Főkép

A Rukkola egyéves születésnapján a Hármas Könyvelés is „élő” adást tartott. Ennek alkalmából a Könyvelés állandó résztvevőivel, Kiss Gabriellával, Fejes Balázzsal és Szedlák Ádámmal beszélgettünk.

 

Elég sok könyves hírrel foglalkoztok az egyes adásokban, hogy látjátok, milyen trendek mutatkoznak meg, merre tarthat a könyvkiadás?

 

Ádám: Ez az interjúnak az a része, ahol a magyar könyvpiacot fogom szidni. Itthon… csend, hullaszag, mocsár és kivárás van, mindenki arra vár, hogy az Amazon majd belép az e-book piacra, és kialakítja azt.

 

Balázs: …azt szoktam mondani, hogy bejön az Amazon, és megszexuálja a magyar piacot (nevet).

 

Ádám: Vagy továbbra is elélhetnek a papírkönyvek kiadásából. Az a szándék és az a pénz, amit mondjuk bele kellene rakni a magyar e-book marketingbe, az nem létezik. Tehát nyugi van, szépen adja ki mindenki az e-könyveket, és félévente adnak egy interjút arról, hogy csak nem kellene 500 Ft-ért adni azt a könyvet, amit nem vettek meg nagy példányszámban. Itthon nincs mozgás, nyugodtan, köszönik szépen, jól vannak.

 

Gabi: Én a könyvpiac másik aspektusára még felhívnám a figyelmet. Úgy látom, egy tendencia, hogy ezek a könyvcserélő, könyvközösségi oldalak, ahol a könyv fizikai példánya – hiszen díj nem lehet – cserélődik, mozog a világban, azok egyre jobban előretörnek. Lehet mondani azt, hogy azért mert drága a papírkönyv, vagy azért is, mert nagyon gyorsan információhoz jutnak egymástól a közösség tagjai, miközben a könyvhöz is hozzájutnak. Erre jó példa, hogy itt állunk a rukkola születésnap előtt.

 

Balázs: Talán arra utalnék vissza, hogy az egyik adásban olyan statisztika került elő, hogy az elmúlt évben, az elmúlt 12 hónapban több könyv fogyott, mint az előző 12 hónapban. Tehát nem teljesen földbefúródó iparágról van szó, hanem éppen megtalálja itthon a lábát – legalábbis papíralapon…

 

Ádám: Kipipáltuk a kincstári optimizmus részt, noha pénz nincsen benne több, én úgy emlékszem. De legyen igazad. Azt hiszem, azt szokás mondani, hogy inkább legyen kevesebb könyv, de azt vegyék tényleg meg: aztán meglátjuk.

 

 

A teljes interjú az alábbi videóban tekinthető meg.