Főkép

A Művészetek Palotája évadindító fesztiválján, a New Orleans Swingen augusztus 30. és szeptember 1. között a hazai jazzélet krémje mellett olyan neves amerikai muzsikusok lépnek színpadra és tartanak mesterkurzusokat, mint John Allred harsonás, akit elképesztő tudása miatt kortársai csak „szörnyetegnek” becéznek, valamint a tenorszaxofon és a fuvola nagymestereként emlegetett Lew Tabackin. Augusztus 20-án pedig - ahogy 2005 óta minden évben -, idén is ingyenes jazzkoncertek várják az ünneplőket a Müpában.

 

A kilencedik New Orleans Swingfesztivál az amerikai város hallhatatlan zenei életének történelméből most a legmodernebbet, a fesztiválnévadó swinget helyezi előtérbe. A három napos zenei kaland egy többgenerációs zenészcsaládból származó világklasszis jazzharsonás és a fiatal magyar muzsikusokból álló Hungarian Swing Company közös koncertjével kezdődik. Az est sztárvendége, John Allred már tizenhárom éves korában jazz-fesztiválon lépett fel, majd a Los Angeles-i zenei élet egyik legaktívabb szereplőjévé vált. Később Kaliforniába költözött, közreműködött Paul Anka és Ray Charles produkcióiban, a My Girl című filmben pedig nemcsak Dan Aykroydot tanította meg a tuba-játék hű imitálására, de a film zenéjét is ő játszotta fel. Sőt, a The Young Thundering Herd tagjaként a Carnegie Hallban és a The Kennedy Centerben is koncertezett. Ez az elképesztő tudású zenész most a Zeneakadémia Jazz Tanszékén végzett, harmincasokból álló Hungarian Swing Companyval áll egy színpadra, melynek tagjai egyaránt otthonosan mozognak a modern és a klasszikus jazzben is.

 

Másnap az édesapja nyomdokain haladó, mára az egyik legjobb magyar jazz-zongoristaként számon tartott ifj. Szakcsi Lakatos Béla triója a philadelphiai születésű, az 1960-as évektől saját zenekarait vezető szólistával, Lew Tabackinnel egészül ki, akinek absztrakt fuvolajátékába ázsiai hatások is vegyülnek, szaxofonon pedig szélesen hömpölygő, kirobbanóan dinamikus futamokra képes. Az utóbbi harminc évben Tabackin olyan világklasszisokkal dolgozott együtt, mint Peter Washington és Lewish Nash, neve pedig egybeforrt a Carnegie Hall Jazz Zenekarának és a New York-i Giantsok történetével. 

 

A fesztivál zárókoncertjét szeptember 1-jén Magyarország első számú Swing & Boogie Show zenekara, a Group’N’Swing adja Gájer Bálint vezetésével. A koncert különlegessége, hogy a hangulat fokozása érdekében a tíztagú csapat mellé néhány swingtáncos pár is csatlakozik. 

 

Immár elmaradhatatlan része a Művészetek Palotája programkínálatának a szezonnyitó augusztus 20-i ünnepi örömzene is. A tűzijáték előtt és után a Police Big Band hagyományosan táncra perdítő műsorát élvezhetik az egybegyűltek. A zenekart vezető trombitás-harsonás Szalóky Béla műsorvezetői minőségében már 17 órakor fogadja a hagyományos jazzmuzsika régi és új kedvelőit, s felkonferálja a szabadtéri nagyszínpadon a szegedi illetőségű, dixielandet és tradicionális jazzmuzsikát játszó Storyville Jazz Bandet, a Zászlótérben a Cseke Gábor Triót, illetve az Üvegteremben a Balázs József Quintetet, akik mindnyájan kisebb megszakításokkal közel három órán át zenélnek. Míg a Storyville Jazz Band a húszas-harmincas évekből származó repertoárját adja elő hamisítatlan New Orleans-i hangulatot idézve, addig a beltéri koncertek szereplői ez alkalommal is jam session jelleggel játszanak, vagyis kiváló szólistákat invitálnak kötetlen együttzenélésre, akik közül most sem maradhat távol Gyárfás István gitáros, sem Zsemlye Sándor szaxofonos.

 

Forrás: MÜPA