Főkép

Néhány kivételtől eltekintve, mint amilyen a Beatles – ám ők tényleg valami más szintet képviseltek –, a popzenét valahol a lektűrnek, vagy még inkább a műfaji irodalomnak megfeleltethető zeneként kezelik, és nehezen lenne vitatható ennek jogossága. Talán épp ezért annyira nehéz kitűnni a többiek közül, hiszen akárcsak, mondjuk, a krimi vagy a sci-fi művelőinél, itt is eleget kell tenni bizonyos elvárásoknak, és a túlzott kísérletező kedv inkább öngyilkos merészségnek számít, mint előremutató tendenciának. Ezért aztán nem csodálkozhatunk, hogy a 2012-ben az év énekesnőjének ítélt, Fonogram-díjjal büszkélkedhető Janicsák Veca új albumán csak módjával tért el a hallgatólagosan, de mégiscsak rögzített szabályoktól.

 

Ehhez képest rögtön azt kell megemlítenem a nagylemezre felkerült dalokkal kapcsolatban, hogy egy jelentős magyar könnyűzenei hagyományt folytatva a „Ki viszi át a szerelmet” című dal Nagy László egyik versének megzenésítése, és mint ilyen, szinte szétfeszíti a műfaj kereteit. A szerzemény egyértelműen az új anyag legprogresszívebb darabja, egyrészt kifejezetten jazzes hangulata miatt, másrészt pedig azért, mert – valószínűleg épp az előbbi megállapítással összefüggésbe hozhatóan – Veca ebben kamatoztatja leginkább hangi adottságait és általában véve – valószínűleg öröklött – előadói tehetségét.

 

Persze nem sokkal marad el e mögött (ha egyáltalán elmarad) a Christina Aguilera Back To Basicsének fekete korongját idéző „Prayer”, melyből akár nemzetközi színtéren is sláger válhatna a megfelelő promócióval. Ebben a dalban is szívhez szólóan érzelmes éneket és – különösen az izgalmas hajlítások, díszítések és glissandók esetében – egészen magabiztos hangkezelést hallhatunk, tehát arról nyerhetünk bizonyosságot, hogy a tavalyi elismerés cseppet sem volt eltúlzott. A magam részéről ráadásul üdvözlendőnek találom, hogy az újabb poplemezekre rendre felkerülnek angol nyelvű szerzemények is, mivel meggyőződésem, hogy nem szabad bezárkózni, és kizárólag a hazai közönséget kiszolgálni, hacsak nem Ákosnak, Demjén Rózsinak vagy Balázs Fecónak hívják az előadót, akiknek több évtizedes munkássága eleve garancia az arénákat megtöltő közönségsikerre.

 

 

Az Édes szavakkalról viszont jóformán biztosan az első kislemezként megjelentetett „Mennyit adsz a lelkemért” fog befutni, többek között lendületessége és fülbemászó melódiája miatt, de a címadó „Édes szavakkal” úgyszintén slágergyanús kissé, még rockosabb felfogása ellenére is – vagy tán épp emiatt. Személy szerint a már említett dalokon kívül a legizgalmasabbnak a nagyzenekari elemekkel feldúsított „Lélekharang”-ot tartom – cseppet sem meglepő, hogy Veca 2013 novemberében kisebb szimfonikus zenekarral együtt adja elő válogatott dalait –, meg a valamiért a lemezen elhangzó bármely más szerzeménynél izgalmasabb „Többet ér az aranynál”-t, melynek indítása és néhány részlete ugyancsak a vonósok – itt még csak szintetizált – hangját villantja fel, a domináns mégis Veca szenvedélyes éneke marad.

 

A volán mellett ugyanúgy hallgatható a lemez, mint a zenei megoldásokra összpontosítva, és valószínűleg táncolható is, koncerten viszont kétségtelenül hatásos lesz az anyag. Nem hiszem, hogy ennél többet kellene-szabadna várni egy popalbumtól, sőt, úgy gondolom, hogy az elvárhatónál jóval többet kapunk. Ha Janicsák Veca így, ezen az úton továbbhaladva folytatja, még bármi lehet belőle, bármekkora sikereket elérhet hangjával és szerzeményeivel.

 

Előadók:

Janicsák Veca – ének, vokál

Szűcs Norbert – gitár, billentyűs hangszerek, dobprogramok

Gyöngyösi Gábor – zongora

Gárdián Rita – hegedű

Szávin Viktor – trombita

Jülek Erik – dob

Lázár Tibor – zongora, dob, billentyűs hangszerek, szintetizátor basszus, programozás

Kerek István – hegedű

Kovács Bálint – gitár

Hajas Gábor – tekerőlant

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Mennyit adsz a lelkemért

2. Így használd a szívem

3. Könnyek az esőben

4. Mindig úton

5. Én várok rád

6. Ne félj, ez jó jel

7. Többet ér az aranynál

8. Édes szavakkal

9. Lélekharang

10. Ki viszi át a szerelmet (Nagy László verse)

11. Az igazi

12. Prayer

13. New Generation

 

Diszkográfia:

Az első X – 10 dal az élő show-ból (2011) – koncert

A második X – 10 új felvétel (2011)

Veca világa (2011)

Édes szavakkal (2013)