Főkép

Javier Vercher spanyol szaxofonos több fiatal muzsikussal egyetemben a rengeteg fellépési lehetőséget biztosító New York terében találta meg az ideális helyet a zenei interakcióra. Ennek egyik gyümölcse lett Wish You Were Here című 2010-es albuma, amelyen olyan kiválóságokkal játszik együtt, mint Lionel Loueke (gitár), Sam Yahel (zongora), Larry Grenadier (nagybőgő) és Fransisco Mela (dobok). Kihasználván a stúdió adta lehetőségeket Vercher egy sor, közelebbről nem listázott fafúvós hangszeren is játszik a bevezető Loueke-szerzeményben (Vivi), hogy a téma fő dallamát és az improvizációk egy részét kontextualizálja.

 

Yahel zongorajátéka rendkívül letisztult és ropogós, egészen más minőséget képvisel önmaga azon énjéhez képest, amikor elektromos billentyűs hangszereken játszik. Ezen a felvételen minden hangsora sokkal konkrétabb, megformáltabb, az album egyik erőssége. Loueke, mint mindig, most is a csak rá jellemző akkordfordításokkal, bontásokkal és pengetéssel kísér, és mint mindig, frissé és lendületessé formálja az éppen aktuális muzsikát Grenadier összetéveszthetetlen pulzálására, amelyből némileg a dobos játéka tűnik elvenni egy picit, mert időnként túl sokra sikerül, mint például a címadó, a Pink Floyd szerzeménnyel nem összekeverendő „Wish You Were Here” témán. Elsősorban minden Loueke és Grenadier rajongónak ajánlanám az albumot, alapvetően azért, mert a kiváló alkalmi formáció együttes játékát némileg esetlegesnek, nem elég harmonikusnak találom.

 

Aztán valami történhetett Vercherrel, vagy a zenéhez való viszonyával, mert visszavonult Spanyolországba a nagyváros tempójától, és több év, feltehetően inkább meditatív zenei magány után megkereste dobos kollégáját, Németh Ferencet, hogy egy részben duó, részben a nagyszerű David Kikoski (zongora) közreműködésével trióvá bővített albumon rögzítsék legfrissebb kompozícióikat. (Ez az album némileg a 2007-es Wheel of Time című első duó-korongjuk folytatásának tekinthető, amelyen Lionel Loueke volt a vendég. Bár Kikoski a tízből mindössze négy szerzeményen hallható és a kompozíciók mind Vercher és Németh nevéhez fűződnek, az elosztás és Kikoski domináns jelenléte által a duó-lemeznek alapvetően trió érzete támad, amelyen a duó-játékok mintegy átvezetésként szolgálnak.

 

Egyrészt a kevesebb játékos, másrészt pedig Németh nagyszerű ritmikai megoldásai és ütőhangszeres választásai és nem utolsósorban szerzeményei miatt – a „Poets of the East” az egyértelmű kedvenc – Vercher ezen albuma sokkal érettebb hatást kelt. Mindazonáltal elsősorban hatásról lehet csak szólni egy olyan zenész esetében, akinek nem egyértelműen kiforrott a mondanivalója. Egy „Blind Test” során, amikor csak a hallgatás alapján kell felismerni egy előadót, nehéz helyzetbe kerülne az, akinek Vercher felvételeit játszanák le. A míves és ízes játék mögül hiányzik egy olyan ’Sound’, amelynek alapján egyértelműen felismerhető egy muzsikus – szemben Németh dobolásával, akinek a pozitív energiáktól duzzadó játéka, amelyet egy olyan gondolkodásmód határoz meg, amely kompozicionálisan is erőteljes formát ölt, szinte egyből azonosítható. Ezért ezt az albumot elsősorban a Németh munkássága iránt érdeklődőknek ajánlanám, mivel a játékán túl a nevéhez fűződő „Prana” – amelynek két verziója, egy duó és egy trió is hallható a korongon –, illetve a „Circle in the Sky” vagy éppen a „Giant Henge” egészen friss, énekelhető és ezáltal sokáig velünk maradó alkotások.

 

Javier Vercher: Wish You Were Here

 

Előadók:

Javier Vercher – szaxofon, fafúvósok, ütőhangszerek

Lionel Loueke – gitár

Sam Yahel – zongora

Larry Grenadier – nagybőgő

Frabsisco Mela – dobok

 

Közreműködők:

Arturo Stable – ütőhangszerek

Jorge Pérez – cajón

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Vivi

2. Wish You Were Here

3. Ears of a Distant Traveler

4. Magicans of Sound

5. Blue Heron

6. Ahi Donde Vive Joe

7. Style and Grace

 

Minden szerzemény Vercher, kivéve (1) Loueke.

 

 

Javier Vercher - Ferenc Németh: Imaginary Realm

 

Előadók:

Javier Vercher – szaxofon, afrikai fadoboz

Ferenc Németh – dobok, ütőhangszerek

David Kikoski – zongora

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Silent Stones (Vercher/Németh)

2. Imaginary Realm (Vercher)

3. Poets of the East (Németh)

4. Form & Meaning (Vercher)

5. Drums (Németh)

6. Prana (Németh)

7. Circles in the Sky (Németh)

8. Sumerian Magic Spell (Vercher)

9. Giant Henge (Németh)

10. Prana (Németh)