Főkép

Ami az előző kötet végén nem volt ennyire szembetűnő, illetve amire akkor látszólag sikerült megoldást találni, azzal kénytelen-kelletlen újra szembesültem: a mostani kötet íróinak nem sikerült az eredeti Howard sztorik szellemiségének közelében maradniuk. Ennek eredményeként változó minőségű történetek sorjáznak egymás után, amelyek közös jellemzője a lengén öltözött hölgyek ábrázolása, miközben Conan sorra aprítja az ellent. Klasszikus sword&sorcery mindegyik, szörnyekkel, kincsekkel, megmentésre váró nőkkel, gonosztevőkkel, többnyire gonosz varázslókkal és papokkal.

 

Azonban ha szembeállítom a Howard által írt történetek számát az olvasók elvárásaival, akkor egyértelmű a helyzet: valakinek muszáj volt folytatnia Conan kalandjait. Ez ugye már akkor megtörtént, amikor Lin Carter és társai első alkalommal írtak új sztorikat, és mondjuk folytatódott a legutolsó Conan mozival. A kettő között számos alkalommal próbálták képregényben üzleti sikerre vinni a kimériai életét, de valamiért egy idő után mindegyik félbe maradt. Ez szerintem azt jelzi, nem olyan egyszerű tartósan jó Conan meséket kitalálni.

 

Ebből a szempontból ez a gyűjteményes kötet kifejezetten jónak számít, mivel a füzetek többségét jegyző új író, Michael Feischer új irányba terelte izmos barbárunkat oly módon, hogy például méltó ellenfeleket kreált számára. Howardnál minden gonosz elpusztult hősünk kardcsapásai alatt, ezért aztán alaposan meglepődtem, amikor olyan setét harcos bukkant fel (Bor’agh Sharaq), aki nem csupán igazi túlélőnek bizonyul, és több alkalommal is felbukkan bosszúra szomjasan, hanem megtestesíti azt a gonoszságot, ami még jobban kiemeli barbárunk erkölcsi fölényét. Azért jónak, pozitív figurának nem nevezhetem Conant, elvégre ha úgy hozza a sors, gondolkodás nélkül útonállásra vagy tolvajlásra adja a fejét, de közben mégis ragaszkodik a saját maga felállított normákhoz.

 

Nem csupán Sharaq kapitány jelent újdonságot, hanem a kötet utolsó történetében felbukkanó orgyilkostrió is, akik a hangzatos Sólyom testvériség tagjaiként (The Brotherhood of the Falcon) keresztezik hősünk útját. Mondjuk első és második pillantásra mezei nindzsáknak tűnnek, de ettől persze még hívhatják így őket. Elnevezéstől függetlenül nekik is sikerült megizzasztaniuk Conant.

 

A történetek, mint ahogyan azt már korábban jeleztem, nem érnek fel Howard ötleteivel, mesélésével, mert hiányzik belőlük az a bizonyos plusz, de ha egyszerű fantasy kalandokat várok, akkor nincs miért panaszkodnom. Kalózok, őrült tudósok, varázslók, parasztként élő királyi sarj, lelkiismeret-furdalástól szenvedő király (az egyik kedvencem), zsoldosait eláruló uralkodó – egyszóval változatos a kínálat, mintha egy jól felszerelt falusi búcsúban nézelődnénk. Igazából majd minden sztoriban van valami egyedi ötlet, ami korábban nem szerepelt a sorozatban. Ezek közül kiemelkedik szerintem a „The Changeling Quest!”. Nem csak azért, mert kis túlzással remek sci-fi vagy horror novellát lehetne belőle írni, hanem mert azon ritka esetek egyike, amikor Conan önerőből nem boldogul. Ráadásul ebben a kötetben ez volt az a történet, ami a lehető legtávolabb áll a megszokott hangulattól, ha tippelnem kéne, akkor azt mondom, nagyjából félútig jutott Lovecraft nem evilági rémálmaiig.

 

A rajzok szokás szerint hullámzó színvonalat képviselnek, még jó, hogy nagy kedvencem, a 2002-ben elhunyt John Buscema jegyzi a kötet nagyobbik részét, ellenben Val Mayerik képei láttán továbbra is berzenkedem.

 

Azt változatlanul jó ötletnek tartom, hogy az eredeti füzetekben látható egész oldalas betétlapokat megtartották, mert van köztük pár hihetetlenül jól sikerül, amelyeket akár poszterként is szívesen nézegetnék, sajnálatos módon azonban a kiegészítő cikkek már nem kerültek bele a mostani válogatásba, pedig 1982 volt az első Conan mozi bemutatójának éve, és bizony több The Savage Sword of Conan füzetben közöltek cikkeket, előzetes fotókat a moziról, nem beszélve a többi tartalomról, amelyekben más kardforgató hős tette a dolgát (például Red Sonja).

 

A kötetben szereplő történetek:

The Colossus of Shem

The Changeling Quest!

Lady of the Silver Snows

The Temple of the Twelve-Eyed Thing!

Dominion of the Bat!

The Cave Dwellers!

Demons of the Firelight!

Colossus of Argos

The Palace of Pleasure!

The Demon in the Dark!

Hunters and Hunted!

The Darksome Demon of Raba-Than!

 

Beleolvasó