Főkép

A leginkább színészként ismert Steven Seagalról sokan tudják, hogy buddhista, közeli barátja a Dalai Lámának és Vladimir Putyinnak. Jeleskedik a keleti harcművészetekben, valamint a fegyvert is jól forgatja Jefferson Parish sheriff-hivatalában. Június 27-én, a Budapest Kongresszusi Központban, arról is meggyőződhetünk, hogy nagyon jó zenész is.

 

Steven Seagal blues zenekarával koncertezik a Hollywood Music Festival keretében a Budapest Kongresszusi Központban, de előtte a Modern Art Orchestra minden bizonnyal már alaposan felforrósítja majd a hangulatot. Bár Seagalt olyan filmek főszereplői között láthattuk, mint többek között a Nico, a Törvényre törve, a Lángoló jég, a Száguldó erőd, a Tűz a mélyben, A hazafi, A Professzor, a Könyörtelen csapás vagy a Machete, valójában előbb kezdett el zenélni, mint színészkedni. Tizenkét évesen kapa meg az első gitárját, és onnantól kezdve semmi mást nem játszott rajta, mint blues zenét. Azóta együtt zenélt a legnagyobb blues-legendákkal: BB Kinggel, Bo Diddley-vel, John Lee Hookerrel és a legnagyobb példaképével, Clarence „Gatemouth” Brownnal, aki a Katrina hurrikán áldozata lett. B.B. King soha nem mulasztotta el megemlíteni, milyen nagyszerű gitárosnak tartja őt. Seagal mindig is fontosnak tartotta, hogy a blues történetét és szellemét életben tartsa, ezért a világ egyik legautentikusabb blues gitárgyűjteménye is az ő nevéhez fűződik.

 

A színész végül édesanyja bíztatására adta ki első albumát Songs from the Crystal Cave címmel, amely a legsikeresebb lemezek között volt Európában. A blues mellett a pop, a jazz és a reggae keveredik a korongon, és Stevie Wonder harmonikaszólóját is hallhatjuk rajta. 2007-es albumán látszik, hogy hű marad a letisztult blues gyökereihez. A Mojo Priest című albumának dalai jól tükrözik milyen zenei hatások érték Seagalt, aki a történetmesélést a lehető legügyesebben valósítja meg dalain keresztül. A kritikák szerint ez az egyik legjobb valaha megjelent blues album, amelyen nemcsak a színész finom gitárjátéka, de olyan blueslegendák „esszenciája” is egyesül, mint Muddy Waters, BB King, Bo Diddley, Robert Lockwood Jr, Ko Ko Taylor, James Cotton, Willie „Pine Top” Perkins és Hubert Sumlin.

 

Doktor House cinikus, ironikus és persze világszerte népszerű dokija új arcát mutatja meg hazai rajongóinak július 19-én a Budapest Kongresszusi Központban. Bár Hugh Laurie elsősorban színészként ismert, zenészként is sikeres. Budapesten zenekarával, a The Copper Bottom Banddel lép fel.

 

A bohókás sztár saját maga tanult meg zongorázni, és bár hobbiként egész életében zenélt, az első albumát három évvel ezelőtt jelentette megLet Them Talk címmel. A blues stílusú szerzemények óriási sikert arattak világszerte, a Billboard blues listáján is az elsők közt végzett. Ezen felbuzdulva tavaly kiadta második albumát Didn`t It Raincímmel, amelyen a blues egészen korai előadói, mint W.C. Handy vagy Jelly Roll Morton, illetve az újabbak közül Dr. John számai is szerepelnek. A lemez megjelenését egy világ körüli turné is követte, amelynek során az Egyesült Államoktól kezdve Európán át egészen Brazíliáig és Új-Zélandig teltházas koncerteket adott. Laurie nem szívesen magyarázza, hogy egy oxfordi születésű britként miért pont blues zenét játszik:

- Inkább nem mondok semmit – állítja. - Mutassa meg az album, hogy én egy fehér, középosztálybeli angol vagyok, aki a legnagyobb természetességgel merül alá az Amerika déli részén honos zene misztikumában. Az az egyetlen mentségem, hogy megpróbáltam megvizsgálni, mit jelent az autentikus kifejezés. Vajon az elég autentikus, amikor amerikai színészek Shakespeare-t játszanak? Vagy amikor egy angol egy amerikai doktor bőrébe bújik? Hát ennyit erről.

 

Laurie színészi karrierjének első jelentős állomása az volt, amikor 1980-ban Edinburgh-ben a Fringe Fesztiválon megismerkedett Stephen Fry-jal, akivel később a BBC-nél az Egy kis Fry & Lauriecímű komédiasorozatban sikeres párt alkotott. Laurie ezek után is elsősorban komédia sorozatokban – Fekete vipera, Majd a komornyik – szerepelt, de olyan mozifilmekben is láthattuk, mint az Értelem és érzelem, a Szilveszteri durranások, a Papás-mamás vagy a 101 kiskutya.

 

Hugh Laurie – akárcsak az általa alakított House figurája – mindig meglepi valamivel a rajongóit. Legutóbb például Bacchusnak, azaz a bor és a mámor istenének öltözve szórt a saját képével díszített érméket a New Orleans-i karneváli tömegbe. Ha éppen nem valami őrültséget csinál, akkor forgat, most éppen a Tomorrowland című filmet George Clooney-val. Ha megunja a színészkedést, akkor pedig könyvet ír: három évvel ezelőtt A balek címmel jelent meg – a tőle megszokott stílusú – krimije.

 

Forrás és további infó:

http://mao.hu/hollywood-music-festival-steven-seagal/

http://mao.hu/hollywood-music-festival-hugh-laurie/