Főkép

Július 8-án a Budapest Parkban adja a Budapest Bár egyetlen olyan nyári koncertjét, ahol a kitűnő zenekaron kívül a Budapest Bár összes jelenlegi énekese – Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Mező Misi, Németh Juci, Rutkai Bori, Szűcs Krisztián – is fellép. Igazi pörgős, bulis koncertre lehet számítani, ahol a Budapest Bártól megszokott régi dalokon kívül az áprilisban megjelent Húszezer éjszakás kaland című lemez dalai is elhangzanak.

 

Aki már régen volt a zenekar koncertjén, annak csupa meglepetésben lesz része, ugyanis a zenekar folyamatosan feszegeti a cigányzenekar hangzásáról meglévő fogalmaink határait, az énekesek pedig a dalválasztásukkal és különleges előadásmódjukkal egyre újabb és újabb vizekre eveznek.

 

Kiss Tibor, aki 2014. őszéig „szabadságra ment” a zenekarból egyéb elfoglaltságai miatt, erre a koncertre mégis eljön, hogy ez alkalommal teljes legyen a csapat. Az együttes és a közönség számára is örömünnep lesz ez a koncert, hiszen nagyon ritka alkalom, hogy az egész csapat együtt legyen.

 

Június végén, Nagyváradon tartott koncertjükről ezt írták a szervezők „A levegőben harapni lehet a pozitív vibrációkat, mert ha bús is a nóta, mi tudjuk: sírva (is) vígad a magyar. Annyi mosolygó arc van körülöttünk, hogy ezt már alig lehet bírni.” A kitűnő zenén és dalokon kívül a Budapest Bár koncerteken jelenlevő nagyon magas “feel-good” faktor az oka annak, hogy az orvosok lassan terápiaként javasolják a koncertjeiket.

 

Új lemezük, a Húszezer éjszakás kaland című album igazi tempós, nyári lemez szerelemmel, húzós dalokkal és meglepetésekkel, melyek közül talán a legfontosabb, hogy a produkció történetében először a zenekar énekeseinek saját dalai is hallhatóak. A címadó számot  - Húszezer éjszakás kaland - Szűcs Krisztián (HS7) kifejezetten a Budapest Bár számára írta. Nem csak dalaiban, de hangjaiban is frissült a produkció - ezen a lemezen a csapat új tagja, Mező Misi (Magna Cum Laude) is hallható.

 

A nagylemez 12 számot tartalmaz. A már említett saját szerzemények mellett természetesen hallhatjuk a Budapest Bár védjegyévé vált régi magyar sláger-átdolgozásokat és újabb hazai dalok átértelmezett változatait is. Sőt, megszólalnak nemzetközi popslágerek Budapest Bár-változatai is, többek közt David Bowie Tonight című dala. A Húszezer éjszakás kalandot 2014 őszén egy újabb Budapest Bár-lemez, egy borongósabb, melankolikusabb album követi majd (mindkét lemez a Volume 5 alcímet viseli majd, így jelezve, hogy egy összetartozó albumpár két darabjáról van szó).

 

„Amikor elkezdtem a Budapest Bárt, az volt a célom, hogy a cigányzenekar teljesen másképp szólaljon meg, ahhoz képest, ahogy általában szokott. Most jutottunk el odáig, hogy sokkal modernebbül szólunk, néhol az elektronikus tánczene elemeit is beépítettük, mégis megőriztünk egy szerintem összetéveszthetetlenül más zenei hangzást – a cigányzenét. Ehhez az kellett, hogy ezekkel az énekesekkel dolgozzunk. Az énekesek másképp gondolkoznak a zenéről, mint mi, zenészek, és ez nagyon inspiráló. Évek alatt tudtuk a hangzást olyanra gyúrni, amit én az elején elképzeltem. Mérföldkő a zenekar történetében, hogy ezen a lemezen szerepel az első olyan dal, ami a Budapest Bár saját dala. Szűcs Krisztián Húszezer éjszakás kaland című dala pont oly an mint a Budapest Bár: a régit ötvözi az újjal” - mondja Farkas Róbert, a Budapest Bár zenekarvezetője.

 

„Tavaly nyáron indult el a Budapest Bár életében egy újfajta folyamat. Arra jutottunk, hogy jó lenne egy kicsit korszerűbb irányokat keresgélni zenei és hangzásbeli megoldásokban. Elkezdtük megkeresni azokat a lehetőségeket, amivel a Budapest Bár egyébként is karakteres világát - megfelelő izléssel - a mai pop és rockzenével elegyíthetjük - hiszen mi énekesek is ebből a világból jövünk." - mesél a produkció újfajta ihletettségéről Keleti András énekes.

 

Forrás:

www.budapestbar.hu

https://www.facebook.com/events/720263804698834/?fref=ts

www.youtube.com/budapestbarband