Főkép

A Liszt Ferenc Kamarazenekar jazzműfajban lép fel március elején: 9-én Harcsa Veronika énekesnővel koncertezik a Budapest Music Centerben. A Gershwin-esten több közismert dal elhangzik majd a zeneszerzőtől, például a „Summertime” (Jön a nyár), az „Embraceable you” (Amikor átölellek) vagy az „It ain`t necessarily so” (Az lehet, hogy igaz se volt). Az együttes a „Lullaby” című mű zenekari változatát is előadja, amit először mutat be. A koncert második felében Dvořak két műve, a Nocturne op.40 és az E-dúr szerenád vonószenekarra op.22. is hallható majd.

 

„Ritkán adunk koncertet jazz-musical műfajban, ez egyike a kivételes alkalmaknak”- meséli Rolla János, az együttes művészeti vezetője. „A BMC-t mint helyszínt 2013 decemberében kipróbáltuk és mivel kamarazenekaroknak ideális a terem akusztikája, úgy gondoltuk, az idén is rendezünk itt koncertet. Mindig is odafigyeltünk a fiatal zenészek támogatására, s Veronika híre hozzánk is eljutott. Gershwin-dalokat nem szoktunk előadni, így ezúttal új oldalunkról mutatkozunk be.”

 

A koncert vendégművésze, Harcsa Veronika 2007-ben vált ismertté Magyarországon illetve Japánban a Speak Low, majd a You Don’t Know It’s You című albumával. Az első album megjelenésekor a legnagyobb japán lemezbolthálózat, a Tower Records vokális jazz eladási listájának élére ugrott illetve a második albumát a 2009-es Fonogram díjátadón az év hazai jazz albumának választották. Az énekesnő a Quartet mellett a 2010 óta működő, Bin-Jip nevű kísérleti elektronikus zenekar tagja, s Gyémánt Bálint gitárossal duóban is készített lemezt.

 

Harcsa Veronika eddig húsz ország fesztiváljain és klubjaiban lépett fel. Neves hazai produkciók meghívott vendége, dolgozott együtt Nicola Conte olasz producerrel, kortárs tánc produkciók, színházi előadások, filmek zenei szereplője.

 

Tavasszal még egy alkalommal, május 3-án lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekar a BMC-ben: a jazz-zongorista Szakcsi Lakatos Róberttel J. S. Bach-zongoraversenyeket ad elő, aki jazz-kadenciákkal, improvizációkkal színesíti komolyzenei előadásait.

 

Helyszín: Budapest Music Center

Dátum: 2014. március 9. 19:30

 

Műsor:

Igor Stravinsky: Concerto D-ben

George Gershwin: Do it again (Ne hagyj itt még)

Someone to watch over me (Senki sem vigyáz rám)

Bidin` my time (Várhatok még)

Lullaby (vonószenekari átirat)

Embraceable you (Amikor átölellek)

Summertime (Jön a nyár)

It ain`t necessarily so (Az lehet, hogy igaz se volt)

km.: Harcsa Veronika, ének

 

A. Dvořak: Nocturne, op.40

A. Dvořak: E-dúr szerenád vonószenekarra op.22.

 

Forrás: www.lfkz.hu