Főkép

A klasszikus zongoristák tengeréből kiemelkedni óriási teljesítmény, a felszínen megmaradni pedig egy kisebb csoda. A huszonkét éves orosz zongorafenomén, Daniil Trifonov immáron ötödik korongjával jelentkezik, de az első olyannal, amelyik a Deutsche Grammophon gondozásában jelenik meg. Az album anyaga nem más, mint a hatalmas sikert és visszhangot kiváltó 2013 februárjában, a New York-i Carnegie Hallban adott koncertje.

 

A program a szokásostól eltérően kronológiailag visszafele halad az időben. Először Alekszandr Szkrjabin (1872–1915) orosz zeneszerző és zongorista, a Muszorgszkij utáni egyik legkiemelkedőbb orosz tehetsége előtt tiszteleg Trifonov, egyik legnépszerűbb darabjával, a gisz-mollban írt zongoraszonátával. A Szonáta-Fantáziának is nevezett darab, amely a Chopin féle romantika és az impresszionizmus jegyeit is magán hordozza, hangulatában tökéletes bevezetésnek bizonyul az este két fő egysége, Liszt és Chopin művei elé.

 

Liszt Ferenc (1811–1886) drámai h-moll zongoraszonátájával Trifonov sötétebbre hangolja az előadást. Liszt 1852–53-ban írt nagyszabású darabja a kezdeti értetlenség után, a 20. század elején vált elismertté, elsősorban új szerkesztési elvei felismerésének köszönhetően, amellyel kapcsolatban viszont az értelmezési viták napjainkig tartanak. Trifonov alapvetően megbonthatatlanul egységes zeneként kezeli a különböző tételeket, és egy olyan variációs formájú darabként játssza, amelyben minden egyetlen témából fejlődik ki.

 

Ami nyilvánvalóan meghatározza a korong recepcióját, az Chopin (1810–1849) 24 prelúdiuma. Kortárs pályatársai közül Jevgenyij Kiszin 2000-ben készült stúdiófelvétele annyira jelentős, hogy képtelenség elvonatkoztatni tőle, bár Trifonov meg sem említi, hanem inkább Horowitz és Cortot hatásairól beszél a CD-füzetben. A moszkvai Gnyesszin Zenei Tehetségek Iskolájában Tatjana Zelinkova, a Clevelandi Zeneakadémián pedig Szergej Babayan kezei alatt formálódott ifjú muzsikus mindent belead, hogy egy új fejezetet nyisson Chopin 24 prelűdjének történetében. Ám technikailag kifogástalan játéka egyenetlen, óriás kontrasztokban igyekszik a darabok érzelmi túlfűtöttségét a tudtunkra adni, és minden odaadása ellenére mi mégis hidegek maradunk, mint amikor a hóesésben az utcáról nézzük egy kirakaton keresztül a kályhában lobogó tűz fényeit.

 

Kiváló zongorista és állítólag zeneszerzőnek sem utolsó. Még nagyon fiatal, akár meghatározó játékossá is válhat az elkövetkezendő évek során.

 

Előadó:

Daniil Trifonov – zongora

 

Elhangzó szerzemények listája:

Alekszandr Szkrjabin (1872-1915)

1-2. Piano Sonata No. 2 in G sharp minor op. 19 „Sonata-Fantasy”

Liszt Ferenc (1811-1886)

3-5. Piano Sonata in B minor S 178

Frédéric Chopin (1810-1849)

6-29. 24 Preludes op. 28

Nikolai Karlovich Medtner (1880-1951)

30. Skazki op. 26