Főkép

Évtizedek óta nem szerepelt magyar lemez a WMCE (World Music Chart Europe) világzenei toplistájának első helyén. Legutóbb a 90-es években Sebestyén Márta egy felvétele kapott ilyen elismerést. Lajkó Félix első citerás lemezét, a Fonó gondozásában áprilisban megjelent Mező című albumot augusztusban a szakemberek szavazatai alapján a nemzetközi világzenei toplista élére választották.

 

Havonta egyszer választják ki a legfrissebb világzenei lemezek közül az első 10-et a World Music Charts Europe 24 különböző európai országból származó világzenei szakemberei. A Top 10-es listát ezután minden hónapban közzé teszik a WMCE weboldalán (www.wmce.de). 2013 augusztustól a listát Lajkó Félix Mező c. lemeze vezeti.

A hegedűvirtuóz Lajkó először 2012-ben a Budapest Folk Fest nyitókoncertjén játszott nagyközönség előtt gyermekkori, legkedvesebb hangszerén, a citerán. Majd egy évvel később 2013 áprilisában – számos külföldi és hazai siker után - ugyanezen a fesztiválon bemutatta első csak citerás lemezét. A Mező a Fonó gondozásában jelent meg.

 

„1983 – Lajkó Félix megkapja élete első citeráját. 2013 – Lajkó Félix elkészíti élete első citerás lemezét. 30 év nem kevés idő, különösen egy citera szemszögéből. Lajkó Félix ennyi ideje használja azt a citerát, melyet akkoriban édesanyjától kapott. A citera pedig ez idő alatt követi, viseli, tűri tulajdonosa allűrjeit, vállalva azt az egyediséget, hangzást, küldetést, amelyre rendeltetett. Ennek az egyedülálló kapcsolatnak a csodálatos lenyomata ez az album. Vélhetően mérföldkő a citerát értők, használók, fogyasztók körében…Mert mindeddig nem tudtuk, hogy citera így is szólhat. Félix új távlatokat, mélységeket, síkokat nyit meg, újat mutat és talán ismételhetetlent is egy hangszer értelmezésében, kihasználásában.Hogy világzene született? Talán több is annál, de ezt már mindenki maga döntse el, 1x, 10x, 100x meghallgatva ezt az albumot.” (részlet a lemezborítóról)

 

Közreműködik: Lajkó Félix citera, Brasnyó Antal brácsa, Kurina Ferenc bőgő, Kurina Mihály cimbalom

 

A lemez megvásárolható a Fonó webboltjában és a terjesztőknél, valamint digitális terjesztésben is a deezer.com-on.

 

Lajkó Félixet élőben legközelebb augusztus 20-án Balatonfüreden, majd augusztus 29-én Budapesten, a Zsidó Nyári Fesztiválon hallhatja a közönség.

 

Forrás: Fonó