Főkép

A Trubadúr Kiadó első kötetével tovább bővül a Libri Kiadói csoport. A Libri Kiadó gyerekirodalmi részlege önálló kiadóként, Kolibri néven működik 2012 tavasza óta, majd a Diafilm Kft., a Cartographia és a Helikon Kiadó is csatlakozott a csoporthoz. Az idei tavasz egyik legfontosabb könyvszakmai eseménye pedig a Park Kiadó társulása volt. A csoport így, a Trubadúr megalakulásával hét kiadót számlál, melyek mindegyike a saját profiljának megfelelően a legnívósabb könyvek és kiadványok megjelentetésével járul hozzá a magyar kulturális élet gazdagításához.

 

Az új kiadót Szász Zsolt vezetésével a Helikon szerkesztősége irányítja és működteti. „A Trubadúr kiadó nagyszerű lehetőség arra, hogy olyan különleges művészek élettörténetét és gondolatait mutassuk be, mint a Csík Zenekar vagy Roby Lakatos. Hihetetlenül sokat tesznek a magyar kultúráért, miközben kevesen ismerik kalandos pályájukat, alázatos zeneszeretetüket és életfilozófiájukat” – mondta Szász Zsolt, aki két évtized után hagyta el az általa alapított Cartaphilus Kiadót, hogy a Libri Kiadói csoportban vigye tovább saját könyvkiadási hagyományait és gyakorlatát. A Csík zenekarról szóló kiadványt a Trubadúr listáján novemberben Bombera Kriszta a világhírű hegedűművészről, Roby Lakatosról szóló könyve követi, majd Charles Bukowski kötetei és Jimi Hendrix önéletrajza jelennek meg az év folyamán.

 

Az új kiadó első kötete a negyed százada, 1988-ban alapított, mára Kossuth- és Fonogram-díjjal jutalmazott kecskeméti népzenei együttesről szól, mely a magyar népzenei élet egyik legmeghatározóbb szereplője. Az elmúlt 25 év történetét az újságíró és televíziós műsorvezető Süveges Gergő öntötte könyv-formába.

 

„De valójában mit is tart kezében az Olvasó? Kronológiát? Azt is. Interjúkötetet? Azt is. Vitairatot az autentikus népzene hívei és a feldolgozáspártiak nézetkülönbségeiről? Azt is. Sztorigyűjteményt? Azt is. Képeskönyvet? Azt is. Ezt is, azt is, amazt is. Hány zenekar? Hány könyv? Nem tudjuk pontosan. Csak azt tudjuk, hogy huszonöt év telt el azóta, hogy Csik Jani és Kunos Tamás először nevezték magukat Csík zenekarnak” – írja előszavában a szerző, Süveges Gergő.

 

A szeptember közepén megjelenő könyvben a hazai zenei élet legismertebb alakjai vallanak a kilencvenes-kétezres évek táncház kultúrájáról, Csík János és zenészbarátainak életéről, missziójáról. Megszólal Presser Gábor, Lovasi András, Kiss Tibi, Ferenczi György és számos híres zenész, néptáncos, akik a kezdetektől végigkövették a zenekar életét. A Csík zenekar jubileumi, könyvbemutatóval egybekötött ingyenes koncertje szeptember 19-én este 19.00 órakor lesz a Fonó Budai Zeneházban.

 

Forrás: www.libri-kiado.hu