Főkép

A Rukkola első születésnapján Kun Gabriellával, illetve Kovács Adriánnal a könyvcserélde alapítóival beszélgettünk.

 

Milyen célokkal vágtatok neki a rukkola létrehozásába?

 

Gabi: A kultúra terjesztése volt mindenképp az elsődleges, tehát egyfajta kultúrmisszió. Illetve ott volt a háttérben, hogy miként lehet pénzforgalom nélkül megoldani valamit, ráadásul a könyvek „szabad áramlása” egy olyan felsőbb cél, amit úgy tűnt, érdemes megvalósítani.

 

Adrián: A kíváncsiság is hajtott minket: hogyan történhet meg úgy csere, hogy nem  egy az egyben cserélnek egymással az emberek, hanem A cserél B-vel, B cserél C-vel, és így tovább, körbe-körbe.

 

Gabi: Hiszünk abban, hogy nemcsak könyvekkel, hanem bármivel meg lehet ezt csinálni. És hogy van egy olyan világ, valahol egy párhuzamos univerzumban, ahol ez minden mással is történik…

 

Adrián: például fúrógéppel (nevet)

 

Gabi: …és pénzforgalom nélkül élnek az emberek, vagyis szolgáltatást cserélnek szolgáltatásért, meg tárgyakért, tehát mindennel működik.

 

Egy időben több negatívabb hangot is lehetett hallani, akik például azt kifogásolták, hogy kevés az újabb, frissebb példány a rendszerben, és többségében vannak a régebbi kiadványok… Nektek mi a véleményetek erről, hogy éltétek meg mindezt a rukkola másik oldaláról?

 

Gabi: Erre nagyon jó válaszolni. A rukkola nem azért jött létre, hogy új kiadványokat lehessen onnan ingyen happolni.

 

Adrián: Ebből látszik, hogy nem jól éltük meg a háttérben ezt a dolgot (nevet). Helyére kellett ezt raknunk…

 

Gabi: a felhasználók fejében folyamatosan helyére kell raknunk, hogy a rukkola nem egy ingyen könyvesbolt, ahonnan ingyen majd a legújabb kiadványokat lehet elvinni… Egyébként nagyon sok új kiadvány is van – ezt Adrián látja a legjobban a statisztikákból, hogy mennyi újat is elhappolnak a felhasználók.

 

Igazából ez egyfajta kincskeresés, ami azért jött létre, hogy te új világokat fedezz fel, mert minden könyv, amit még nem olvastál, az egy új világ. S ez a lényeg: ami otthon van a könyvespolcon, azt lehet, hogy már meguntad, de itt a lehetőség, hogy valami újat fedezz fel.

 

A teljes interjú az alábbi videóban tekinthető meg.