Főkép

Világsztárokkal és világhírű magyar művészekkel, bemutatókkal és koprodukciókkal, fesztiválokkal, új bérletsorozatokkal és számos újdonsággal ünnepli 10. jubileumi évadát a Művészetek Palotája, amely a megnyitása óta eltelt évtizedben a magyar és nemzetközi kulturális szcéna elismert és meghatározó intézményévé vált.

 

A Művészetek Palotája 2005. március 14-én nyitotta meg kapuit; fennállásának egy évtizedes jubileumát a 2014/15-ös évadban ünnepli. Az elmúlt több mint kilenc évben a Müpa Közép-Európa vezető kulturális központjaként vendégül látta a világ leghíresebb komoly- és világzenei, valamint jazzművészeit és együtteseit, számos operát és kortárs produkciót mutatott be.

 

2014-től központi szerepet kapott a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest – Kortárs Művészeti Fesztivál létrehozásában is.

 

A jubileumi évadot – a párbeszéd jegyében – a Müpa műfajok és korosztályok iránti nyitottsága, az együttműködések, intézményi kapcsolatok erősítése és bővítése alapozza meg. A szezonban a világ legjelentősebb zenekarai és előadóművészei – többek között Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikusok, Sir John Eliot Gardiner és A Forradalom és Romantika Zenekara, Vladimir Jurowski és a Felvilágosodás Korának Zenekara, Helmuth Rilling, Philippe Herreweghe, a King’s Singers, a Take 6, Marianne Faithfull, Branford Marsalis és John Scofield, a Finzi Pasca Társulat – lépnek fel a Művészetek Palotájában. A 10. évfordulón, 2015. március 14–15-én a Müpa kétnapos ünnepi rendezvénysorozatot tervez az intézmény első évtizedében fellépő, világhírű magyar művészek közreműködésével.

 

2014-től a Bécsi Filharmonikusok – London és Párizs után – kiemelt vendégzenekarként rendszeresen fellépnek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben olyan sztárkarmesterek vezényletével, mint Michael Tilson Thomas, Herbert Blomstedt, Valerij Gergijev és Tugan Sokhiev.

 

A jubileumi évad művésze Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész lesz, aki az évad során szólóestet és nagyzenekari koncertet is ad, egy különleges hangversenyen pedig felesége, Klukon Edit mellett fiuk, Fülöp is bekapcsolódik a közös muzsikálásba. Az évad zenekara az idén harmincéves Amadinda Ütőegyüttes, ünnepi koncertsorozatukon a tajvani Ju Percussion Grouppal, az MR Szimfonikusokkal és a Muzsikás együttessel lépnek fel. 

 

 

Az exkluzív előadások mellett természetesen folytatódnak a Művészetek Palotája sorozatai is. Az európai zenei élet feltörekvő csillagait bemutató ECHO Rising Stars keretében idén először a komolyzene mellett jazz is szerepel a programban. Az újcirkusz műfajának rajongói Daniele Finzi Pasca személyes ihletésű, Icaro című produkcióját, a Compagnia Finzi Pasca Donka című előadását és az első magyar újcirkusz-társulat, a Recirquel legújabb produkcióját, A Meztelen Bohócot láthatják. A hagyományos januári Jazz Showcase tehetségbörzéjén ezúttal Hollandia és Belgium lesz a díszvendég. A közönség elsőként a Müpában találkozhatott a Metropolitan Opera közvetítéseivel, ezeket az új évadban is élőben és HD minőségben közvetítjük. Kortárs íróinkat a Literárium zenés irodalmi estjein mutatjuk be, a Müpamozi filmklubja pedig ezúttal a magyar filmek sokjelentésű erotikájából ad válogatást. Júniusban a tizedik Budapesti Wagner-napok műsorán A Nibelung gyűrűjének négy zenedrámája és a Wagner-életmű „kanonikus” darabjai közül a fesztivál története során első alkalommal csendül fel A bolygó hollandi című opera Kovalik Balázs rendezésében, James Rutherford főszereplésével, Fischer Ádám vezényletével.

 

Koprodukcióban valósul meg többek között a Nemzeti Filharmonikusok Richard Strauss-sorozatában egy világszerte ritkán hallható mű, a bibliai történetet feldolgozó József-legenda Juronics Tamás látványos koreográfiájával, a Szegedi Kortárs Balett előadásában.

 

A Budapesti Fesztiválzenekarral együttműködve az idei maratonon Stravinsky életművével ismerkedhetnek meg a nézők, a nagysikerű, félig szcenírozott operaelőadások sorában pedig a Varázsfuvolát mutatják be. Szeptemberben a Bridging Europe – Európai Hidak fesztiválján Németország és a német kultúra kerül fókuszba. Kiemelkedő jelentőségű együttműködés lesz a Litván Nemzeti Opera és a Művészetek Palotája közös produkciója: Händel Nagy Sándor ünnepe című oratóriuma a vilniusi bemutatót követően félig szcenírozott előadásban lesz látható Budapesten.

 

A varázslatos programkínálat mellett a jubileumi évad további számos újdonságot tartogat. Megújul a Müpa honlapja és hírlevélküldő rendszere. A www.mupa.hu címre látogatók ezentúl könnyebben használható, dinamikusabb felületen keresztül tájékozódhatnak a ház programjairól és érhetik el élő webcast-közvetítéseinket, a hírlevélre regisztrálók pedig érdeklődési kör és jegyvásárlási szokásaik alapján kaphatnak személyre szabott programajánlót Május 20-án startol a Müpa ingyenes hűségprogramja, amely összegyűjtött pontokon keresztül biztosít fokozatosan bővülő előnyöket minden látogató számára. Újdonság lesz a Müpa-könyvek sorozata, a Művészetek Palotája és a Rózsavölgyi Kiadó együttműködésében megjelentetett kötetek a legkülönfélébb zenei kérdésekbe nyújtanak olvasmányos, könnyen befogadható bevezetést. A Ludwig Múzeum és a Művészetek Palotája megújítja azt a kezdeményezést, melynek keretében a Müpa előadásaira váltott belépőjeggyel egy alkalommal díjmentesen látogathatók a múzeum kiállításai.

 

A Művészetek Palotája tematikus bérletsorozatai a jubileumi évadban is különleges ajánlatokkal várják a kultúra iránt érdeklődőket a legkisebbektől a legidősebbekig. A látogatók április 10-től biztosíthatják helyüket a kiválasztott koncertekre az egész évadra, a bérletek ára idén is átlagosan 15% kedvezményt tartalmaz az eredeti jegyárakhoz képest.

 

Forrás: Müpa