Főkép

2013. szeptember 7. szombat

Fonó présház az Etyeki Pikniken (Etyek)

 

2013. szeptember 8. vasárnap

14:00 Magyar Dal Napja (Fonó) Km.: Liska Vera és koncertzenekara: Röptető, Korpás Éva: Szól a kakas, szól, Méta Együttes, Szalonna és Bandája, Téka Együttes, Tükrös Együttes, táncház kifulladásig. Zenekarok: Tükrös Együttes, Magyarpalatkai Banda

Fonó présház az Etyeki Pikniken (Etyek)

 

2013. szeptember 11. szerda

Fonó Szerda táncház (Kalotaszeg) Muzsikál az Üsztürü

 

2013. szeptember 13. péntek

19.00 Román-magyar kulturális hétvége és évadnyitó táncházak

20.00 Marian Cozma román-magyar népzenei és néptáncos emlékest

Km.: Optasi Magura-i calus táncosok és a Fanfara Complexa, Corvinus Néptáncegyüttes

21.00 Évadnyitó moldvai táncház a Berka zenekarral

 

2013. szeptember 14. szombat

15.00 Román-magyar kulturális hétvége és évadnyitó táncházak

Kerekasztalbeszélgetések: Balázs Imre József, Csender Levente, Mihail Mateiu; nyitott táncműhely, mics piknik

20.00 Fonó Évadnyitó táncház Halmos Béla emlékére. Muzsikálnak Halmos Béla barátai

Km: Optasi Magura-i adatközlők, Zamfir Dejeu, Petru Gorza, Pávai István, Erdélyi Zenészek, Corvinus Táncegyüttes

 

2013. szeptember 18. szerda

18.30 Fonó Szerda táncház (Kalotaszeg) Muzsikál a FolkEmbassy

 

2013. szeptember 20. péntek

20.00 Dresch Quartet

Juhász Gábor (gitár) Mircea Tiberian (zongora) Kovács Linda (ének)

 

2013. szeptember 21. szombat

20.00 Both Miklós FolkSide, képes-videós beszámoló Both Miklós kínai útjáról

 

2013. szeptember 25. szerda

18.30 Fonó Szerda táncház (Kalotaszeg) Muzsikál az Üsztürü

 

2013. szeptember 27. péntek

20.00 Berka és Felvonó moldvai-vonós táncház

 

2013. szeptember 28. szombat

20.00 Erdélyi zenészek klubja

 

Rendszeres programok:

 

Ringató – kisgyermekkori zenei nevelés - minden csütörtökön 09.45 09.45, 10.30 és 11.15-től első foglalkozás: szeptember 5.

 

Babszem Táncegyesület foglalkozásai (Hétfőn 16.30-20.00 felső tagozatos iskolások, gimnazisták, egyetemisták, Kedden 16.00-18.00 óvodások, kisiskolások, Csütörtökön 16.00-18.00 óvodások, kisiskolások)

 

Magyar Dal Napja

Hatodik alkalommal rendezik meg a Magyar Dal Napját. A Fonó ebben az évben csatlakozik először a kezdeményezéshez, a rendezvény népzenei színpadának ad otthont. A nap folyamán kizárólag autentikus kárpát-medencei népzene szól kicsiknek, nagyoknak. Liska Veronika és koncertzenekara - főleg gyermekeknek készült, közelmúltban megjelent Röptető című lemez anyagát játssza. A számos zenekarban szólistaként jeleskedő Korpás Éva 2011-ben megjelent Szól a kakas, szól című gyermeklemezének anyagával érkezik. 17.00 órától Népzene felnőtteknek: A Méta zenekar egyedi hangzását Magyarország legjelesebb női prímása, Salamon Beáta, és Németh Ferenc egyedülálló énekhangja adja. A táncházakban, fesztiválokon és nagykoncerteken itthon, külföldön, tengerentúlon is fellépő Szalonna és Bandája zenekar koncertjein megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb zenéi. A közkedvelt Téka zenekar az eredeti hangzásvilág megőrzésére és megismertetésére törekszik évtizedek óta. A Tükrös zenekar ugyanazt az életerőt törekszik előcsalni muzsikájában, ami a hajdani fiatalokat vérét hajtotta, amikor a legjobb muzsikusok húzták a fülükbe kedvenc dallamaikat.

 

Román-magyar kulturális hétvége és évadnyitó táncházak

A hétvége programja kiemeli azokat a kulturális értékeket, amely összekapcsolja a két nemzetet, és megismerteti a budapesti közönséggel a román nép- és előadóművészet néhány kiemelkedő képviselőjét. A szombati évadnyitó táncházban a nemrégiben hirtelen elhúnyt Halmos Bélára emlékezünk, táncházas, népzenész módra muzsikus barátaival. A részletes program a honlapon található. A hétvége fővédnöke: Németh Zsolt, Magyarország Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára.

 

Fonó Szerda

A város legnépszerűbb táncháza szerdánként a Fonóban. Házigazdák: Kocsis Enikő és Fitos Dezső. Az évad első felében a táncanyag: Kalotaszeg. Bekapcsolódni kezdő és haladó szinten, párral vagy pár nélkül folyamatosan lehet. Muzsikál az Üsztürü és a FolkEmbassy - népzenei nagykövetség, a folkkocsmában vendégzenekarok adják a talpalávalót.

 

Fonó Présház az Etyeki Pikniken

Akárcsak nyár elején, az őszi Pikniken is belakjuk a présházat Etyeken. Népzenei gyerek- és felnőttprogramokkal, koncertekkel és házias finomságokkal várunk mindenkit a “kihelyezett Fonóban”.

 

Dresch Quartet koncertje majd Juhász Gábor (gitár) trióban Mircea Tiberian (zongora) Kovács Linda (ének) zenésztársaival

A Fonóban rendszeresen fellép a Dresch Quartet, akiket a szeptemberi indulásból sem hagyunk ki. Juhász Gábor ezúttal egy különleges felállásban lép fel, vendége Mircea Tiberian zongorista, a bukaresti jazz akademia vezetője, énekel Kovács Linda. A trio apropója a sepsziszentgyörgyi jazztáborban született, ahol mindhárom muzsikus tanárként vesz részt évek óta. Ezúttal először játszanak együtt Budapesten.

 

Both Miklós FolkSide koncert, képes-videós beszámoló Both Miklós kínai útjáról

Both Miklós februártól júniusig Kínában járt, ahol helyi muzsikusokkal zenélt együtt. A koncertekről, útjáról képek és videók készültek amiket bemutat nekünk, közben pedig sor kerül a  gitárprímás prémiumformációjának, a Both Miklós FolkSidenak a koncertjére is. A zenekar 2013 februárjában adta ki első közös lemezét Csillagfészek címmel a Fonó gondozásában.

 

Berka és Felvonó zenekar táncháza

Várunk mindenkit sok szeretettel a Berka Együttes és a Felvonó Zenekar közös moldvai-vonós táncházába! Táncház egyszerre két helyszínen, tánctanítással. Akik a zenét szeretnék csak élvezni, őket várja a hangulatos folkkocsma.

 

Erdélyi zenészek Klubja

„Szétszóródtunk, de ismét találkozni akarunk.” Ebben segít a Fonó Budai Zeneház, ahol havonta egyszer az erdélyi zenészek mindenkit, mint anno Erdélyben, szívesen látnak és hívnak az Erdélyi zenészek klubjába.

 

Forrás: Fonó