Főkép

Három év telt el az előző Kings of Leon lemez megjelenése óta, ami a zeneiparban manapság már egyáltalán nem számít hosszú időnek, kivált, ha az eltelt idő egy részét az adott zenekar turnézással tölti (illetve néhányan szólóanyagon dolgoznak). A rajongókat ez persze nem vigasztalja, de legalább nem azért bosszankodnak, hogy idehaza kedvenc bandájukat átminősítették filmzenének. Szerencsére ez az esemény cseppet sem befolyásolta a Kings of Leont, akik a sajtónyilatkozataik szerint a Mechanical Bull lemezzel a korai albumok hangulatához kívántak visszatérni.

 

Emlékeim szerint az ilyen elképzelések meglehetősen ritkán valósulnak meg, és rossz esetben valami borzalom kerekedik ki belőle, de még a jobb pillanatokban is legfeljebb közepes produkció. A KOL 2013-as albumát viszont a közepesnél mindenképpen jobbnak tartom, azzal együtt, hogy nem érzem rajta sem a múltidézés delejes energiáit, sem igazán nagy újdonságokat nem találtam rajta.

 

Azonban valamit mindenképpen csináltak – de úgy, hogy közben megtartottak minden, az utóbbi években rájuk jellemző tulajdonságot. Szerintem nem véletlen, hogy a kritikusok egyre gyakrabban hasonlítgatják őket korábban létezett neves együttesekhez – persze nem plágium miatt –, hiszen a Followill tesók lassan valóban olyan meghatározó elemei lesznek napjaink zenei életének, mint mondjuk annak idején a T. Rex vagy a U2 volt. Persze az ő muzsikájuk sokkal amerikaiabb az előbb említetteknél, elvégre egyaránt találhatunk benne countryt, southern és stadionrockot.

 

 

Az album nyitókettősére nem lehet panasz, hiszen a „Supersoaker” rögtön magasra teszi a mércét, ugyanis olyan tempót diktálnak benne a srácok, hogy szerintem erre még az egyszeri country-rajongók is heves bólogatásba kezdenek (kár, hogy sajnos nincs még egy hasonlóan dinamikus tétel a 2013-as dalcsokorban). A változatosság jegyében – ami egyébként az egész lemezre érvényes – egy lassabb tétel következik (Rock City), de legalább jut idő megcsodálni Caleb Followill senkivel össze nem téveszthető orgánumát és énekstílusát (amit vagy szeret, vagy nem szeret az ember).

 

Számomra a következő emlékezetes pillanat a „Temple” című szám, ami zeneileg a gyorsabb tételek közé tartozik, az albumon hallható társaihoz képest viszont egy kicsit fogósabb a dallama, s nem utolsó sorban van húzása. Mi több, számomra meglepő módon pár taktus erejéig a Thin Lizzyre hajaz. De az ezt követő „Wait for Me” is igen jól sikerült darab, leginkább egy szerelmes balladának nevezhető, és valóban képes arra, hogy megpendítsen valamit az ember lelkében. Az ezt követő „Family Tree” olyan lazán indít, amennyire csak lehet ezen az albumon, ráadásul a refrénje miatt ez biztosan közönségkedvenc lesz a koncerteken.

 

 

A nyitó tétel mellett a „Comeback Story” című nótának jósolom a legnagyobb sikert. Nem csak azért, mert érdekes a szövege („I walk a mile in your shoes / And now I’m a mile away / And I’ve got your shoes.”), hanem azért is, mert ideális lesz az öngyújtóval történő hadonászásra a koncerteken, miközben az ember átöleli a barátnőjét. Azt pedig eddig is tudtuk, hogy ha arról van szó, akkor az együttes képes értelmes szövegeket papírra vetni.

 

Mindent figyelembe véve a Kings of Leon ismét hozta a szokásos formáját, és megajándékozta rajongóit egy változatos, ám mégis tipikus, rájuk jellemző hangzású és hangulatú lemezzel – amin azonban egyetlen meglepetésnóta sincs, és ami még ennél is szomorúbb, hiányzik róla az olyan ütős sláger, mint amilyen annak idején a „Sex on Fire” volt. Talán majd legközelebb.

 

Előadó:

Caleb Followill – ének, gitár

Matthew Followill – gitár, zongora, szitár, vokál

Jared Followill – basszusgitár, szintetizátor, vokál

 Nathan Followill – dob, ütőhangszerek, vokál

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Supersoaker

2. Rock City

3. Don`t Matter

4. Beautiful War

5. Temple

6. Wait for Me

7. Family Tree

8. Comeback Story

9. Tonight

10. Coming Back Again

11. On the Chin

 

Diszkográfia:
Holy Roller Novocaine (2002) EP
Youth and Young Manhood (2003)
Aha Shake Heartbreak (2004)
Because of the Times (2007)
Only by the Night (2008)
Live At The O2 London, England (2009) koncert DVD
Come Around Sundown (2010)

Mechanical Bull (2013)