Főkép

„Soha, senki nem áll készen semmire”, vagy
„Semmi sem olyan jó, hogy valaki, valahol ne utálja majd.”

(Pohl törvénye)

 

Frederik Pohl az egyik legtermékenyebb amerikai sci-fi író volt, tagja annak a Nagy Generációnak, amely felépítette a műfajt. Bradbury, Heinlein, Clarke és Asimov nem csupán pályatársai, hanem személyes ismerősei, barátai is voltak. Pohl az irodalomtörténet egyik leghosszabb aktív karrierjét tudhatja magáénak, hetvenöt éven át alkotott. Első megjelent munkája egy vers volt 1937-ben, utolsó regényét 2011-ben adták ki, s még 2012-ben is publikált néhány cikket, esszét. Írásaiért számos irodalmi díjban részesült, és 1993-ban „Nebula nagymester” lett, azaz megkapta az SFWA életműdíját, a Damon Knight Memorial Grand Master díjat, majd 1998-ban bekerült a „sci-fi és fantasy halhatatlanjainak csarnokába” (Science Fiction and Fantasy Hall of Fame).

 

Élete

Anna Jane Mason és Frederik George Pohl egyetlen fiaként született 1919. november 26-án, Brooklynban. Mivel apja foglalkozása (üzletkötő) rengeteg utazással járt, Pohl életének első hét évében bejárta szinte a fél világot. Néhány héttel a születése után New Yorkból Panamába költöztek, és ez csak első állomása volt a sok vándorlásnak. Egyszer fenn, egyszer lenn, ahogy a család szerencséje hozta. „Néha luxusszállodákban éltünk – írta Pohl –, de előfordult az is, hogy nem volt hol laknunk.” Miután bejárták Texast, Kaliforniát, Új-Mexikót és a Panama-csatorna övezetét, az iskola miatt a család végül Brooklynban telepedett le. Pohl itt végezte el az általános iskolát, azonban a középiskolát hamar abba kellett hagynia, mert a gazdasági világválság miatt kénytelen volt munkát vállalni, hogy kisegítse az anyagi gondokkal küszködő szüleit. Tanulmányait nem fejezte be, de tizenéves korában SF magazinokat kezdett olvasni, és hamarosan tagja lett – más források szerint társ-alapítója volt – a New York-i SF rajongók klubjának, a Futuriansnek, és életre szóló barátságot kötött a műfaj későbbi nagymestereivel, Isaac Asimovval, Donald A. Wollheimmel, Damon Knighttal, James Blishsel. Később Mind of Man címmel saját sci-fi magazint is kiadott.

 

1936-ban Pohl csatlakozott az Ifjú Kommunisták Szövetségéhez, mert úgy érezte, ez az egyetlen szerveződés, amely szemben áll a faji megkülönböztetés eszméjével, Hitlerrel és Mussolinivel. A helyi szervezet munkájában igen aktívan részt vett, majd később elnöke is lett a brooklyni csoportosulásnak. A Molotov-Ribbentrop paktum megkötése (1939) után azonban azt mondta, hogy a párt ideológiája és irányvonala megváltozott, ezért nem tudja őket tovább támogatni, és kilépett. Pohl a II. világháború alatt 1943 áprilisától 1945 novemberéig az amerikai hadseregben szolgált, és az őrmesteri rangig vitte a légierő meteorológus tisztjeként. Az illinois-i, az oklahomai és a coloradói kiképzés után főleg olaszországi és franciaországi állomáshelyeken teljesített szolgálatot.

 

Az író összesen ötször nősült életében, ám az első három házassága meglehetősen rövid ideig tartott. Első felesége, Leslie Perri nagy sci-fi rajongó, író és illusztrátor volt, szintén tagja a Futurians klubnak. 1944-ben, mindössze négy év házasság után elváltak, majd Pohl a következő évben feleségül vette Dorothy LesTinát, akivel együtt szolgált az európai hadszíntéren. Két év múlva váltak el, majd Pohl 1948-ban újabb rövid, alig három évig tartó házasságra lépett Judith Merrillel, aki élete utolsó három évtizedét Kanadában töltötte, így amerikai és kanadai írónőként is számon tartják. A házasságból egy lány született, Ann. Pohl nem volt az a megrögzött agglegény típus, mert mint eddig mindig, most sem hagyott magának egy évnél több időt, hogy kiélvezze az arany szabadságot, és a válása után egy évvel ismét elkötelezte magát, mégpedig Carol M. Ulf Stanton mellett, akitől három gyereke született, és aki néhány munkájában is közreműködött. 1977-ben külön költöztek egymástól, de csak 1983-ban váltak el. 1984-től haláláig Pohl a jeles science fiction szakértővel és tudóssal, Elizabeth Anne Hull-lal élt házasságban. Öt házasságából négy gyermeke született: két lány, Ann és Kathy, valamint két fiú, mindkettő Frederik, akik közül az egyik már elhunyt.

 

A háborút követően, miután visszatért az Egyesült Államokba, előbb a New Jersey-beli Middletownban, majd 1984-ben Chicago egyik külvárosában, Palatine-ban telepedett le. 2013. szeptember 2-án délelőtt légzési nehézségekkel szállították kórházba, ahol aznap délután el is hunyt. November 26-án lett volna kilencvennégy éves.

 

Munkássága

Pohl a harmincas évek vége felé kezdett el írással foglalkozni. Korai művei többségét másokkal közösen írta, saját írásait pedig különböző álnevek alatt jelentette meg. Első megjelent műve egy vers volt: az „Elegy to a Dead Satellite: Luna” az Amazing Stories 1937 októberi számában látott napvilágot Elton Andrews név alatt. Első prózai művét, a Before the Universe-t C. M. Kornbluth-szal közösen írta és S. D. Gottesman néven publikálta.

 

Húszéves korára maga is szerkesztő lett a ponyvafüzetek kiadásával foglalkozó Popular Publicationsnél. A kiadó hatvan ponyvafüzetet publikált egy hónapban, ennek a fele western volt, s mindössze két sci-fi akadt köztük: az Astonishing Stories és a Super Science Stories. Mindkettőt Pohl szerkesztette, sőt, hogy megéljen valahogy, végül a történetek nagy részét is ő írta, bár sohasem a saját neve alatt. Kornbluth-szal közösen írt munkáiban az S. D. Gottesman vagy a Scott Mariner név, míg más szerzőkkel való együttműködésekor a Paul Dennis Lavond név „mögé bújt”. Önálló műveit James MacCreigh-ként (illetve egyetlen történetnél Warren F. Howardként) írta alá. Önéletrajzában Pohl elmondja, hogy nagyjából abban az időben, amikor a németek megtámadták a Szovjetuniót, ő is felhagyott a szerkesztői munkával, de Gottesman, Lavond és MacCreigh írásai továbbra is megjelentek a sci-fi magazinok hasábjain egészen a negyvenes évek végéig.

 

Pohl a szerkesztői munka mellett 1937-től irodalmi ügynökként is tevékenykedett, bár a háború utánig ezt csak amolyan mellékállásnak tekintette, s csak később lett főállású ügynök, aki a „sikeres science fiction írók több mint felét” az ügyfelei közt tudhatta, s egy rövid ideig Asimovot is képviselte, akinek soha nem is volt más ügynöke. A vállalkozás sajnos így is csődbe ment, és Pohl az ötvenes évek elején kénytelen volt új megélhetési források után nézni. Az ötvenes évek végétől 1969-ig a Galaxy Science Fiction és az If magazinok szerkesztőjeként dolgozott, ez utóbbi a vezetése alatt három egymást követő évben (1966, 1967, 1968) elnyerte az „Év legjobb szaklapjá”-nak kijáró Hugo-díjat, a World Science Fiction Society (WSFS) sci-fi világszervezet művészeti elismerését. Pohl a Worlds of Tomorrow sci-fi magazin szerkesztőjeként is tevékenykedett. Az első szám 1963-ban jelent meg, és az újság 1968-ig élt, amikor is összevonták az If magazinnal. A hetvenes évek közepén az író a Bantam Books kiadónak is dolgozott, s a „Frederik Pohl válogatásá”-ba (Frederik Pohl Selections) olyan figyelemre méltó művek is bekerültek, mint Samuel R. Delany Dhalgrenje vagy Joanna Russ The Female man című könyve.

 

Pohl az ötvenes években kezdett a saját neve alatt írni, eleinte még a Futurians rajongói klubból megismert Cyril M. Kornbluth-szal (bár alkalmanként ezután is használt írói álneveket). Első Kornbluth-szal közös munkája a Space Merchants volt, amelyet még 1952-ben írtak, és először a Galaxy Science Fiction magazinban jelent meg folytatásos formában, majd kissé átdolgozva, átszerkesztve 1953-ban könyv alakban is kiadták. A történet egy szatirikus disztópia egy túlnépesedett világról, amelyben a fogyasztói társadalmat reklámügynökségek uralják. A regénynek viszonylag jó fogadtatása volt, és folytatása is született, igaz, csak 1984-ben, The Merchant’s War (Reklámhadjárat) címmel. Az ötvenes évek első felében Pohl többi regénye is hasonló irányt követett, és a történetek felépítésén sem változtatott túlzottan. Az 1955-ös Gladiator-At-Law (Dr. Gladiátor) című könyv ugyanazt a módszert követi, mint a Space Merchants, azzal a különbséggel, hogy itt minden a jog körül forog, egy ügyészek, ügyvédi kamarák és jogászok által uralt világban.

 

1959-ben jelent meg az első olyan regénye, amely már nem a szatirikus irányvonalat követi. A Wolfbane igazi sci-fi történet, amely 2203-ban játszódik. Egy kósza bolygó (felszínén az egyszerűen piramisoknak nevezett furcsa gépezetekkel) megközelíti a Földet, majd kiragadja a naprendszerből, és az űrbe taszítja, a Holddal egyetemben, amelyet idegen technológiával „felgyújtanak”, hogy a két bolygó napjául szolgáljon. A drámai események miatt a Föld népessége alig százmillióra csökken, és az emberek szigorú szabályok szerint élnek. A regényt ugyan semmilyen díjra nem jelölték, de a kritikusok és az olvasók is jó véleménnyel voltak róla.

 

A hatvanas években Pohl inkább novellákat, rövid történeteket írt, amelyek antológiákban, illetve a Galaxy és If magazinokban jelentek meg, amelyeknek szerkesztése az ideje nagy részét igénybe vette, ahogy a Bantam Booksnál végzett munkája is csak kevés időt hagyott számára. A hetvenes évek második felében tért vissza újra a saját regények írásához, és olyan művekkel jelentkezett, mint a Man Plus, ami 1976-ban jelent meg, és rögtön el is nyerte a legjobb regénynek járó Nebula-díjat, emellett jelölték Hugo- és Campbell-díjra is, valamint harmadik lett a Locus magazin közönségszavazati listáján. Később Pohl Thomas T. Thomas-szal egy csapatot alkotva megírta a folytatást is Mars Plus címmel, amely 1994-ben jelent meg.

 

Bár Gerald Jonas, a New York Times kritikusa kedvezőtlenül nyilatkozott a Man Plusról („úgy tűnik, Pohlnak nem megy már úgy az írás, mint régen… a jövőbe kivetített társadalmi látomásai naivak és ironikusan ügyetlenek”), az olvasók körében elért sikeren felbuzdulva Pohl befejezte a regényt, amelyen éppen dolgozott, így jelenhetett meg már a következő évben, 1977-ben a Hícsi-ciklus nyitó kötete, a Gateway (Átjáró), amely végre meghozta neki az igazi hírnevet és elismerést, hiszen négy díjjal is jutalmazták (Hugo-, Nebula-, Locus- és Campbell-díjjal). Az első kötetet még öt folytatás követte, ezek közül azonban már egyik sem nyert díjat, és jelölést is csak a második meg a harmadik kötet kapott. A Beyond the Blue Event Horizon (Túl a kék eseményhorizonton) 1980-ban jelent meg, majd 1984-ben a Heechee Rendezvous (Találkozás a hícsikkel) következett, utána az Annals of the Heechee (A hícsik krónikái) látott napvilágot 1987-ben, ezt a The Gateway Trip (A hícsik nyomában – Utazás az Átjáró körül) követte 1990-ben, végül 2004-ben adták ki a sorozat utolsó kötetét, a The Boy Who Would Live Forever: A Novel of Gateway (A hícsik birodalma) címmel.

 

Pohl a fantasztikus irodalom mellett néha más területekre is elkalandozott, például több cikket is írt a Playboy és a Family Circle magazinok számára, ezen kívül néhány ismeretterjesztő munkája is megjelent. Egy időben Tiberius császár témakörében ő volt az Encyclopaedia Britannica hivatalos szakértője. (Ernst Mason néven könyvet is írt Tiberiusról.) Az 1950-es évektől a 70-es évek elejéig rendszeres szereplője volt Long John Nebel rádióműsorának, és egy ideig ellátta az amerikai sci-fi és fantasy írók szövetségének elnöki tisztségét is. 2009-ben, Ray Bradbury után másodikként megkapta a Kalifornia Egyetem (Riverside) J. W. Eaton-életműdíját. 2008-ban ő fejezhette be az Arthur C. Clarke által elkezdett, ám az író halála miatt félbemaradt The Last Theorem (Végső bizonyítás) című könyvet.

 

A rendkívül termékeny szerző egyes munkái komoly hatással voltak az új nemzedékek feltörekvő szerzőire, amelyekből néhány megjelent az Elizabeth Anne Hull által szerkesztett, és 2010-ben megjelent Gateways: Original New Stories Inspired by Frederik Pohl című antológiában. Pohl utolsó regénye 2011. április 12-én látott napvilágot. Halálakor önéletrajzi regényének (The Way the Future Was, 1979) második, kibővített változatán dolgozott.

 

Angolul megjelent regényei (a lista tartalmazza a gyűjteményes kiadásokat is):

Beyond the End of Time (New York: Permabooks, 1952)

Danger Moon (Sydney, New South Wales: Mailian Press, 1953) James McCreigh álnéven

The Space Merchants (New York: Ballantine Books, 1953) társszerző: C M Kornbluth

Star Science Fiction Stories (New York: Ballantine Books, 1953)

Shadow of Tomorrow: 17 Great Science Fiction Stories (New York: Permabooks, 1953)

Search the Sky (New York: Ballantine Books, 1954) társszerző: C M Kornbluth

Undersea Quest (New York: Gnome Press, 1954) társszerző: Jack Williamson

Assignment in Tomorrow (Garden City, New York: Hanover House, 1954)

Star Science Fiction Stories #2 (New York: Ballantine Books, 1954)

Star Short Novels (New York: Ballantine Books, 1954)

A Town is Drowning (New York: Ballantine Books, 1955) társszerző: C M Kornbluth

Undersea Fleet (New York: Gnome Press, 1955) társszerző: Jack Williamson

Gladiator-at Law (New York: Ballantine Books, 1955) társszerző: C M Kornbluth

The God of Channel 1 (New York: Ballantine Books, 1955) Donald Stacy álnéven

Presidential Year (New York: Ballantine Books, 1955) társszerző: C M Kornbluth

Preferred Risk (New York: Simon and Schuster, 1955) társszerző: Lester del Rey

Star Science Fiction Stories #3 (New York: Ballantine Books, 1955)

Alternating Currents (New York: Ballantine Books, 1956)

Sorority House (New York: Lion, 1956) társszerző: C M Kornbluth, mindketten a Jordan Parks álnevet használták

Turn the Tigers Loose (New York: Ballantine Books, 1956) Walt Lasly ezredes álnéven

The Case Against Tomorrow (New York: Ballantine Books, 1957)

Edge of the City (New York: Ballantine Books, 1957)

Slave Ship (New York: Ballantine Books, 1957)

A Man is Ten Feet Tall (London: Panther Books, 1957)

Undersea City (New York: Gnome Press, 1958) társszerző: Jack Williamson

Star Science Fiction Stories #4 (New York: Ballantine Books, 1958)

The Man of Cold Rages (New York: Pyramid Books, 1958) Gordon Parks álnéven

Tomorrow Times Seven: Science Fiction Stories (New York: Ballantine Books, 1959)

Tomorrow Times Seven (New York: Ballantine Books, 1959)

Star Science Fiction Stories #5 (New York: Ballantine Books, 1959)

Wolfbane (New York: Ballantine Books, 1959) társszerző: C M Kornbluth

Star Science Fiction #6 (New York: Ballantine Books, 1959)

The Man Who Ate the World (New York: Ballantine Books, 1960)

Drunkard`s Walk (New York: Ballantine Books, 1960)

Star of Stars (Garden City, New York: Doubleday and Company, 1960)

Turn Left at Thursday (New York: Ballantine Books, 1961)

The Abominable Earthman (New York: Ballantine Books, 1961)

Time Waits for Winthrop and Four other Short Novels from Galaxy (Garden City, New York: Doubleday and Company, 1962)

The Expert Dreamers (Garden City, New York: Doubleday and Company, 1962)

The Wonder Effect (New York: Ballantine Books, 1962) társszerző: C M Kornbluth

Best Science Fiction from the Worlds of If Magazine No 1 (New York: Galaxy Publishing Corp, 1964)

The Reefs of Space (New York: Ballantine Books, 1964) társszerző: Jack Williamson

The Seventh Galaxy Reader (Garden City, New York: Doubleday and Company, 1964)

The Best Science Fiction from Worlds of Tomorrow (New York: Galaxy Publishing Corp, 1964)

Starchild (New York: Ballantine Books, 1965) társszerző: Jack Williamson

The Eighth Galaxy Reader (Garden City, New York: Doubleday and Company, 1965)

A Plague of Pythons (New York: Ballantine Books, 1965)

The If Reader (Garden City, New York: Doubleday and Company, 1966)

Alternating Currents (Harmondsworth, Middlesex: Penguin Books, 1966)

The Ninth Galaxy Reader (Garden City, New York: Doubleday and Company, 1966)

Digits and Dastards (New York: Ballantine Books, 1966)

The Frederik Pohl Omnibus (London: Victor Gollancz, 1966)

Star Fourteen (London: Ronald Whiting and Wheaton, 1966)

The Second If Reader (Garden City, New York: Doubleday and Company, 1967)

The Tenth Galaxy Reader (Garden City, New York: Doubleday and Company, 1967)

Rogue Star (New York: Ballantine Books, 1969) társszerző: Jack Williamson

The Eleventh Galaxy Reader (Garden City, New York: Doubleday and Company, 1969)

The Age of the Pussyfoot (New York: Trident Press, 1969)

Final Encounter (New York: Curtis Books, 1970)

Door to Anywhere (New York: Curtis Books, 1970)

Nightmare Age (New York: Ballantine Books, 1970)

Day Million (New York: Ballantine Books, 1970)

Star Science Fiction Stories #1 (New York: Ballantine Books, 1972)

Best Science Fiction for 1972 (New York: Ace Books, 1972)

Star Science Fiction Stories #6 (New York: Ballantine Books, 1972)

The Gold at the Starbow`s End (New York: Ballantine Books, 1972)

Science Fiction: The Great Years (New York: Ace Books, 1973) társszerző: Carol Pohl

Jupiter (New York: Ballantine Books, 1973) társszerző: Carol Pohl

Farthest Star (New York: Ballantine Books, 1975) társszerző: Jack Williamson

The Science Fiction Roll of Honor: An Anthology of Fiction and Non-Fiction by Guests of Honor at World Science Fiction Conventions (New York: Random House, 1975)

The Best of Frederik Pohl (Garden City, New York: Nelson Doubleday, 1975)

Man Plus (New York: Random House, 1976)

Science Fiction: The Great Years: Volume II (New York: Ace Books, 1976) társszerző: Carol Pohl

Science Fiction Discoveries (New York: Bantam Books, 1976) társszerző: Carol Pohl

The Best of C.M. Kornbluth (Garden City, New York: Nelson Doubleday, 1976)

In the Problem Pit and Other Stories (New York: Bantam Books, 1976)

The Early Pohl (Garden City, New York: Doubleday and Company, 1976)

Gateway (New York: St Martin`s Press, 1977)

The Starchild Trilogy (New York: Science Fiction Book Club, 1977) társszerző: Jack Williamson

Critical Mass (New York: Bantam Books, 1977) társszerző: C M Kornbluth

Before the Universe, and Other Stories (New York: Bantam Books, 1977) társszerző: C M Kornbluth

The Way the Future Was: A Memoir (New York: Ballantine Books/Del Rey, 1978)

Science Fiction of the Forties (New York: Avon Books, 1978) társszerző: Martin H Greenberg és Joseph D Olander

Survival Kit (London: Panther Books, 1979)

JEM (New York: St Martin`s Press, 1979)

JEM: The Making of a Utopia (London, Victor Gollancz, 1979)

Science Fiction of the Fifties (New York: Avon Books, 1979) társszerző: Martin H Greenberg és Joseph D Olander

Beyond the Blue Event Horizon (New York: Ballantine Books/Del Rey, 1980)

Galaxy: Thirty Years of Innovative Science Fiction (New York: Playboy Press, 1980) társszerző: Martin H Greenberg és Joseph D Olander

Nebula Winners 14 (New York: Harper and Row 1980)

The Great Science Fiction Series: Stories from the Best of the Series 1944 to 1980 (New York: Harper and Row 1980) társszerző: Martin H Greenberg és Joseph D Olander

Science Fiction: Studies in Film (New York: Ace Books, 1981) társszerző: Frederik Pohl IV

The Cool War (New York: Ballantine Books/Del Rey, 1981)

Syzygy (New York: Bantam Books, 1982)

Starburst (New York: Ballantine Books/Del Rey, 1982)

Yesterday`s Tomorrows: Favorite Stories from Forty Years as a Science Fiction Editor (New York: Berkley Books, 1982)

Planets Three (New York: Berkley Books, 1982)

Wall Around a Star (New York: Ballantine Books/Del Rey, 1983) társszerző: Jack Williamson

The Saga of Cuckoo (Garden City, New York: Nelson Doubleday, 1983) társszerző: Jack Williamson

Midas World (New York: St Martin`s Press, 1983)

Heechee Rendezvous (New York: Ballantine Books/Del Rey, 1984)

The Merchants` War (New York: St Martin`s Press, 1984)

Demon in the Skull (New York: DAW Books, 1984)

The Years of the City (New York: Timescape, 1984)

Pohlstars (New York: Ballantine Books/Del Rey, 1984)

Search the Sky (New York: Baen Books, 1985) társszerző: C M Kornbluth

The Space Merchants (New York: St Martin`s Press, 1985) with C M Kornbluth

Venus, Inc (Garden City, New York: Nelson Doubleday, 1985)

Black Star Rising (New York: Ballantine Books/Del Rey, 1985)

Gladiator-at Law (New York: Baen Books, 1986) társszerző: C M Kornbluth

Worlds of If: A Retrospective Anthology (New York: Bluejay, 1986) with Martin H Greenberg and Joseph D Olander

Terror (New York: Berkley Books, 1986)

Tales from the Planet Earth (New York: St Martin`s Press, 1986) társszerző: Elizabeth Anne Hull

The Coming of the Quantum Cats (New York: Bantam Spectra, 1986)

The Annals of the Heechee (New York: Ballantine Books/Del Rey, 1987)

Chernobyl: A Novel (New York: Bantam Books, 1987)

BiPohl: Two Complete Novels (New York: Ballantine Books/Del Rey, 1987)

Our Best: The Best of Frederik Pohl and C M Kornbluth (New York: Baen Books, 1987) társszerző: C M Kornbluth

Narabedla Ltd (New York: Ballantine Books/Del Rey, 1988)

The Day the Martians Came (New York: St Martin`s Press, 1988)

Land`s End (New York: Tor, 1988) with Jack Williamson

Homegoing (New York: Ballantine Books/Del Rey, 1989)

The Gateway Trip: Tales and Vignettes of the Heechee (New York: Ballantine Books/Del Rey, 1990)

The World at the End of Time (New York: Ballantine Books/Del Rey, 1990)

Outnumbering the Dead (London: Legend, 1990)

Our Angry Earth (New York: Tor, 1991) társszerző: Isaac Asimov

Stopping at Slowyear (Eugene, Oregon: Pulphouse Publishing/Axolotl, 1991)

The Singers of Time (New York: Doubleday/Foundation, 1991) társszerző: Jack Williamson

The Undersea Trilogy (New York: Baen Books, 1992) társszerző: Jack Williamson

Mining the Oort (New York: Ballantine Books/Del Rey, 1992)

Mars Plus (New York: Baen Books, 1994) társszerző: Thomas T Thomas

Future Quartet: Earth in the Year 2041: A Four-Part Invention (New York: William Morrow/AvoNova, 1994) with Ben Bova, Jerry Pournelle and Charles Sheffield

The Voices of Heaven (New York: Tor, 1994)

The Other End of Time (New York: Tor, 1996)

The Siege of Eternity (New York: Tor, 1997)

O Pioneer! (New York: Tor, 1998)

The SFWA Grand Masters, Volume One (New York: Tor, 1999)

The Far Shore of Time (New York: Tor, 1999)

The Eschaton Sequence (New York: Science Fiction Book Club, 1999)

The SFWA Grand Masters, Volume Two (New York: Tor, 2000)

Chasing Science: Science as a Spectator Sport (New York: Tor, 2000)

The SFWA Grand Masters, Volume Three (New York: Tor, 2001)

The Boy Who Would Live Forever (New York: Tor, 2004)

Platinum Pohl: The Collected Best Stories (New York: Tor, 2005)

The Day of the Boomer Dukes (no place given: Project Gutenberg, 2007)

The Last Theorem (New York: Ballantine Books/Del Rey, 2008) társszerző: Arthur C Clarke

Pythias (no place given: Project Gutenberg, 2009)

The Hated (no place given: Project Gutenberg, 2009)

The Knights of Arthur (Rockville, Maryland: Wildside Press, 2009)

The Tunnel Under the World (no place given: Project Gutenberg, 2010)

The Space Merchants (New York: St Martin`s/Griffin, 2011) társszerző: C M Kornbluth

All the Lives He Led (New York: Tor, 2011)

 

Magyarul megjelent művei:

1971 Frederik Pohl & C. M. Kornbluth: A Venus-üzlet (The Space Merchants)

1988 Csernobil (Chernobyl)

1989 Frederik Pohl & C. M. Kornbluth: Dr. Gladiátor (Gladiator-at-Law)

1991 Terror (Terror)

1991 Az Átjáró (Gateway)

1992 Túl a kék eseményhorizonton (Beyond the Blue Event Horizon)

2001 Reklámhadjárat (The Merchants` War)

2004 Találkozás a hícsíkkel (Heechee Rendezvous)

2005 A hícsík krónikái (The Annals of The Heechee)

2008 A hícsík nyomában: utazás az Átjáró körül (The Gateway Trip)

2010 Arthur C. Clarke & Frederik Pohl: Végső bizonyítás (The Last Theorem)

2010 A hícsík birodalma (The Boy Who Would Live Forever)

 

Antológiákban megjelent novellái magyarul:

1978 A gyűlés (The Meeting, C. M. Kornbluth-szal közösen) – megjelent a Metagalaktika 1. számában

1986 A népszámlálók (The Census Takers), Az éjszaka gyermekei (The Children of Night) – megjelent a Metagalaktika 9. számában

1999 A gépies ember (The Schematic Man) – megjelent az Isten hozott a majomházban! című kötetben

2010 Alagút a világ alatt (The Tunnel under the World) – megjelent az Álmok a jövőről című kötetben

 

Források:

http://en.wikipedia.org/wiki/Frederik_Pohl

http://www.theguardian.com/books/2013/sep/03/frederik-pohl

http://fictionkult.hu/cikk.php?cikk.466

 

Közreműködött: Turán Beatrix, Szabó Dominik, Galgóczi Móni, Galgóczi Tamás