy minden alkalommal valami különleges, egyedi koncertet kínál. Ezúttal az est csúcs- és fénypontja a Hollóének Hungaricával való közös örömzenélés lesz - közel húsz zenész a színpadon, valóban katartikus és extatikus élményt nyújtva!

 

A zenekar tagjai

Grandpierre Attila: ének
Bese Botond: kecskeduda
Vaskó Zsolt: fúvosok
Fábri Géza: koboz
Benkő Róbert: bőgő
Fábri András: ciszter, gitár
Fazekas András: dob, ütősök
M. Gebri Bernadett: ének
Molnár Krisztina: hegedű
Orczy Géza: ud, saz, buzuki, dzura, tambura
Bakos Csaba: tapan, derbuka, riq


Lemezek
Tiszta forrás, 2006

Végtelen Ázsia, 2008

Csillaglovaglás, 2011

 

A Hollóének Hungarica, ahogy a tagok fogalmaznak, igazi középkori hippik gyülekezete, amelyben középkori fazonok középkori hangszereken középkori világzenét játszanak. Hatásos és extatikus színpadi produkciójukban a legkülönbözőbb hangszerekkel, dudákkal, furulyákkal, zergekürttel, dobokkal szólaltatják meg a balkáni, közép- és kelet-európai dallamokat, fantasztikus hangulatot teremtve.

A zenekar tagjai
Bálint Lajos: középkori duda, spanyol duda, gemshorn, ének
Béke Csaba: tekerőlant, buzuki, lant, ének
Gábor Sándor: középkori duda, furulya, ének
Koczkás Zsolt: középkori dob, csörgők
Pálvölgyi Ferenc: középkori duda, buzuki
Simonyi Vilmos: középkori dob
Pásztor Dániel: középkori duda, skót duda

 

Lemezek

Szárnyalás, 2007

Mors in Virgo, 2010

Hollóének, 2013

 

Hír: Vágtázó Csodaszarvas – Elszabaduló örömtüzek!

Hollóének Hungarica

2014. december 6., szombat 19h

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

 

Forrás és további infó:

http://www.a38.hu/hu/program/vagtazo-csodaszarvas-holloenek-hu

http://www.vagtazocsodaszarvas.hu/

https://www.facebook.com/VCsSz

https://www.youtube.com/user/vagtazocssz

http://www.holloenek.hu/

https://www.facebook.com/pages/Holl%C3%B3%C3%A9nek-Hungarica/728928387126239