Főkép

Keith Jarrett szóló zongorahangversenyei és ezek felvételei egy zenei forma folytonos és logikusnak tűnő metamorfózisai. Mintha Jarrett maga lenne ez a forma, és az éppen adott hangulata a változás motorja, amely egy terem és közönségének lelki feszültségeiben tükröződik. Ennek az átalakulásnak egy korábbi pillanata az eddig CD-n csak részben megjelent, 1981-ben Bregenzben és Münchenben adott koncertek felvétele, amelyeket most teljes pompájukban és terjedelmükben hallgathatunk meg egy tripla kiadásban, az ECM-től megszokott kiváló és letisztult minőségű csomagolásban.

 

A két koncert közti, mindössze ötnapos különbség hangzásában és megközelítésmódjaiban szorosan kapcsolódik egymáshoz, függetlenül attól, hogy mindössze egy közös ráadástémával rendelkeznek (Heartland). Jarrett a dallamgazdag improvizációiban a szóló koncertjeinek két nagy csoportjára jellemző jegyek között ingadozik: a nagy ívű, klasszikus rögtönzések, mint például a Sun Bear Concerts (1976) vagy a La Scala (1995), valamint az osztódásszerűen létrejövő játékfüzérek, mint például a Radiance (2002) vagy a Rio (2011) mintha egyszerre lennének jelen ezeken a felvételeken. Az egyes improvizációk meglehetősen hosszúak – valójában az egyes koncerteken mindig két-két rész alkot egy egységet, amelyek közül így a legrövidebb is majdnem harminchárom perc, (az osztások feltehetően a bakelit kiadásra voltak érvényesek és megtartották őket) –, ugyanakkor maga a létrejövő muzsika roppant tagolt. Az egyes részek teljesen logikusan következnek egymásból, és ez az állandó kettősség a rövidebb lélegzetű, előre megkomponált ráadásdarabokkal együtt éppen olyan szerkezetet ad a lemezeken szereplő koncerteknek, mint ami Jarrett késői, mostani korszakára jellemző egy-egy szóló zongoraestje során.

 

Milyen újdonságokat tartogat ez az album? Azon Jarrett rajongóknak, akik rendelkeznek az összkiadással bakeliten és van még működőképes lejátszójuk, nyilván semmilyet, de feltehetően ők egy nagyon szűk réteget képviselnek még világviszonylatban is. Mindazonáltal azok, akiknek csak a korábbi CD verzió van meg, amelyen mindössze a bregenzi koncert található vagy még sohasem hallották ezeket a felvételeket, az öröm valóságos kincsestárának birtokába juthatnak, ha meghallgatják ezeket a koncerteket.

 

Jarrett szűnni nem tudó kreativitásának friss ropogása fogja betölteni zenehallgatásuk helyszíneinek tereit, és mint színskálákon egy újabb árnyalat, lelkükbe egy újabb variáció kerül majd a Jarrett muzsikájához fűződő intim, személyes viszonyuk spalettájára. Rendkívüli darab, egy egészen rendkívüli művésztől.

 

Előadó:

Keith Jarrett – zongora

 

A lemezen elhangzó szerzemények listája:

CD1 - Bregenz, May 28, 1981

1. Part I

2. Part II

3. Untitled

4. Heartland

 

CD2 - München, June 2, 1981

1. Pat I

2. Part II

 

CD3 - München, June 2, 1981

1. Part III

2. Part IV

3. Mon Coeur Est Rouge

4. Heartland