Főkép

A 45 évvel ezelőtt, 1968-ban alakult legendás együttes a hetvenes évek első felében egy sor klasszikussá lett rockdalt adott világnak – „Smoke On The Water”, „Black Night”, „Speed King”, „Child In Time”, „Highway Star”, „Strange Kind Of Woman” –, majd a nyolcvanas évek közepén újjáalakulva is rögtön egy platinalemezzel tudott visszatérni - Prefect Strangers –, az utolsó stúdiólemezük pedig 2013-ban jelent meg.

 

A nyolc év kihagyás után megjelent új nagylemez, a veterán sztárproducer Bob Ezrin segédletével rögzített Now What?! album remek kritikákat kapott, és a Deep Purple elmúlt bő negyedszázadának legjobb helyezéseit érte el a lemezlistákon, s több országban, például Németországban és Ausztriában még No.1 pozícióba is feljutott.

 

A Deep Purple mindig híres volt arról, hogy jelen idejű zenekarként halad előre, miközben gondosan ápolja múltját is. Már a tavalyi stúdióalbum év végi újrakiadásához is készült egy friss koncertlemez a régi nagy sikerszámok 2013-as élő verzióival, az idei évben pedig egy még nagyobb szabású kiadvány is várható az együttestől: az 1972-ben rögzített Made In Japan koncertanyag minden eddiginél bővebb, deluxe kiadása.

 

A rocktörténet legjobb koncertlemezei és a legjobb hard rock albumok listáján is rendre előkelő helyen szereplő Made In Japan anyagát 1972-ben két oszakai és egy tokiói fellépés felvételeiből állították össze. 1993-ban már piacra került Live In Japan cím alatt egy 3CD-s verzió, de most újabb két évtized elteltével végre kiadják a három este teljes anyagát csonkítatlanul, egy negyedik CD-re a ráadásblokkokban elhangzott dalokat is mind összegyűjtik, sőt ötödik lemezként betesznek a díszdobozba egy DVD-t is egy új dokumentumfilmmel. S hogy a dolog még kerekebb legyen, a március végére tervezett megjelenéskor a tavaszi turné pont abban azokban a japán városokban – Oszakában és Tokióban zárul, ahol 1972-ben azt a klasszikus koncertlemezt rögzítették.

 

Az akkori Deep Purple-tagok közül az orgonista Jon Lord már elhunyt, Richie Blakmore gitáros pedig már több mint két évtizede távozott a zenekarból, de Ian Gillan énekes, Roger Glover basszista és Ian Paice dobos még a mostani turnén is játsszák a szóban forgó 1972-es koncertrepertoár kulcsdalait (Smoke On The Water, Strange Kind Of Woman, Lazy, Black Night, Space Truckin` stb.) aktuális zenésztársaikkal, az 1994-ben csatlakozott Steve Morse gitárossal és a 2002-ben érkezett Don Airey billentyűssel.

 

 

S hogy ez a turné ne csak a japán rajongók, de a magyarok számára is kereken záródjon, a Deep Purple ugyanott lép fel, ahol első magyarországi koncertjeit adta 27 évvel ezelőtt, 1987 januárjában : akkor a Budapest Sportcsarnokban, most a helyén álló BudapestArénában!

 

Deep Purple

Budapest Aréna

2014. február 17.

 

Forrás: Live Nation