Főkép

Az arany évszázadokon átívelő értékét és a Föld erejét hozza el a Pannon Filharmonikusok 2014. május 16-án, 19.30-kor a Művészetek Palotájába. A zenekar színekről elnevezett idei hangversenysorozatának ötödik, utolsó előadásán az ARANYOKKER színének időtlensége, az Altamira, Lascaux barlangok tízezer éves falfestményeinek, az emberiség első ismert művészi alkotásainak öröksége jelenik majd mega Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán.

 

Az est színének választott aranyokker zenei megjelenésének erejét a vendégek már a koncert első darabját hallgatva átélhetik. A 2014-ben Kossuth-díjjal elismert Orbán György 4. szerenádjában a védjegyévé vált módon keveri a külön-külön is jellegzetes, de együtt új értelmezését nyerő stílusokat.  Ahogy egy kritikusa írja, „megszólal a korai Stravinsky, aztán Sosztakovics, bizonyos jazz-elemek, majd a filmzeneszerző Nino Rota, és még Tom és Jerry is”.

 

A konzervatív zeneszerző, Dohányi Ernő háromtételes Konzertstückje Schumannt idézheti majd fel a közönségnek. A mű kibontakozása azonban nem lehetne teljes Jan-Erik Gustafsson szólista csellójátéka nélkül. A finn zeneművész az Amerikai Egyedült Államok és Ázsia koncerttermeit követően a Művészetek Palotájában is megcsillogtatja tehetségét virtuozitásán keresztül.

 

Bogányi Tibor és a Pannon Filharmonikusok Richard Strauss-estjét a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Zeneakadémia Koncerttermében a közönség már zajos ovációval fogadta április elején. Most néhány héttel később ismét egy Strauss-mű hangzik el a karmester vezényletével, a koncert zárásaként a Don Quixote című szimfonikus költemény szólal majd meg. Jan-Erik Gustafsson zenei játéka itt is főszerepet kap, hiszen a csetlő-botló, de jószándékú lovag örökbecsű alakját a cselló személyesíti majd meg. Don Quixote kalandjait könnyedén nyomon követhetjük, a zene érzékletesen festi le a hadseregnek gondolt juhnyájjal, a varázslónak nézett bencés szerzetesekkel, vagy éppen az óriásnak vizionált szélmalmokkal folytatott csatározásait.

 

A Pannon Filharmonikusok tizenegyedik évada tart fenn bérletsorozatot a budapesti Művészetek Palotájában. A 2013/2014-es évadban minden alkalommal a képzőművészettel karöltve lép a fővárosi kultúrpalota színpadára. A pécsi társulat 2013-ban kezdett kivételes együttműködésbe a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal. A közös gondolkodás mentén az alapítvány a zenekar valamennyi koncertjére rendelkezésre bocsátja gyűjteménye egy olyan darabját, mely kortárs alkotó munkáját dicséri. 2014. május 16-án az Aranyokker című koncerten Koltai-Dietrich Gábor Tájkép.hu című képe látható majd kiállítva a Művészetek Palotája első emeletén. Az együttműködés célja bemutatni zene és a képzőművészet rendkívül inspiratív és termékeny kapcsolatát.

 

A műsorról:

Öt szín: Aranyokker

2014. május 16., 19.30, Művészetek Palotája

 

Orbán György: 4. szerenád

Dohányi Ernő: Konzertstück csellóra és zenekarra

Richard Strauss: Don Quixote - fantasztikus változatok egy lovagi témára              

 

Közreműködik: Jan Erik Gustafsson– gordonka, 
                         Murin Jaroslav – brácsa
                                           

Vezényel: Bogányi Tibor

 

Forrás: Pannon Filharmonikusok

 

Fotó: Kaupo Kikkas