Főkép

Az Animus egy percre sem hagyja olvasmányélmény nélkül a skandináv krimik szerelmeseit: Kristina Ohlsson és Camilla Läckberg új művei mellett nemrég újabb kötetét jelentette meg A. J. Kazinskinek, Az utolsó igaz ember írójának is. A Kazinski név valójában egy dán szerzőpárost rejt, a filmrendező Anders Rønnow Klarlundot és az író Jacob Weinreichet. Az Animus kiadásában megjelent Álom és Halál a második regényük magyarul.

 

Ám a regény második könyvük hazájuk nyelvén, és minden más szempontból is. Már nem első kötet, így sokkal olvasmányosabb, izgalmasabb és feszültebb, mint a szerző(k) korábbi regénye. Misztikusabb, titokzatosabb, mégis krimiszerűbb benne a rejtély, mint Az utolsó igaz emberben. A szerkesztés következetesebb és professzionálisabb, az álomszerű, elmélkedő részek és az akciódús, lebilincselő jelenetek aránya sokkal kiegyensúlyozottabb. Nem hinném, hogy minden író „fejlődik” két kötet írása között, de véleményem szerint ezúttal egyértelmű, hogy az új Kazinski-könyv sokkal jobb az elődjénél.

 

Kis előítélettel fogtam az olvasásához, hiszen Az utolsó igaz ember annak idején nem kötötte le teljesen a figyelmemet és túl zaklatottnak találtam a benne szereplő krimiszálat is. Ezúttal azonban pozitívan csalódtam: az Álom és Halál kriminek is feszes és amolyan skandináv módon nagyon izgalmas kérdéseket is feszeget az abortusszal, a halálközeli élmények megtapasztalásával és azzal kapcsolatban, vajon mi uraljuk-e a saját életünket vagy a végzetünk. Ráadásul ez a sok téma remekül fonódik egybe, miközben az előző kötetből ismerős két főhős, a szomorkás magánéletű túsztárgyaló, Niels Bentzon, és a zseniális tudós, Hanna Lund egy minden eddiginél izgalmasabb és tragikusabb kalandba keveredik.

 

A történet kezdése azonnal megfogott: Nielsnek váratlan munkája akad. Fiatal és teljesen meztelen, halálra rémült nő kapaszkodik a Dybbølsrbro állomás hídjának egyik elemébe: bármikor lezuhanhat, ráadásul valamiféle kábítószerrel és az ájulással küzd. Niels, aki még sohasem veszített el megmenthető személyt, ezúttal tehetetlen: végig kell néznie, amint a fiatal nő leveti magát a mélybe. Csak két dolog sejteti, hogy nem szokványos öngyilkosságról van szó: a nő utolsó, elmormolt szava és az, hogy Niels meg van róla győződve, a lány rettegését konkrét félelem okozta – félelem valakitől, egy ismeretlen férfitól… Nekilát hát nyomozni, annak ellenére, hogy kezdetben mindenki tagadja a bűncselekmény lehetőségét. Aztán kiderül, hogy az áldozat nem akárki, hanem egy balett-sztár volt, ráadásul testén defibrillátor, tüdejében sós víz nyomát találják: mintha öngyilkossága előtt valaki vízbe fojtotta és újraélesztette volna. Eközben egy férfi egy réges-régi gyilkosság tettesét keresi, Hanna Lund a váratlan anyasággal, Niels pedig saját démonaival küzd…

 

A művészet kedvelőinek bizonyára tetszeni fog, hogy a történetben fontos szerepet játszik a híres dán szobrász, Thorvaldsen Az Éjszaka gyermekeivel című reliefje is: olyan titkot rejt, amely a történet összes szereplőjének életére hatással lesz… Az Álom és Halál izgalmas szórakozás és jó olvasmányélmény: csak ajánlani lehet mindenkinek.