Főkép

A Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány olyan irodalmi és művészeti alkotások létrehozóit díjazza, akik humánummal, humorral és bölcsességgel mutatják be a gyermekek és felnőttek viszonyát, a nemzedékek együttélésének humánus életszerű helyzeteit.

 

Az Alapítvány Kuratóriuma immár hatodik alkalommal ítélte oda a Janikovszky Éva-díjat, ezúttal Nógrádi Gábor írónak, a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének alakításáért végzett kiemelkedő munkásságáért. A díjat Janikovszky János, az alapítvány elnöke és dr. Fodor Péter, az alapítvány kuratóriumának tagja adták át.

 

30 év, 20 könyv, milliónyi olvasó

Nógrádi Gábor az egyik legnépszerűbb magyar ifjúsági író. 30 évvel ezelőtt 1983-ban jelent meg első ifjúsági regénye, a Gyerekrablás a palánk utcában, mely meghozta számára az ismertséget és nagy sikerű mozifilm készült a kötetből. Első regényét még közel 20 másik követte, melyek mára az irodalomtanárok és a gyermekek kedvenceivé váltak, iskolai ajánlott vagy kötelező olvasmányok. A három évtized alatt számos forgatókönyvet írt és több népszerű mozifilm kapcsolódik a nevéhez, többek között a legendás Sose halunk meg.

 

Nógrádi Gábor életművét Tarján Tamás irodalomtörténész méltatta, Cakó Ferenc (grafikus) és Koltai Róbert (színművész), mint barátai elevenítették fel a közös munkák pillanatait. Az írót, a könyveit jól ismerő gyerekek faggatták, kérdezték nemcsak a könyvekkel és az írással kapcsolatosan, hanem személyes kérdésekkel is bombázták.

 

A díjat megtestesítő kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása.

 

A hét éve alapított kitüntetést eddig Marék Veronika író, grafikus, Alföldi Róbert rendező, színész, Lackfi János költő, műfordító, Rigó Béla író, költő és Varga Márta, az erzsébetvárosi Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium igazgatója vehette át.

 

Forrás: Móra Könyvkiadó