Főkép

J. Kovács Judit: Kerekítő - Állatos játéktár babáknak  és óvodásoknak CD melléklettel

illusztrálta Kállai Nagy Krisztina

 

Az elődeiktől öröklött mondókák, hangutánzók, dalok, játékok nemzedékről nemzedékre szálltak — változtak, és csodálatos módon ugyanazok maradtak —, mosolyt csaltak a babák arcára, ahonnan az átköltözött mindjárt a szüleik szeme sarkába. - Fábián Éva népzene-pedagógus

 

 

 

 

  

 

Módra Ildikó – Szalma Edit: Cinóber Cirkusz

 

A Cinóber Cirkusznak nincs párja a világon. Igaz, itt is vannak bűvészek, zsonglőrök, artisták és tűznyelők, csak éppen mind macskák. Világszenzáció, ahogy a kismacska nagymacskákat idomít, mint Grabanc, világszenzáció Miss Mini, a műlovarnő és Bukfenc, a bohóc is. Ám amikor vége az előadásnak, a Cinóber cirkusz társulata ugyanúgy lakókocsijába tér, mint más cirkuszosok. Éjszaka csak a hold világít a sátor fölött, ő vigyáz a nyugalmukra. De egyik éjszaka különös dolog történik: valaki kirágja a sátorponyvát, összebogozza az oroszlánok farkát, és dézsmálja a kolbászkészletet.

Ki lehet a titokzatos betolakodó? Ki kell nyomozni, és fülön kell csípni, különben veszélyben az előadás...

Módra Ildikó meséjében Szalma Edit alakjai valósággal életre kelnek: nem csoda, hiszen térbeli figurának születtek, és csak a könyv készítése során simultak a lapok közé.

 

  

 

Richard Scarry: Döbbenetes bűntények Tesz-Vesz városban – Az agyafúrt ékszertolvaj esete

 

Hihetetlen és hátborzongató rejtély! Egy hajó fedélzetén rabolták el Pocáné vagyont érő igazgyöngyeit. Vajon sikerül-e a két rettenthetetlen mesterdetektívnek, Sárlakinak és Halmosnak lelepleznie a tolvajokat, mielőtt a hajó partot ér?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil Ida 1. – A háromszázadik csíny

 

Juharfalvi Emil kalandjai folytatódnak! Ezúttal képeskönyvben. A svéd fiúcska minden áron segíteni akar édesapjának a házukban élősködő legyek elpusztításában, és minden furfangját beveti, hogy elegendő légypapírhoz jusson. De lehetséges, hogy nagy buzgalmában túllő a célon? A képeskönyv először jelenik meg magyarul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lázár Ervin: Foci

 

illusztrálta Kőszeghy Csilla

 

Szokott-e Isten focizni? A gondterhelt felnőtt először nem veszi komolyan a gyermeki kíváncsiság őszinte megnyilvánulását, de azután fokozatosan belemegy a játékba, és eljátszik a gondolattal: mi lenne, ha Isten tényleg beállna a magyar válogatottba? A történet végén a szerző arra kéri a glóriás gólkirályt: "ha már itt jársz köztünk [...] ne hagyj itt rögtön bennünket.  [...] Állj egy kicsit a hátunk mögé, tedd a vállunkra a kezed."

 

A Móra Könyvkiadó Lázár Ervin újraillusztrált, klasszikus mesegyűjteményei és meseregényei mellett egy képeskönyvsorozatot is útjára indít, amelynek a Foci az első darabja Kőszeghy Csilla izgalmas kollázsaival.

 

 

 

 

 

Kiss Ottó: Szusi apó álmot lát

illusztrálta Baranyai András

 

Szusi apó, a bölcs erdei remete egy napon álmot lát: az álom azt sugallja neki, menjen a fővárosba, ott hirdesse a bölcsességet az embereknek. Felkerekedik hát, még uzsonnát is csomagol magának, de már a vonaton kiderül, hogy könyvekből származó bölcsességének nem mindig látja hasznát. Azokban sosem esett szó elektronikus könyvről meg okostelefonról, metróról és jegyellenőrről. Szusi apó elveszetten téblábol a nagyvárosi tömegben koldusok, taxisok és utasok között, amíg egyszerre csak megpillantja saját képmását az ezerforintos bankjegyen. Hirtelen minden világos lesz... Vagy csak ő hiszi azt?

 

 

 

 

 

 

 

Marék Veronika – Tarbay Ede – Urbán Gyula: Centi és a Csicseri bolt

illusztrálta Radnóti Blanka

 

Centi a legalacsonyabb az osztályban. Ez önmagában is elkeserítő, de még csúfolják is emiatt. A Csicseri boltban különös barátokra lel, és olyasmik történnek vele, amiket álmában sem képzelt volna és elfeledkezik rosszkedvéről. Sőt, talán még meg is nő egy picit?

 

Marék Veronika, Tarbay Ede és Urbán Gyula "hatkezes meseregényt" írt. Egyikük elkezdte, majd felváltva szőtték tovább a történetet fordulatról fordulatra. Radnóti Blanka pedig most új illusztrációival új életre keltette Centit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menyhért Anna: Tengerimalacom története (Már tudok olvasni)

illusztrálta Maros Krisztina

 

Apa megint köhög és tüsszög. Mit csinálhat? Rakosgat valamit, söpör, és megint tüsszög. Először a kisfiú nem is tudja, miért ijed meg ettől, csak azt érzi, hogy összeszorul a torka, kiszárad a szája. Aztán rájön, Gömbinek, a tengerimalacnak  el kell költöznie. Apa allergiás rá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timothée de Fombelle: Ábrándok könyvtára

 

 

Az Ágról szakadt Tóbiás és a Vango szerzőjének új könyve. Egy  könyv az olvasás és a képzelet mindennel dacoló erejéről szól. Főhőse, Viktória életébe egyszer csak beköltöznek a regényhősök, és eldönthetetlenné válik, mi a regény, és mi a valóság. Fordulatos nyomozása során Viktóriának számos rejtélyt kell megoldania: hol bujkálnak a csejenek, hová tűnt a hangos falióra, és miért tesz a fejére édesapja indiánfejdíszt, ha munkába indul?

 

Az Ábrándok könyvtára egy kis könyv a bennünk lakozó nagy könyvekről. Magyar nyelvű kiadását Timothée de Fombelle könyvszerető magyar barátainak ajánlotta, sorai a kötetekben is olvashatóak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schein Gábor: Márciusban jaguárok?

illusztrálta Rófusz Kinga

 

A versek és a képek olyan közös világot alkotnak, amelybe gyereknek és felnőttnek egyaránt jólesik belépnie. Az emberi létezés legmélyebb, a gyerekek számára is ismert alaptapasztalatai kapnak sajátos, minden hazugságtól mentes, éppen ezért töretlen fényt ebben a könyvben: a szeretet, az egyedüllét, az összetartozás, a várakozás, egymás félreértése, elvesztése és megtalálása. Mindez rengeteg humorral történik. Bármilyen formában szólaljanak meg a versek, mindegyikből sugárzik a képzelet és a nyelvi gondolkodás eredeti öröme. Ezt az örömet tükrözik Rofusz Kinga jellegzetes, egyszerre játékos és komoly, belülről feltárulkozó képei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jandy Nelson / FESZTIVÁL: Az ég a földig ér

(LOL-könyvek)

 

Kár, hogy a szerelemhez nem jár időzítő szerkezet, mint a bombákhoz. Legalábbis Lennie szerint. A tizenhét éves lány nemrég vesztette el imádott nővérét, és semmire sem vágyik kevésbé, mint hogy egyszerre két fiú is feldúlja addigi békés, eseménytelen (mondjuk ki: unalmas) életét. Mégis ez történik.

Lennie-t a közös veszteség egyre közelebb sodorja Bailey vőlegényéhez, de közben felbukkan Joe, ez a fantasztikus, szenvedélyes srác, akinek a gitárjátéka virtuóz, az életöröme ragadós, és akinek minden egyes csókjától mintha felrobbanna a világ...

Az egyik fiú emlékezni segít, a másik felejteni. De szabad-e egyáltalán boldognak, szerelmesnek lennie, amikor épp gyászol?

"Hogy lehetek szerelmes, amikor gyászolok?"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sánta Gábor: Fekete István nyomában

Rendhagyó életrajz

 

Fekete Istvánról még sosem jelent meg ilyen teljességre törekvő életrajz. Sánta Gábor nem elégedett meg a levéltári forrásokkal, hanem maga kutatta föl és kérdezte ki mindazokat, akik még találkoztak vagy leveleztek az íróval. A tudományos alaposságú munka igazi hiánypótló kötet, amelyet nemcsak a szerző rajongói forgathatnak örömmel, hanem azok is, akik még csak ismerkednek Fekete István műveivel, és kíváncsiak arra, hogyan lett a dunántúli uradalmi intézőből az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb magyar író.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Darren Shan: Gyilkos születik

(Larten Crepsley regényes története 1.)

 

A XVIII. század legsötétebb pillanataiban járunk, Angliában.  Larten Crepsley egy koldusszegény munkáscsalád sokadik gyermeke. Egy nap történik valami, és a kisfiúnak menekülnie kell. Egyedül az egész világ ellen – senkire sem számíthat. Aztán megismerkedik a titokzatos Seba Nile-lal, aki egy új, lehetőségekkel teli világot mutat meg neki. Seba mellett átélheti azokat a kalandokat, amelyekről annyit álmodozott, csakhogy ehhez vámpírrá kell válnia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

 

 

 

Öveges József: Kísérletezzünk és gondolkozzunk! III. – Mágnesség és elektromosság

 

Öveges professzor arra törekszik, hogy látványos kísérletekkel mutassa meg a legfontosabb elektromos és mágneses jelenségeket. Leghíresebb kísérleteit mi is elvégezhetjük, közben észrevétlenül megismerjük a fizika legfontosabb, egész életünket átható és meghatározó törvényszerűségeit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiadó fesztiválprogramai: Programok 

Forrás: Móra Könyvkiadó