Főkép

A 2014-es Könyvhéttől kezdődően az Agave Könyvek gondozásában jelenik meg Ira Levin (1929-2007) életműve. Az amerikai irodalmi és színházi világ közismert alakja az élete során összesen hét regényt írt; napjainkban szinte mindegyiket klasszikusként emlegetik, a legtöbből filmet is forgattak. Levin hatása mindmáig óriási, rajongói közt tudhatta például Stephen Kinget és Chuck Palahniukot. 2007-ben bekövetkezett halálával egy korszak zárult le, mivel ő volt az utolsó nagy öreg, aki a modern horror és a pszichológiai thriller alapjait lefektette.

 

Huszonhárom év elteltével az első hazai kiadás után a Könyvhéten, új köntösben, Chuck Palahniuk előszavával jelenik meg a Rosemary gyermeke (korábban Rosemary gyermeket vár címmel volt olvasható), amit mindmáig a horrorirodalom egyik legnagyobb klasszikusaként szokás említeni. Roman Polanski 1968-ban filmet forgatott belőle, ami Oscar- és Golden Globe-díjat nyert, és kikövezte az utat az akkor még csak huszonhárom éves Mia Farrow-nak Hollywood legnagyobbjai közé. A regény később olyan kultikus filmeket ihletett, mint Az ördögűző és az Ómen. Az NBC idén minisorozatot forgatott belőle, amit május 11-től kezdenek el sugározni.

 

Az Agave Könyvek jövő évi tervei közt szerepel a This Perfect Day kiadása, ami Levin egyetlen, magyarul mindmáig nem olvasható regénye: ez egy korát megelőző disztópia thriller, melyben a Szép új világ és a Dr. No világa találkozik egymással.

 

***

 

Rosemary gyermeke

 

Rosemary Woodhouse feltörekvő színész férjével egy öreg bérházba költözik, aminek baljós múltjánál csak az ott lakó idős emberek különösebbek. A szomszédban élő excentrikus Castevet házaspár hamar a bizalmukba férkőzik, ám férjével ellentétben Rosemary gyanakszik; és nem csak a furcsa hangok miatt, amiket néha a lakásuk irányából hall.

 

Nem sokkal később Rosemary terhes lesz, házassága miatt azonban aggódni kezd, mivel férje minden figyelmét felívelő színészi karrierjére fordítja. Bár úgy tűnik, a szomszédok nagyon szívükön viselik a fiatal nő egészségét, Rosemary végül rádöbben, kicsodák valójában.

 

Ira Levin 1967-es regényét ma a horror klasszikusai közé sorolják. Roman Polanski a könyv megjelenését követő évben filmet forgatott belőle, ami Oscar- és Golden Globe-díjat nyert, és kikövezte az utat az akkor még csak 23 éves Mia Farrow-nak Hollywood legnagyobbjai közé.

 

Ira Levin

 

Az 1929-es születésű Ira Levin az amerikai irodalmi és színházi világ közismert alakja.

 

Az első, Halálcsók című regényéért 1954-ben Edgar-díjat nyert, később a kötetből kétszer is filmet forgattak. Leghíresebb könyve az 1967-es Rosemary gyermeke, amely a megjelenése után mozgalmat indított el a modern kori sátánizmus és más okkultizmusok terén; sokan úgy tartják, hogy e nélkül nem készültek volna el az 1970-es évek olyan klasszikus filmjei, mint Az ördögűző és az Ómen. További híres művei a Stepfordi feleségek, A brazíliai fiúk és a Sliver.

 

Levinnek szinte mindegyik regényét filmvászonra vitték, és drámaíróként is rendkívül kedvelt: a Halálcsapda című színjátéka a leghosszabb ideig futó thrillerkomédia volt a Broadwayn.

 

Levin hatása mindmáig óriási, rajongói közt tudhatta Stephen Kinget és Chuck Palahniukot is. 2007-ben bekövetkezett halálával egy korszak is lezárult, hiszen ő volt az utolsó nagy öreg, aki a modern horror és pszichológiai thriller alapjait lefektette.

 

Forrás Agave Könyvek