Főkép

Vannak olyan korongok, amelyek minden előzetes várakozás nélkül találnak ránk, és amikor ezek olyan promópéldányok formájában érkeznek, amelyek az előadók nevén és az album címén kívül semmi egyéb információt nem tartalmaznak, akkor a figyelem valóban szinte kizárólag a zenére összpontosul. Ez annak, aki írni készül az albumról, egészen felszabadítólag hat, hiszen nem kezdi el önkéntelenül is szerkeszteni a mondandóját, amely bizonyos esetekben épülhet akár egy-egy számcím köré is – lásd lentebb.

 

Wolfgang Muthspiel (gitár) amolyan ismeretlen ismerősként kezd egyre inkább előtérbe kerülni a jazzkedvelők látókörében. Nem is oly rég Ralph Towner (gitár) és Slava Grigoryan (gitár) társaságában készített egy trió lemezt (Travel Guide, ECM 2013), valamint Philippe Jaroussky és más kiváló művészek társaságában jelent meg a kortárs zene határmezsgyéinek több találkozópontján (Music for a While). Amikor aztán olyan jazz nagyágyúk társaságában készít lemezt, mint Larry Grenadier (nagybőgő) és Brian Blade (dobok), akkor az ember egyrészt felkapja a fejét, másrészt pedig igazolva látja saját ízlését is, hiszen Grenadier és Blade a ritmusszekció olyan fiatal nagymesterei, akik rendkívül erős zenei képzeleterejükről ismertek, és akik ezen képességeiket csak hozzájuk hasonlóan kiemelkedő, tehetséges muzsikusokkal osztják meg.

 

Muthspiel ennek a logikának a mentén tehát maga is ilyen kell hogy legyen, és valóban, egy pillanatig sem okoz csalódást. Saját hangszíneken játszik mind akusztikus, mind pedig elektromos gitárokon, és ami ugyanolyan vagy talán még fontosabb, saját zenei szókészlettel jeleníti meg a harmóniákban rejlő végtelen lehetőségek egyikét, a saját ritmusait. Talán éppen ennek a triónak a felvétel idején felvett ritmusa az, ami a legmeghatározóbb a létrejövő muzsika szempontjából, a ritmus, amelyen mindhárom művész a saját jegyeivel operálhat, hogy némileg az album címére reflektálva, tekeredve, csavarosan bevigyenek minket egy általuk épített erdőbe, amelyben a hangjegyek szárai a fák, a kotta vonalain megjelenő pontok pedig... és akkor itt lehetne tovább vinni a hasonlatot számtalan irányba, mint ahogyan ez a trió is számtalan módon gondolja tovább a trió muzsikálásnak a formai variációit ezen az egyrészt meditatív, másrészt pedig rendkívül dinamikus albumon.

 

Minden kétséget kizáróan az idei év egyik legnagyobb meglepetése ez a korong, amely egy új fejezetet nyit a gitártrióról alkotott elképzelésünkben.

 

Előadók:

Wolfgang Muthspiel – gitárok

Larry Grenadier – nagybőgő

Brian Blade – dobok

 

A lemezen elhangzó szerzemények:

1. Joseph

2. Uptown

3. Cambiata

4. Highline

5. Driftwood

6. Lichtzelle

7. Madame Vonn

8. Bossa for Michael Brecker