Főkép

Van egy jövő, amit nem ismerhetsz, mert éppen most lenne... Akár ilyen is lehetne 2014… Mi történt volna, ha dr. Eugene Bryce 1986-ban felfedezi, hogy vannak briliánsgyerekek? Olyan különleges képességű fiatalok, akik többek, mint az eddig ismert zsenik? Akkor a mostani világunk idegen lenne… Akkor Cooper világában élnénk: és nem biztos, hogy ott szeretnénk lenni mellette.

 

Pedig Cooper világa nyugodt és igazságos. A briliánsokat, vagyis a különleges képességű embereket gyerekkorukban választják ki a társaik közül, és speciális képzési program segítségével hozzák ki a legtöbbet az elméjükből. Vigyáznak, hogy ők, az abnormok ne jelentsenek veszélyt a normálokra, vagyis az átlagemberekre. A nagyvilágban béke és biztonság uralkodik, a VEK, vagyis a Veszélyelemző és Elhárító Központ emberei pedig ügyelnek arra, hogy ez így is maradjon. Aki pedig veszélyt jelent az új világra, az számíthat rá, hogy meggyűlik a baja a Jogszolgáltató Egységgel. Cooper is itt dolgozik. A feladata, hogy megakadályozza néhány elfajzott abnorm lázadási kísérletét és terroristacselekményeit. Fő ellenfele egy bizonyos John Smith, aki hatalmas fenyegetést jelent a békére és a biztonságra.

 

Csakhogy… Minél többet nyomoz, minél ügyesebben épül be és minél cselesebben hajt végre parancsokat Cooper, annál kevésbé tűnik a saját világa nyugodtnak és igazságosnak, John Smith bűnösnek, a VEK pedig megbízhatónak. Mire elér a céljáig, már tudja, hogy csak eszköz volt – de vajon milyen cél érdekében? És merre kellene továbbhaladnia, hogy önmagához méltón cselekedjen? Cooper választásra kényszerül – pedig a két, olyannyira különböző gyermekére is vigyáznia kellene…

 

Marcus Sakey nyolc bestseller-kötet szerzője, akinek a nemzetközi hírnevet utolsó két könyve hozta meg, a Briliánsok és folytatása, a nemsokára nálunk is várható A Better World. A Brilliance Saga egy alternatív világot rajzol meg, amely kissé science-fiction, mégis, szinte itt van velünk. Az X-Men – A kívülállók című film témaválasztásához hasonlóan itt is felmerül, van-e jogunk a mutációt, az abnormitást megbélyegezni, vagy sem; s van-e okunk félni tőle, vagy sem. Ám míg az X-Men-filmek azóta sok szempontból inkább a minél több akciójelenet és minél több, a képregényből ismert szuperhős egyetlen filmbe tömörítése felé haladtak tovább, a Briliánsok történetén még mindig el lehet gondolkodni az izgalmas kalandok közben. Mi mit tennénk, ha léteznének briliánsok?

 

A fordulatos és tempós történettel tulajdonképpen csak az az egy bajom volt, ami a pozitívuma is: vagyis hogy egy sorozat (egy leendő trilógia) első regénye. Néhány oldalra a könyv végétől még bíztam benne, hogy sikerül elérni a békéhez, biztonsághoz és nyugalomhoz. Ehelyett a Vége az első kötetnek feliratba futottam bele… Így aztán nem tehetek mást: várom a folytatást. De legyen az bármilyen jó, néha azért visszakívánom az asimovi időket, amikor egy sorozat egyes kötetei még önmagukban is lezárultak… Ettől függetlenül úgy gondolom, Marcus Sakey következő sci-fijére is oda kell majd figyelni, remélhetőleg még ebben az évben. Főleg, ha addigra tényleg elkezdenek filmet forgatni a Briliánsokból, ahogy azt a pletykák sejtetik.