Főkép

Az EAST GIPSY BAND 2014 januárjában hatalmas sikert aratott az Egyesült Államokban és Kanadában tartott, tíz koncertből álló turnéján. Az együttes bemutatkozott New York City-ben az előadó-művészeti és zenei promóterek és koncerteket lekötő menedzserek legjelentősebb konferenciáján, az APAP konvención is, amelyen a résztvevő ügynökök a következő két évre kötik le az együtteseket, világkörüli turnékra, fesztiválokra szerződtetik őket. Ilyen típusú rendezvényen magyar együttesnek még nem volt alkalma megjelenni. Az együttes bemutatkozása ezért nagyszerű lehetőség, hosszú távon mind az együttes, mind a magyar zenei kultúra kiemelt elismerését jelentheti.  

 

A program - ami a Balassi Intézet, illetve kiemelten a New York-i Magyar Intézet és Konzulátus támogatásával valósulhatott meg - fontos állomásai között kiemelt jelentőségű a Jazz Standard klubban tartott koncert, ez ugyanis ma az egyik legrangosabb jazzklub a világon, itt játszottak, játszanak a műfaj legkiemelkedőbb egyéniségei.

 

A turnéra elkísérte a zenekart egy filmes stáb, a Romedia Alapítvány ugyanis Jazz Way Out címmel forgat dokumentumfilmet a zenekarról, Bársony Katalin rendezésében.

 

Az EAST GIPSY BAND 2011-ben alakult, az együttes tagjai élvonalbeli jazz- és cigányzenészek. Muzsikájuk valódi kalandozás a roma és világzenei hagyományokon belül, a jazz ötvözésével. A zenekar egyedi hangszerelés mellett játszik ismert francia, német, olasz, magyar és oláh cigány dallamokat.

Az együttes tagjai: Balázs József (zongora), Sárközi Lajos (hegedű), Orbán György (nagybőgő), Oláh Vilmos (cimbalom), Balázs Elemér (dob), Balogh Gusztáv (ének). A tehetséges zenészekre építkező formáció tökéletesen példázza a régió és – ezen belül – Magyarország sokszínű kulturális értékeit, valamint a magyar és roma magyar zenei kreativitást.

 

Agelss Message című, 2011 májusában megjelent albumuk után, Tim Ries kiváló dzsessz szaxofonos és billentyűs (aki például a Rolling Stones együttest is kísérhette világkörüli turnéjukon) felkérésére rövid észak-amerikai turné keretében mutatkozhatott be az együttes.

2011 októberében Philadelphia, New York City és Torontó városaiban léptek fel több alkalommal, teltházas közönség előtt. A Balassi Intézet és a New York-i Magyar Intézet, valamint a torontói székhelyű Rákóczi Foundation támogatásával megvalósuló koncertturné kiemelkedő állomásai: a Magyar Köztársaság Főkonzulátusa New Yorkban az október 23-i ünnepi rendezvény zenei fellépőjeként; illetve a váratlan fellépés a Koerner Hall-ban Toronto 1500 férőhelyes termében,Joe Lovano koncertjére beugró zenekarként (Lovano menedzserének felkérésére).

2012 májusában megvalósult egy európai turné első, nagy állomása (Brüsszel: Music Village, London: 606 Club, Párizs: Párizsi Magyar Intézet) a Balassi Intézet, valamint az említett városokbanműködő magyar intézetek, illetve a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

 

Egy friss klip a zenekarról: http://youtu.be/PVYZuLVx7nA