Főkép

Egyiptom: varázslatos, csodálatos, különleges ország, tele titkokkal és szépséggel. Túl az arab tavasz támasztotta áradat legvadabb hullámain, s nagyon közel néhány szép, új, titokzatos múmia (többek közt egy átmeneti kori uralkodó és egy újbirodalmi hivatalnok) előkerülésén, Egyiptom talán ismét az lehet a szemünkben, aminek évtizedeken át láthattuk: gyönyörű ország, amely élő tanúja egy nagyszerű ókori kultúrának, páratlan építészeti, szobrászati és festészeti kincsek őrzője, s birtoklója egy különleges és izgalmas történelem emlékeinek. Matthias Seidel és Regine Schulz Művészeti kalauza ebbe az Egyiptomba vezeti be az érdeklődőt páratlan alapossággal, okos szakszerűséggel és szórakoztató változatossággal.

 

A Vince Kiadó először 2006-ban jelentette meg Egyiptom Művészeti kalauzát, most azonban új, könnyebben kezelhető, puha kötéses külsővel kerülhet fel az ókori kultúrák és a szép dolgok rajongóinak könyvespolcára. A kiválóan szerkesztett könyvben sokféle módon kalandozhatunk. Ha például valakit kifejezetten Egyiptom ókori történelme érdekel, rögtön a könyv elején részletes áttekintést nyerhet a különböző korszakokról és a legfontosabb uralkodók tetteiről. Ezután pedig számos rövidebb, sok képpel illusztrált esszét olvashat olyan kiemelt témákról, mint II. Ramszesz és a qadesi csata története, az egyiptomi sírrablások, az Óegyiptomban tisztelt szent állatok, vagy épp a fáraó és a vezír szerepének, fogalmának alakulása a történelem folyamán.

 

Ha Egyiptomba szeretnénk látogatni, a könyv akkor is hasznos kísérőnk lehet. Eligazít a főváros legfontosabb múzeumaiban, bemutatja az ott látható műkincseket, térképekkel, adatokkal segíti egy utazás, a látnivalók sorrendjének megtervezését. Ha azonban csak otthonról, a karosszékből szeretnénk átrepülni Egyiptom felett, akkor is segíti a fantáziánkat, hiszen a legfontosabb művészeti emlékek bemutatását földrajzi vagy időrendi sorrendben is végigolvashatjuk.

 

Aki művészeti albumra vágyik, szintén nem fog csalódni. Több ezer kiváló minőségű kép, ábra, rajz, térkép, fotó segíti a páratlan óegyiptomi kultúra megismerését, minden fontos tárgyról, képről, építményről részletes leírást olvashatunk, s olyan izgalmas problémákkal is megismerkedhetünk, mint hogy hogyan készült egy múmia, hogyan találták meg Nefertiti híres fejszobrát, létezett-e az Újbirodalom idején vécéülőke, mire vadászhatott egy fáraó, s miért halt meg Kleopátra. Kiderül, kik a koptok, mi az az usébti, hogyan néz ki egy kockaszobor, s hogyan költözött a hatvanas években új helyre egy egész templom Núbiában. Kapunk a könyvben látványos időszalagot, magyarázatot az egyiptomi naptárhoz, időszámításhoz, súlyok és mértékek használatához, találhatunk kislexikont az összes isten és szimbólumaik felsorolásával, de akit a hieroglif írás érdekel, arról is olvashat, sőt, megtanulhatja kibetűzni az összes piramis, király és fontosabb kerület hieroglif elnevezését is. Az építészeti kislexikon, s egyáltalán, a kötet az iszlám kulturális emlékekről sem feledkezik meg.

 

A remek kötetnek csak két hibája van. Az egyik, hogy különös módon még mindig Mubarak vezeti benne az országot, ugyanis a jelenkorról írt két oldalpár adatait nem frissítették. A másik, hogy az ára első látásra borsos, de ha végiggondoljuk, mennyi szépséggel és okos, hiteles információval lehetünk gazdagabbak a hatszáz oldalas kötet olvastán, s ehhez még hozzátesszük, hogy e második kiadás olcsóbb, mint a hét évvel ezelőtti első, rájövünk, az ár-érték arány kedvezőbb nem is lehetne. Egyiptom-rajongóként nem tanácsolhatok mást: polcra vele!