Főkép

Thomas Leo Clancy Jr. amerikai író és történész, aki leginkább a hidegháború alatti és utáni időszakban játszódó, technikai részletességgel megírt kémkedési és katonai regényeiről ismert, de neve egy idő után márkanévvé vált, és a könnyebb értékesíthetőség érdekében mások az ő neve alatt és engedélyével jelentettek meg több filmforgatókönyvet, regénysorozatot, illetve videojátékot. Könyvei több mint százmillió példányban jelentek meg nyomtatásban szerte a világon, és regényei közül tizenhét is a New York Times bestseller listájának élére került – köztük az egyik legutolsó a 2012 decemberében megjelent Threat Vector. A haláláig aktív, termékeny író utolsó műve, a Command Authority 2013. december 3-án jelent meg az Egyesült Államokban.

 

Élete

Clancy a marylandi Baltimore-ban született 1947. április 12-én, és Northwood környékén nőtt fel. Három gyerek közül ő volt a középső, apja, Thomas Clancy a postánál dolgozott, míg anyja, Catherine Clancy egy áruház hitelosztályán. Céljuk az volt, hogy fiuknak kispolgári neveltetést biztosítsanak, így katolikus magániskolába, a townsoni Loyola Blakefield középiskolába járatták, majd az érettségi után felvételt nyert a baltimore-i Loyola Főiskola (ma egyetem) angol irodalom szakára. Főiskolai évei alatt elnöke volt az ottani sakk-klubnak, és jelentkezett a hadsereg tartalékos tisztképző tanfolyamára, rövidlátása miatt azonban tényleges szolgálatra alkalmatlannak nyilvánították.

 

Miután 1969-ben megkapta a diplomáját, egy hartfordi biztosítási cégnél vállalt munkát. Első feleségével, Wanda Thomas Kinggel még ebben az évben, kevéssel a kollégium befejezése után kötött házasságot. Négy gyerekük született, így irodalmi karrier helyett folytatta a munkáját, és 1973-ban belépett a felesége nagyapja által alapított kicsiny biztosítási ügynökségbe, az owingsi székhelyű O. F. Bowen Agency-be. 1980-ban megvette a vállalatot felesége nagyanyjától, s miközben ügynökként tevékenykedett, szabadidejében regényírással próbálkozott. 1993-ban Tom Clancy beszállt egy befektetői csoportba, és megvásárolta a Baltimore Orioles baseball-csapatot. 1998-ban majdnem megvásárolta a Minnesota Vikings amerikai futball-csapatot is, de első feleségétől akkoriban vált el, és a válóper miatt fel kellett adnia ezt a célját.

 

Első felesége és ő 1995-ben rövid ideig külön éltek, majd 1996 decemberében végleg külön költöztek. Clancy a következő évben beadta a válókeresetet, amely 1999 januárjában jogerőre emelkedett. (Más források szerint az asszony kezdeményezte a válást, mert férje megcsalta.) Alig öt hónappal a válás után az ötvenkét éves Clancy feleségül vette a huszonhat évvel fiatalabb Alexandra Marie Llewellyn szabadúszó újságírót, J. Bruce Llewellyn amerikai üzletember lányát. Egy közös lányuk született.

 

Clancy konzervatív republikánus volt, könyveit gyakran ajánlotta konzervatív politikusoknak, például Ronald Reagannek, de 1978-tól aktív tagja volt az amerikai fegyvertartók szövetségének is. 1994-ben megjelent Elnöki játszma című regényében – hét évvel 2001. szeptember 11. előtt – arról írt, hogy terroristák egy Boeing géppel belerepülnek a washingtoni Capitoliumba, és több száz ember halálát okozzák. „Hátborzongató, ha a fikció valósággá válik.” – mondta erről később.Egy héttel a terrortámadás után az O”Reilly Factor televíziós beszélgető műsorban kifejtett véleménye szerint a támadásért részben a baloldali amerikai politikusok felelősek, amiért „kizsigerelték” a CIA-t. Clancy Anthony Zinni tábornok nézeteit támogatta, aki kritizálta a Bush-kormányt és Donald Rumsfeld védelmi minisztert.

 

Clancy a haláláig második feleségével élt együtt egy harminckét hektáros birtokon, a Cheseapeake-öböl partján. Lakhelyül egy 24 szobás, kőből épült kastély szolgált, az alagsorban egy lőtérrel, sőt a birtokon helyet kapott még egy második világháborús M4 Sherman tank is, amellyel még első felesége ajándékozta meg karácsonyra. Clancy rövid betegséget követően 2013. október 1-jén hunyt el baltimore-i otthona közelében, a Johns Hopkins kórházban.

 

Irodalmi munkássága

Clancy irodalmi karrierje 1982-ben kezdődött. Ekkor kezdett bele a The Hunt for Red October (Vadászat a Vörös Októberre) című regényébe, amelyet két évvel később a Naval Institut Pressnek adott el ötezer dollárért. A kiadó el volt ragadtatva a könyvtől; Deborah Grosvenor, a NIP szerkesztője olvasta el a kéziratot, és később azt mondta, ő győzte meg a kiadótulajdonost. „Azt hiszem, egy lehetséges bestseller került a kezünkbe, s ha nem csapunk le, megteszi helyettünk más.” – nyilatkozott. Úgy vélte, Clancy „istenadta mesemondó tehetség, és a szereplők párbeszédei is roppant szellemesek.” A könyvből, amelyből Clancy ötezer példányt remélt eladni, végül több mint negyvenötezer fogyott. Maga Ronald Reagan elnök is megdicsérte, és kedvére való történetnek nevezte. Ezután az eladások száma még jobban megugrott, s háromszázezer keményfedeles és kétmillió puhafedeles példány kelt el, nemzeti bestsellerré téve a könyvet. A szerző egy 1996-os regényével köszönte meg Reagannek a bátorító és elismerő szavakat, amikor Az utolsó parancsot (Executive Orders)neki ajánlotta: „Ronald Wilson Reagannek, az Egyesült Államok negyvenedik elnökének: ő volt az, aki a háborút megnyerte.”

 

Legismertebb regényhőse, id. Jack Ryan szédületes karriert fut be, egyszerű CIA-elemzőből lesz az Egyesült Államok elnöke. Jack Ryan 1990-ben mutatkozott be a mozivásznon, s ismert hollywoodi színészek – Alec Baldwin, Harrison Ford és Ben Affleck – vitték sikerre a Clancy regényeiből készült Vadászat a Vörös Októberre, a Férfias játékok, a Kokainháború, a Végveszélyben, és a Rettegés arénája című filmeket. Második legismertebb alakját, John Clarkot Willem Dafoe és Liev Schrieber személyesítették meg. Clancy regényei kettő kivételével mind Jack Ryan vagy John Clark alakjához köthetők.

 

Az első NetForce regényből, amely 1999-ben Tom Clancy’s Net Force Universe címmel jelent meg, Scott Bakula és Joanna Going főszereplésével tévéfilm készült. Az első Op-Center regény a hasonló nevű NBC tévésorozattal (Tom Clancy`s Op-Center) egy időben jelent meg 1995-ben. Bár a tévésorozat nem folytatódott, a könyvsorozat igen, igaz, a főszereplők nevén és rangján kívül nem sok közös akadt bennük és az eredeti sorozatban. A Tigris karmai (The Teeth of the Tiger, 2003) megírásával Clancy új főszereplőket mutatott be: Jack Ryan fiát és két unokaöccsét, akik három utolsó könyvében, az Élve vagy halva (Dead or Alive, 2010), a Locked On (2011) és a Threat Vector (2012) című regényekben is szerepelnek.

 

A regények mellett Tom Clancy számos dokumentumkönyvet írt az amerikai haderőkről: az amerikai hadsereg és a különleges erők működéséről, történetéről, szerkezetéről és parancsstruktúrájáról, illetve részletesen bemutatta az egyes harci járműveket. Clancy ezen kívül nevét adta számos regénysorozathoz és videojátékhoz, amelyet mások írtak a Clancy-regényekben található események alapján. 1996-ban Clancy alapítótársa lett a Red Storm Entertainmentnek (a név második könyvéből, a Vörös viharból származik), amely azóta is Clancy regényeinek világához igazodó számítógépes játékokat (jellemzően taktikai és lopakodós akciókat) gyárt; egyesek az író könyvei alapján készültek (Rainbow Six, Ghost Recon), míg mások eredeti ötletből születtek, és később egészültek ki regénysorozatokkal (Splinter Cell). A céget 2000-ben, amikor a Ghost Recon már fejlesztés alatt állt, az Ubisoft felvásárolta. Ez volt az a cég, amely később, 2008-ban a teljes TomClancy védjegyet is megvette – hogy mennyiért az még mindig féltve őrzött titok.

 

Művei:

Nem részei egy sorozatnak sem

1986 Vörös vihar (Red Storm Rising)

1996 SSN

2011 Egy mindenki ellen (Against All Enemies) – társszerző: Peter Telep

 

Jack Ryan és John Clark világa

1984 Vadászat a Vörös Októberre (The Hunt for the Red October)

1987 Férfias játékok (Patriot Games)

1988 A Kardinális (The Cardinal of Kremlin)

1989 Kokainháború / A kokain akció (Clear and Present Danger)

1991 A rettegés arénája (The Sum of All Fears)

1993 Bűntudat nélkül (Without Remorse)

1994 Elnöki játszma (Debt of Honor)

1996 Utolsó parancs (Executive Orders)

1998 Szivárványkommandó (Rainbow Six)

2000 A medve és a sárkány (The Bear and the Dragon)

2002 A gonosz birodalma (Red Rabbit)

2003 A tigris karmai (The Teeth of the Tiger)

2011 Élve vagy halva (Dead or Alive) – társszerző: Grant Blackwood

2011 Célkeresztben (Locked On) – társszerző: Mark Greaney

2012 Threat Vector – társszerző: Mark Greaney

2013 Command Authority – társszerző: Mark Greaney

 

Op-Center regények (írta Jeff Rovin Tom Clancyvel és Steve Pieczenikkel közösen)

1995 A központ (Op-Center)

1995 Tükörkép (Mirror Image)

1996 Harcban a felforgatók ellen (Games of State)

1996 Hadiállapot (Acts of War)

1998 Erőegyensúly (Balance of Power)

1999 State of Siege

2000 Divide and Conquer

2001 Line of Control

2002 Mission of Honor

2003 Sea of Fire

2004 Call to Treason

2005 War of Eagles

 

Net Force regények (írta Steve Perry és Larry Segriff)

1999 Net Force

1999 Hidden Agendas

1999 Night Moves

2000 Breaking Point

2001 Point of Impact

2001 CyberNation

2003 State of War

2003 Changing of the Guard

2005 Springboard

2006 The Archimedes Effect

 

Net Force Explorers regények (a Net Force sorozat ifjúsági ága, írta Tom Clancy és Steve Pieczenik)

1998 Virtual Vandals

1999 The Deadliest Game

1999 One is the Loneliest Number

1999 The Ultimate Escape

1999 End Game

1999 Cyberspy

2000 The Great Race

2000 Shadow of Honor

2000 Private Lives

2000 Safe House

2000 GamePrey

2000 Duel Identity

2001 Deathworld

2001 High Wire

2001 Cold Case

2001 Runaways

2002 Cloak and Dagger

2002 Death Match

 

Splinter Cell sorozat (írta David Michaels álnév alatt Raymond Benson és Grant Blackwood)

2004 A sejt (Tom Clancy`s Splinter Cell)

2005 Barrakuda művelet (Tom Clancy`s Splinter Cell: Operation Barracuda)

2006 Sakk-matt (Tom Clancy`s Splinter Cell: Checkmate)

2007 Tom Clancy`s Splinter Cell: Fallout

2009 Tom Clancy`s Splinter Cell: Conviction

2009 Tom Clancy`s Splinter Cell: Endgame

 

Ghost Recon sorozat

2008 Tom Clancy`s Ghost Recon – írta Grant Blackwood David Michaelsként

2011 Tom Clancy`s Ghost Recon: Combat Ops – írta Grant Blackwood David Michaelsként

2013 Tom Clancy`s Ghost Recon: Choke Point – írta Peter Telep

 

EndWar sorozat

2008 Tom Clancy`s EndWar – írta Grant Blackwood David Michaelsként

2011 Tom Clancy`s EndWar: The Hunted – írta Grant Blackwood David Michaelsként

2013 Tom Clancy`s EndWar: The Missing – írta Peter Telep

 

H.A.W.X. sorozat

2009 Tom Clancy`s H.A.W.X – írta Grant Blackwood David Michaelsként

 

Dokumentumkönyvek

Guided Tour sorozat

1993 Submarine: A Guided Tour Inside a Nuclear Warship (tengeralattjárók bemutatása)

1994 Armored Cav: A Guided Tour of an Armored Cavalry Regiment (tankhadosztály bemutatása)

1995 Fighter Wing: A Guided Tour of an Air Force Combat Wing (vadászgép-ezred bemutatása)

1996 Marine: A Guided Tour of a Marine Expeditionary Unit (tengerészgyalogos egység bemutatása)

1997 Airborne: A Guided Tour of an Airborne Task Force (ejtőernyős egység bemutatása)

1999 Carrier: A Guided Tour of an Aircraft Carrier (repülőgép-hordozó bemutatása)

2001 Special Forces: A Guided Tour of U.S. Army Special Forces (kommandós egység bemutatása)

 

Study in Command sorozat

1997 Into the Storm – On the Ground in Iraq – társszerző: Fred Franks

1999 Every Man a Tiger – the Gulf War Air Campaign – társszerző: Chuck Horner

2002 Shadow Warriors – Inside the Special Forces – társszerző: Carl Stiner

2004 Battle Ready – társszerző: Anthony Zinni

 

Egyebek

The Tom Clancy Companion – szerkesztette Martin H. Greenberg. Válogatás Clancy írásaiból, valamint a regényeiben található személyek és katonai felszerelés bemutatása.

 

Filmek

1990 Vadászat a Vörös Októberre
1992 Férfias játékok
1994 Végveszélyben
2002 A rettegés arénája
2014 Jack Ryan: Árnyékügynök

 

Forrás:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Clancy

http://hu.wikipedia.org/wiki/Tom_Clancy

 

Közreműködött: Szabó Dominik