Főkép

Amikor 1985 februárjában Peter Gabriel elkezdett dolgozni ötödik albumán, semmit sem sejtett abból a kirobbanó és hosszantartó hatásból, amit a keze alatt születő dalok idéztek elő. Az 1986-ban megjelent So a korszak meghatározó albuma lett, díjak sokaságát zsebelte be, milliós eladási számokat hozott olyan slágerekkel mint a „Sledgehammer”, a „Don’t Give Up” Kate Bush-sal , a „Say Anything” vagy az „In Your Eyes”.

 

Peter Gabriel zenei mérföldkőként számon tartott lemezének 25. évfordulóját egy díszdobozos szett kiadásával, és a Back To Front elnevezésű világkörüli turnéval ünnepelte meg. A rajongók legnagyobb örömére a turné folytatódik és az új helyszínek között Budapest is megtalálható! A show, amellett, hogy Peter Gabriel illusztris munkásságának 25 évvel ezelőtt megjelent gyöngyszemét mutatja be teljes egészében, visszahozza az első turnék hangulatát az eredeti zenekartagok részvételével: az énekest ismét a basszusgitár-mágus Tony Levin, a gitáros David Rhodes, a billentyűs David Sancious és a dobos Manu Katche kíséri.

 

Peter Gabriel erről a következőket nyilatkozta: „Egyszerre volt nagyon furcsa és nagyon ismerős érzés amikor elindult ez az egész. Különös az, hogy vannak kapcsolatok, amik ugyanúgy folytatódnak tovább, ahogy az elszakadás előtt működtek, és reménykedsz, hogy lehiggadtál és talán egy parányit bölcsebb lettél a hosszú évek alatt.”

 

A 25. évforduló kapcsán indított koncertsorozat tehát alkalmat ad a zseniális album és az egész akkori időszak újraélésére. Mire azonban ezzel a különleges turnéval eljut hozzánk, az angol énekes már kétszeresen is „a rock halhatatlanjai” közé fog tartozni: idén áprilisban szólóelőadóként is bekerül a Rock And Roll Hall Of Fame-be, ahová egyszer már beiktatták hajdani zenekara, a Genesis tagjaival együtt.

 

Ebbe a dicsőségcsarnokba olyan nagy jelentőségű előadók kerülhetnek be, akiknek már legalább 25 éve megjelent az első lemezük. A szakmabeliek (zenészek, zenetörténészek, szakírók és lemezipari szakemberek) szavazatai alapján évente hat-nyolc zenekarral, illetve szólóelőadóval bővül ez a kör, de nagyon kevesen vannak, akiket többszörösen is beiktatnak: a clevelandi székhelyű intézmény három évtizedes működése alatt csupán egy tucatnyi ember részesült ilyen kiváltságban – olyanok, mint Eric Clapton, Jimmy Page és Jeff Beck, Rod Stewart és Ron Wood, David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash és Neil Young, Paul Simon, a néhai Curtis Mayfield, és persze a Beatles-alapítótagok, John Lennon, George Harrison és Paul McCartney. 2014. április 10-én a New York-i Barclays Centerben zajló gálaesten Peter Gabriel is belép ebbe az elit klubba.

 

Peter Gabriel

Papp László Budapest Sportaréna

2014. május 6.

 

További info:

www.livenation.hu

petergabriel.com

www.ticketpro.hu