Főkép

Az eddig leginkább képregények, majd pedig fantasy, illetve játékregények kiadásával foglalkozó Fumax Kiadó a jövő évben megjelenteti David Benioff 2008-as regényét, a Tolvajok telét (eredetileg City of Thieves).

 

A külföldi kritikusok David Benioff második regényét szomorú, borzongató, mégis vicces alkotásként értékelik, amely egyszerre mélyen realista és meseszerűen groteszk, miközben komor, de elfojthatatlan humorérzék jellemzi. A Tolvajok tele előkelő helyen kezdett a New York Times bestseller listáján is (a Times kritikusa egyenesen úgy nyilatkozik, hogy „Benioff emlékeztet minket arra, hogy milyen csodálatosan bizonytalan világban is élünk”), de állítólag a posztapokaliptikus környezetben játszódó Last of Us videojáték készítőire is nagy hatást gyakorolt, és komoly inspirációt nyújtott hozzá.

 

A könyv két fiatal férfi viszontagságos napjait meséli el Leningrád ostroma alatt, a II. világháború folyamán. Levet börtönbe zárják, amiért kirabolt egy halott német pilótát, ám találkozik Koljával, akit dezertálásáért tartóztattak le. A szovjet titkosrendőrség, az NKVD ezredese azonban felajánl nekik egy kiutat rabságukból: ha szerezni tudnak egy tucat tojást az ezredes lányának öt nap múlva esedékes esküvőjére, akkor visszanyerik a szabadságukat. Ha azonban nem sikerül nekik, ami az ostrom alatt álló Leningrád szűkös telében meglehetősen valószínű, mindkettejüket kivégzik. Lev és Kolja pedig útnak indul, hogy valahonnan kerítsenek néhány tojást, s útjuk során bebarangolják az egész várost, miközben abszurd kalandokba keverednek kannibálokkal vagy épp szovjet partizánokkal…

 

David Benioff leginkább a Trónok harca sorozat miatt vált széles körben ismertté, ő ugyanis a televíziós sorozat készítőinek egyike, mint creator, mint író és mint showrunner is. De Hollywoodban már régóta aktívan dolgozik (amellett, hogy volt már kidobóember és rádiós műsorvezető is), ő írta például a Trója vagy X-Men kezdetek: Farkas című filmek forgatókönyvét, de közreműködött Khaled Hosseini Papírsárkányok című nagysikerű regényének filmváltozatában is. Első regénye, Az utolsó éjjel (The 25th Hour) még 2001-ben jelent meg, amit egyébként egy évvel később követett a filmadaptáció is.

 

A Fumax Kiadó 2014 márciusára tervezi a megjelenést, a fordító Gy. Horváth László lesz, akinek olyan művek magyar változatát köszönhetjük, mint a Pi élete, a Gépnarancs vagy épp a szintén a Fumaxnál megjelent A széthullott birodalom trilógia.