Főkép

A dunai fesztiválon már második éve otthont kap az olasz zenés  színpad, hogy a dél-olaszországi Apulia régió modern zenei kínálatát népszerűsítse

 

A Puglia Sounds Mambo Stage két év alatt másodszor  mutatkozik be Európa legnagyobb fesztiválján, a Sziget Fesztivál 2013-on, amely augusztus 5. és 12. között kerül megrendezésre. A Puglia Sounds Mambo Stage idén is nagyszabású élő zenei műsornak ad otthont, bemutatkozási lehetőséget biztosítva az olasz zenei élet legjavának, köztük számos apuliai művésznek: Linea 77, Mellow Mood, Lnripley, Punkreas, iori`s eyes, Crifiu, Dellera, Rezophonic, Kalascima, Gli Sportivi, UNA, Underdog, Carlo Chicco, Christian Effe, Rekkiabilly, Redrum Alone, Mardi Gras, Municipale Balcanica, The Big Ska Swindle Band, Link Quartet, Morgan con la I, Denimor, Inbred Knucklehead, Chef special sound system, The Hacienda, Dj Henry, Lord Cumiana Dj, Scanna Wigan dj, Mr. Bogo dj, Uazzaman & Jahno, Goffry dj e Tobia Lamare & the Sellers, Dj Piddu. Rajtuk kívül szintén fellépési lehetőséget kapnak a 10. Sziget Sound Fest győztesei, a több mint1000 jelentkező közül kiválasztott feltörekvő zenekarok: The Black Beat Movement, Inbred Knucklehead, Bunda Move, Altre di B, The Yellow, The Monkey Weather.

A L’Alternativa szervezésében és a Puglia Sounds együttműködésével létrehozott Puglia Sounds Mambo Stage hétfőtől (augusztus 5.) vasárnapig (augusztus 11.) sokszínű zenei paletta megjelenítésével a modern apuliai zenei élet legjelesebb képviselőit látja vendégül. A fellépők: 5-én, hétfőn a Carlo Chicco dj set, 6-án, kedden a Rekkiabilly ska zenekar és a Bundamove funk formáció, 7-én, szerdán a Redrum Alone (elektronikus zene) és Uazzaman & Jahno dance hall, 8-án, csütörtökön Tobia Lamare and the Sellers (indie zenekar) és az Uazzaman & Jahno második fellépése, 9-én, pénteken az énekes-dalszerző, Marzia Stano aka UNA, 10-én, szombaton  a  Municipale Balcanica, folk banda, a The Big Ska Swindle Band és a  The  Yellow, 11-én, vasárnap méltó zárásképpen a Kalàscima és a Crifiu salentinoi zenekarok.

Rajtuk kívül a Sziget Fesztivál, a L’Alternativa és a Puglia Sounds közös szervezésében még egy apuliai zenekar bemutatkozik: augusztus 7-én a Mascarimirì a nemzetközi zenei élet más jeles képviselőivel egyetemben a Yeni Raki Roma Sátorban lép fel.

 

Idén az apuliai régió nemcsak zenéjével képviselteti magát a Sziget Fesztiválon, hanem turiisztikai promócióval, gasztronómiai, kézműves és művészeti  hagyományainak népszerűsítésével is.  A Pugliapromozione régiós turisztikai ügynökség közreműködésével a Puglia Sounds Mambo Stage mellett helyet kap a Puglia Village, amely számos, mind a közönség, mind a média érdeklődésére számot tartó promóciós esemény helyszíne lesz (néptánc-, gasztronómiai, és tamburello készítő workshopok, valamint információs pultok). Ez az apuliai zene és kultúra népszerűsítésére hivatott nagyszabású fórum a témák szinergiájának jóvoltából elősegíti, hogy  a régió mindinkább idegenforgalmi desztinációvá válhasson.

 

APULIA ÉLMÉNY A PUGLIA VILLAGE-BEN

 

Augusztus 6-10 minden nap

11.00 – 13.00

17.00 – 19.00

 

PASTA WORKSHOP

Tanuld meg elkészíteni a hagyományos ”orecchiette” és ”cavatelli” tésztákat Raffaellával! Lesd el receptjeit!

 

TAMBURELLO KÉSZÍTÉS WORKSHOP

Tanulj meg játszani Salento ikonikus ütős hangszerén, a tamburellon és készítsd el saját hangszeredet Davide mester útmutatásával.

 

PIZZICA ÉS TARANTA TÁNCMŰHELY

Fedezd fel a  bűvös táncot, a tarantulát, amely kigyógyít a tarantula pók csípése által okozott halálos kórból! Kövesd a két szépséges apuliai táncosnő, Chiara és Veronica, lépéseit! 

 

A Puglia Sounds az első olyan közösségi projekt, amely az olasz zenei élet fejlesztését hivatott szolgálni. A 2010-ben a gazdag régiós zenei örökség népszerűsítése céljából létrehozott szervezet strukturális értelemben ápolja a teljes apuliai zenei palettát oly módon, hogy megjelenési lehetőséget biztosít számára a főbb nemzeti és nemzetközi piacokon. Tevékenységének kedvezményezettjei azok az egyének vagy közösségek, amelyek helyi, nemzeti és nemzetközi szinten produkciós, terjesztői és promóciós munkát végeznek a régióban. A Puglia Sounds számos egyéb tevékenysége mellett a Bariban december 6. és 8. között megrendezett Medimex innovációs zenei szalon támogatója is. A Medimex az egyetlen szakmai és a nagyközönség számára is nyitott nemzetközi zenei vásár Olaszországban (a Fiera del Levante vásár 8000 négyzetméteres kiállítási területén), amely olasz és külföldi művészeket lát vendégül, köhzönségtalálkozókat szervez neves művészekkel és a show business jeles képviselőivel, valamint lehetőséget biztosít a legkorszerűbb hangszerek, zenei technológiák és szolgáltatások megismertetésére. További információ a www.medimex.it honlapon.

 

www.szigetfestival.it
www.pugliasounds.it
www.agenziapugliapromozione.it

 

 

 

A Puglia Sounds Mambo Stage-en fellépő apuliai művészek:

 

CARLO CHICCO – AUGUSZTUS 5., HÉTFŐ 14.40

a Controradio Bari ügyvezető igazgatója, műsorvezető, a Controradio ”Sold Out” műsorának házigazdája 1995-től; Dj & music selector 1989-től (dolgozott Olaszországban, Angliában, Spanyolországban, Belgiumban, Németországban, Magyarországon)

újságíró és zenekritikus (card n°117614), a Controritmi Kultúrális Társaság elnöke, zenetörténet tanár

a Radio Popolare Network (Milánó) hangja, az Arezzo Wave Fesztivál műsorvezetője, zenei események, találkozók szervezője, stb., Dj és munkatárs MTV Italy, Tora Tora, Flippaut Festival, Primavera Sound, Sziget Festival, Responsible Foundation Arezzo Wave Puglia…

https://www.facebook.com/CarloChiccoControradioBari?fref=ts

 

REKKIABILLY – AUGUSZTUS 6., KEDD 14.40

A zenekart Dario Mattoni alapította 2005-ben. 2008-ban már felléptek a Sziget Fesztiválon. Gyakran turnéznak Európa-szerte vad és szórakoztató R&R hangzásuk igazi rock-shock élmény. A Puglia Sound Mambo Stage-en utolsó CD-jüket a Banana Splitet (Protosound Poliproject) mutatják be.

http://www.facebook.com/pages/Rekkiabilly/173498469360616

 

BUNDAMOVE, - AUGUSZTUS 6., KEDD 17.55

A BUNDAMOVE a híres olasz “Roy Paci and Aretuska”tagjainak (Marco “Don Skal” Calabrese, Manu “Funk” Pagliara” és Mike Minerva) ötlete alapján 2009 decemberében született “mellék-projekt” , amelyben a funk zene tipikus beats, riffs és könyörtelen groove elemekkel ötvöződik, felidézve a 60-as, 70-es éveket.

 

REDRUM ALONE – AUGUSZTUS 7., SZERDA 14.40

A Redrum Alone elektronikus zenét játszó duó. Olaszországban 2006 óta vannak jelen. Zenei koncepciójuk az Electro-Space, az Electro Funk, a Techno-Ambient és az Indie-Dance elemeinek kombinálása.

A zenekar leginkább számítógépes háttér nélküli, főleg szintetizátorra, dobgépre, samplerre és vocoderre épülő live show teljesítményeiről ismert.

www.redrumalone.com

 

UAZZAMAN & JAHNO - AUGUSZTUS 7., SZERDA 23.20/ AUGUSZTUS 8., CSÜTÖRTÖK 23.20

Az olaszországi Bariból érkeztek, hogy a teljesen analóg dj setjükkel szétszedjék a színpadot! Gyújtóbombákkal teli táskáik alig várják, hogy a Szigeten robbanhassanak. A robbanó keverék: Hip Hop, Reggae, Mashups, Funk, Breakbeat, Nu-Disco. Blend dem up!

 

MASCARIMIRÌ – AUGUSZTUS 7., SZERDA 23.45, YENI RAKI ROMA SÁTOR

A Mascaramirí formáció 1997 ősze és 1998 tele közötti időszakban kelt életre.EkkorClaudio ‘Cavallo’ Giagnotti és Cosimo Giagnotti (roma származású fivérek) elhatározzák, hogy kiválnak a salentoi népzenét játszó “Terra de Menzu” zenekarból. 1999 és 2003 között az új formáció megerősödik, érettebbé válik. Vito Giannone mandolinos és Beppe Branca basszusgitáros csatlakoznak a zenekarhoz. Beppe Branca megjelenése a basszusgitár bevezetésével igazi fordulópontot jelenta Tradinnovazione irányába. A formáció kísérletezését a “Punk-Dub-Tarantolato Salentino” kifejezéssel illetik, amely a hagyományos népzene új, addig ismeretlen technikáira utal.A már megjelent hat albumuk  és színvonalas koncertjeik révén  A Muro Leccese-i (Lecce) a Salento Pizzica Pizzica leginnovatívabb képviselőjének számít. Koncerteztek már Ausztráliában, Tunéziában, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Svájcban, Belgiumban, Németországban www.mascarimiri.com

 

TOBIA LAMARE AND THE SELLERS – AUGUSZTUS 8., 13.30

Tobia Lamare & the Sellers  dél-kelet olaszországi zenekar. Tobia 1993-ban alapította a Psycho Sun együttest, amely 5 albumot jelentetett meg Európában és koncertezett Olaszországban,Spanyolországban, Franciaországban, Angliában, olyan művészek előzenekaraként mint Iggy Pop & the Stooges, Karate,Sodastream.  www.tobialamare.com,

 

UNA (MARZIA STANO) – AUGUSZTUS 9., PÉNTEK 13.30

Marzia Stano aka UNA hosszú ideig a JOLAURLO fronténekese volt. 2012-ben kezdte meg szóló karrierjét és tavaly októberben a Negritával, a Subsonicával, Mannarinoval és más ismert olasz zenésszel egyetemben Miamiba (USA) részt vett a Hit Week Festivalon. 2013 áprilisábn mutatta be első CD-jét,  Una, Nessuna Centomila   (MarteLabel).

www.marziastano.it

 

THE YELLOW – AUGUSZTUS 10., SZOMBAT 13.30

A The Yellow egy brit-stílusú barii (Olaszország) pop együttes. Kizárólag saját számokat adnak elő angolul. A formáció 2012-ben alakult, amikor is a három egymástól eltérő zenei háttérrel rendelkező tag elhatározzák, hogy új zenei stílust hoznak létre, a hangok olyan alkímiás elegyét, amely egyenesen a szívbe hatol.

www.youtube.com/theyellowmusic

 

MUNICIPALE BALCANICA – AUGUSZTUS 10., SZOMBAT 14.35

Municipale Balcanicát 2003-ban alapították a kelet-európai zene népszerűsítése céljából. Mivel a tagok különböző zenei háttérrel rendelkeznek, a formáció viszonyulása a régi dallamokhoz egészen különös, újszerű. A jazznek meghatározó szerep jut a hangszerelésben és az élő zenélésben és ilymódon a keleti, egzotikus dallamok még sodróbbá, szenvedélyesebbé válnak.. 2006-tól a zenekar számos nemzetközi fesztiválon bemutatkozik népzenei, illetve jazz koncertekkel, Németországban, Franciaországban, Portugáliában, Bulgáriában, Törökországban, Szlovéniában, Lengyelországban. http://www.municipalebalcanica.it/it/

 

THE BIG SKA SWINDLE BAND – AUGUSZTUS 10., SZOMBAT 23.20

Valamikor 2001-ben Mr. Bogo (Dario Divella lead vocals) összehívott egy pár furcsa figurát, hogy ska zenekart alakítsanak. Így születik meg a Skarraphon-X. Egy év sem telik el és a Skarraphon-X orgonával és fúvósokkal kiegészülve a “The Big Ska Swindle Banddé” alakul. 2004-ben megjelenik első CD-jük a ‘Bogo salvi la regina – Bogo save the queen’ és az együttes a Skatalites jamaikai ska zenekarral közösen lép fel. Ugyanebben az évben a világhírű ska-jazz zenekar, a NYSJE – New York Ska Jazz Ensemble, társszerzőiként debütálnak .
Facebook: skarraphonx

 

KALÀSCIMA – AUGUSZTUS 11., VASÁRNAP 14.35

Asalentoi (Apulia, Dél-Olaszország) népzene egyik top zenekarát, a Kalàscimát, a NEW FOLK MUSIC előfutárának tekintik. 12 éve vannak jelen a zenei életben, ezalatt számtalan koncertet adtak.  A Kalàscima hangzása rendkívül energikus, magával ragadó, a mélyen gyökerező, helyi népzenét rock zenei elemekkel ötvözi.

www.kalascima.com

 

CRIFIU – AUGUSZTUS 11., VASÁRNAP 15.40

A CRIFIU eredeti hangzásvilágának (a rock, az elektronikus zene, a világzene és a mediterrán dallamok vegyítése) és erőteljes színpadi megjelenésének köszönhetően az egyik legsikeresebb Salentoi zenekarnak számít. Elektromos gitárok, samplerek, fuvolák, alacsony frekvenciájú és erős dobok kombinálásával egyedülálló, nosztalgikus dallamvilágot jelenítenek meg.

http://www.crifiuweb.com

 

Forrás: Sziget