Főkép

Nem hétköznapi képregény a Virágeső. Az író-rajzoló egy hölgy, már emiatt is különleges lenne ez a kis füzet. A borító talán valami „csajosat” sugall, de ennél bonyolultabb az ügy. Viszont aki távol-keletire tippel, az nem is téved – még ha a rajzok stílusa nem is tisztán mangás.

 

A füzetben négy zen tanmesét találunk, valamint egy Japánban (és egy misztikus másik világban) játszódó történetet, amit Nikolett írt – illetve annak sajnos csak az elejét. De az olyan, hogy tűkön ülve várom a folytatást!

 

Ami a zen koanokat illeti, köztük van az egyik legismertebb, Mi mozog? címen (idézem):

„Két ember a zászló lengedezéséről vitatkozott.

- A szél az, ami igazából mozog.

- Nem. A zászló az, ami mozog.

Arra járt egy szerzetes, és így szólt hozzájuk:

- Se nem a zászló, se nem a szél az, ami mozog. Az ELME az, ami mozog.”

Nos, ez a tanmese még az európai aggyal könnyebben megérthetőek közé tartozik. De tudni kell, hogy a zen koanok lényege az, hogy kimozdítsák, kizökkentsék az elmét a megszokott kerékvágásból, ezzel segítve a megvilágosodáshoz. Ilyen tekintetben pedig Kardos Nikolett képregényfüzete igazi áldás.

 

Ami a képi oldalt illeti, egyfelől remekül adja vissza a távol-keleti légiességet, kifinomultságot, ugyanakkor van valami furcsa, néha akár groteszk is az emberábrázolásban, az elnyújtott fejalakokban. Ám a rajzok így is megfelelő, szép hátteret, keretet adnak a történeteknek, nem merő illusztrációk, de tartalmat hordozó, a szöveggel szerves egészet képező képek. Így a Virágeső és más történetek rövidsége ellenére is olyan kiadvány, melyet sokszor elő lehet venni, nézegetni, ízlelgetni. A kiadónál lehet megrendelni: info@comicsmania.hu