Főkép

A harmadik évad percre pontosan ott folytatja, ahol a második abbamaradt. Storybrooke elitje a Jolly Rogeren éppen Sohaország felé tart, hogy megmentsék Henryt (Jared Gilmore). És erre egy fél évad kell! Aminek a nagy része azzal telik, hogy az irritálóan műanyag dzsungelben leforgatják a Másfélmillió lépés Sohaországban-t – Rockenbauer Pál szerepében Hook (Colin O’Donoghue). Persze, vannak visszatekintések, néha elég ügyesek is – végre megismerjük egy picit Hook múltját, többet tudunk meg Bae és Zörgőfürge kapcsolatáról, megtudjuk, honnan is van Pán Péter (Robbie Kay), és hogy fogadta örökbe Regina Henryt. És persze van pár felesleges Hófehérkés-Herceges flashback, amiknek annyi értelme van, mint az előző évadból A tó hölgye régmúlti szálának. Kétszer kellett megnéznem, hogy rájöjjek az évad első felének jó oldalára is: megpróbál egy Zörgőfürge lélekrajz lenni. Kétségtelen, hogy erősen az orrunkba akarják tolni, hogy itt más sincs, mint Henry megmentése, de ha kellően figyelünk, ott van a Rumple-tükör is.

 

És ezt a szépen felépített Zörgőfürgét heréli ki, négyeli fel, feszíti keresztre az évad második fele. Az ellenség a Gonosz nyugati boszorkány (Rebecca Mader) Óz birodalmából, és céljai elérésében nemcsak a repülő majmai segítik, hanem a marionett bábként rángatott Sötét nagyúr is. Zelena, mert ezt a nevet kapta, indítéka egészen eredeti és végre semmi köze Henryhez. Örültem, hogy ezen a szálon parkoló pályára pakolták a porontyot, mert Sohaországban kicsit már sok volt nekem. Az itteni visszatekintések is jobban forognak Zelena és családja körül, mint Hófehérkéék negédes múltja körül. Szinte az összes arra szolgál, hogy Zelenát és az ő indíttatását kitaláljuk, megértsük. De a Zörgőfürge-figura leépítése miatt nagyon is mérges vagyok, bármennyire remekül hozta ezt is Robert Carlyle – talán mintha picit szenvedett volna, hogy a felépített karaktert így megsemmisítették. Viszont az összeszedett történetszálért, és azért, mert voltak elég bátrak egy főszereplőt kiírni, hogy Henry nem szerepel annyit, hogy Hook szerencsére maradt olyan, mint eddig (lehengerlő, sármos, pimasz jó-rosszfiú), megpróbálom ezt elnézni nekik.

 

Ellenben még mindig vannak olyan dolgok a gépezetben, amik bökik a csőröm: a törpék még mindig siralmasan biodíszletek, olyan utalások vannak, amiket aztán nem fejtenek ki, vagy egy történésnek nem lesz lefolyása. Viszont ha Megan Ory megjelenik, végre nemcsak díszlet, hanem funkciója is van – úgy tűnik, Jennifer Morrison, bár talán kicsit későn, de belerázódott a szerepébe, és mint a karaktere, ő is megtalálta a helyét a mesevilágban. Ja, és kaptunk pár kellemes mellékszereplőt: Robin Hood (Sean Maguire), Ariel (JoAnna Garcia Swisher) és Lumiere (Henri Lubatti) személyében, akik kellemes színfoltjai az eléggé begyepesedett eredeti csapatnak. És az utolsó részekre végre egy régi kérdésre is választ kapunk: mi a fene történt Kathrynnel, miután megtört az átok?

 

sorozatjunkie arról elmélkedik, hogy mégis mi köze lehet a közelmúltban bemutatott nagy Disney-filmeknek a sorozatban megjelenő új karakterekhez. Például, amikor Tim Burton Alice-a elindult a moziban, akkor került az Őrült Kalapos is Storybrooke-ba. Mivel az Egyszer volt, hol nem volt is a Disney terméke, érdemes elfilozofálni rajta, mennyire lehet céges utasítás, hogy mondjuk a sorozat promótálja az éppen futó filmet. Én inkább úgy vélem, hogy a sorozat készítői kapaszkodnak bele a filmekbe – már ha tényleg lehet beszélni ilyen jellegű kapcsolódásról –, hiszen a filmek miatt a sorozat célközönsége (a gyerekes családok) már amúgy is benne vannak az adott világban, így könnyebb a sorozathoz is kapcsolódniuk. Aztán lehet, hogy nincs itt más, mint a készítők lustasága, akik ahelyett, hogy mást keresnének a mesék végtelen tárházából, inkább ránéznek, mi megy a Disneytől a moziban, és azt teszik be. Mondjuk lassan tényleg az összes, széles körben ismert meseszereplő tiszteletét tette a Storybrooke-ban, azért kíváncsi vagyok, milyen kreatív megoldások jönnek majd.

 

Pár szó a megvalósításról: a zene még mindig isteni, a ruhák még mindig remekek – adják már oda a ruhatervezőknek a nekik járó Emmyt! A CGI fejlődött olyan tekintetben, hogy a mozgó dolgokat megjelenítik, míg ha háttérről van szó, van mit tanulniuk, bár a Smaragd város rettenetesen jól sikerült.

 

Nos, mindezek után felmerülhet a kérdés: miért is érdemes megnézni a harmadik évadot? Amiben eddig nagyon jó volt a sorozat, abban továbbra is remek: két kompetens, eredeti háttértörténettel ellátott gonosz, lehengerlő színészek tolmácsolásában (nem hittem volna, hogy egy gyerekszínészre ezt mondom). Zörgőfürge emelkedése és bukása is lenyűgöző, főleg ahogy Carlyle eljátssza. És végre megtudhatja a kedves néző, hogy miért is nem bírom Emmát és Jennifer Morrisont. Ja, és mert a negyedik évadban, amit mindenképpen nézni kell, mert a Jégvarázs jön el Storybrooke-ba, egészen biztosan lesznek utalások a harmadik évad részeire is.

 

A harmadik évad epizódjai (nem hivatalos magyar címekkel):

1. A legigazabb hívő szíve (The Heart of the Truest Believer)

2. Elveszett lány (Lost Girl)

3. Egy eléggé átlagos tündér (Quite Common Fairy)

4. Rossz szokások (Nasty Habits)

5. Jó forma (Good Form)

6. Ariel

7. Sötét üreg (Dark Hollow)

8. Gondolj arra, ami szép (Think Lovely Thoughts)

9. Mentsük meg Henryt (Save Henry)

10. Az új Sohaország (The New Neverland)

11. Hazatérés (Going Home)

12. New York-i szerenád (New York City Serenade)

13. Boszorkányüldözés (Witch Hunt)

14. A torony (The Tower)

15. Halk hangok (Quiet Minds)

16. Nem könnyű zöldnek lenni (It’s not Easy to be Green)

17. A Jolly Roger (The Jolly Roger)

18. Keresztutak (Bleeding Trough)

19. Egy különös dolog (A Curious Thing)

20. Kansas

21. Hófúvás (Snow Drifts)

22. Nincs más olyan hely, mint az otthon (There is No Place Like Home)

 

Rendezők: Ralph Hemecker, David Solomon, Ron Underwood, Guy Ferland, Gwyneth Horder-Payton, Alex Zakrzewksi, David Boyd, Jon Amiel, Ciaran Donnelly, Guy Ferland, Andy Goddard, Billy Gierhart, Eagle Egilsson, Mario Van Peebles, Ernest Dickerson, Romeo Tirone, Gwyneth Horder-Payton,

Írók: Adam Horowitz, Edward Kitsis, Andrew Chambliss, Jane Espenson, Christine Boylan, Kalinda Vazquez, Robert Hull, Daniel T. Thomsen, David H. Goodman,

Főszereplők: Ginnifer Goodwin, Jennifer Morrison, Lana Parrilla, Josh Dallas, Jared Gilmore, Robert Carlyle, Emile de Ravin, Meghan Ory, Colin O’Donoghue, Michael Raymond-Jones