Főkép

Vannak a zenei életben olyan együttesek, amelyekben mindig meg lehet bízni: talán ritkán alkotnak igazán kiemelkedőt, de valamennyi anyaguk figyelemre méltó. Hosszú ideig ilyen volt az Iced Earth is, aztán a 2000-es évek második felében a Something Wicked sztorit kifejtő két lemez meglehetősen felejthető volt – de még korainak bizonyult temetni a bandát, Stu Block énekes érkezése kellő vérfrissítésnek bizonyult, és a 2011-es Dystopia albumon újból a régi fényében csillogott a Fagyott Föld. 2014 elején került a boltokba az utód, a Plagues of Babylon, ám természetesen most sem maradt el a kötelező tagcserre, a dobos és a basszer poszton is változás történt.

 

Első hallgatásra az elődjénél talán valamivel gyengébbnek tűnik az anyag, de – power metal lemezeknél némileg szokatlanul – ennek a lemeznek négy-öt meghallgatás legalább kell, hogy minden értékét elénk tárja. Talán szomorú hír ez a korai Iced Earth rajongóinak, de nagy öröm a komplexebb muzsikák kedvelőinek. Persze azért nem kell aggódni, nem lett progresszív metal zenekar Jon Schafferékből, de a keménykedés helyére szinte mindenhol a finomabb dallamok léptek.

 

Ahogy a Dystopia, a Plagues of Babylon is a címadó darabbal nyit, és az most is legalább akkorát üt, mint elődje. Középtempójú nóta, nem az a földbedöngölős fajta, de tekintélyt parancsol.

 

 

Aki az IE brutális oldalát akarja hallani, két dallal kell beérnie: a „Democide” és a „Parasite” harapnak, mint a véreb, de most már nem igazán ezt várjuk a csapattól. Sokkal inkább a „The Culling”-féle himnuszokat, vagy a számomra az előző lemez „V”-jére hajazó „Peacemaker”-t. A lemezen tetten érhető Schaffer és Hansi Kürsch Blind Guardian-énekes Demons and Wizards projektjének hatása, olyannyira, hogy maga Kürsch is közreműködik. Újdonság az albumon, hogy a megszokottnál jóval technikásabb gitárjátékot hallhatunk, a szólók némelyike szinte az Iron Maident idézi.

 

Két különösen erős számot már kiemeltem, de sok igen jó pillanat van ezeken kívül is az albumon. Az „Among the Living Dead” és a „Cthulhu” szövegében akár a Horror Show lemez kiegészítésének is elmenne, de előbbi inkább a The Dark Saga, utóbbi meg a Something Wicked This Way Comes dallamvilágát idézi fel.  Két lírai jellegű dal kapott helyet a lemezen, az „If I Could See You” és a „Spirit of the Times”. Előbbi az ízlésemnek kicsit csöpögősre sikerült – persze szigorúan a power metalos környezethez képest –, az utóbbi viszont zeneileg és szövegileg is a banda legjobb pillanataihoz tartozik. Hogy az „Outro” nevezetű bohóckodás mit keres a lemezen, az rejtély, de ennyi szépséghiba belefér.

 

 

A Plagues of Babylon bebizonyította, hogy az Iced Earth-ben még vannak tartalékok, egyúttal a Stu Blockkal szembeni fenntartásokat teljesen szétoszlatta. Az énekes élőben még jobban kiereszti a hangját, ahogy ezt a Club 202 közönsége február 5-én megtapasztalhatta – hogy a koncert mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az nem a dalok és nem az énekes hibája.

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Plagues of Babylon

2. Democide

3. The Culling

4. Among the Living Dead

5. Resistance

6. The End?

7. If I Could See You

8. Cthulhu

9. Peacemaker

10. Parasite

11. Spirit of the Times

12. Highwayman (csak US)

12. Outro

 

Az együttes tagjai:

Stu Block - ének

Jon Schaffer - gitár

Troy Seele – gitár

Luke Appleton – basszusgitár

Jon Dette - dob

 

Diszkográfia:

Iced Earth (1990/91)

Night of the Stormrider (1991/92)

Burnt Offerings (1995)

The Dark Saga (1996)

Days of Purgatory (újrakiadás, 1997)

Something Wicked This Way Comes (1998)

Alive in Athens (koncert, 1999)

Horror Show (2001)

The Glorious Burden (2004)

The Blessed and the Damned (válogatás, 2004)

Framing Armageddon: Something Wicked Part 1 (2007)

The Crucible of Man: Something Wicked Part 2 (2008)

Enter the Realm of the Gods (válogatás, 2008)

Dystopia (2011)

Live in Ancient Kourion (koncert, 2013)

Plagues of Babylon (2014)