Főkép

Az Olvass velem! sorozat folytatódik, és vele együtt Rozália királykisasszony történetei is egyre újabb kalandokra hívják az olvasást épp csak felfedező – vagy már profi szinten űző – kislányokat. Nekünk ugyan kimaradt egy rész (Rozália királykisasszony megmenti a tündérkirálynőt), amelyről említés is esik a könyvben, de ez nem von le a könyv élvezeti értékéből.

 

Minden a megszokott vonalon halad; Rozália le sem teszi kedvenc játékait, a zenélő dobozt és a plüss unikornist, eleve királylánykás, habos-babos ruhába öltözik, bátyja állandóan piszkálja is emiatt, ám... Itt jön az első meglepő csavar. Mivel ez még a könyv elején van, talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ezúttal Alex is elkíséri Rozáliát mesés kalandjára.

 

Ezúttal az események egy bohóchaltól indulnak be, amikor Rozália azt kívánja, bárcsak hazavihetné. Hopp, megtörténik a varázslat. Csakhogy a halacska nem mindennapi társaságnak mutatja be, merthogy ő a tenger urának palotájában lakik hableányokkal és hablegényekkel körülvéve. A zenedoboz az új környezetnek megfelelően sellővé változtatja kis gazdáját és Alexet, azután elindul a meselogika, és jön az új barátok sora, a konfliktus, a torokszorító veszély, a ravasz főszereplő és a megkönnyebbülést hozó feloldás.

 

A Rozália királykisasszony és a kagylóhéjpalota szakít a mesepanelek halmozásával, és ez alapvetően jó. Ugyanakkor ez azzal is együtt jár, hogy a szerző és az olvasó nem támaszkodhat otthonos, kipróbált panelekre. Felnőtt fejjel olvasva érezhető is, hogy Alexandra Fischer-Hunold kissé megküzdött a saját kreativitásával, de tekintve, hogy tízéves leányomat és általában véve a gyerekek többségét szerencsére még nem fertőzte meg a kritikai látásmód, a célközönséget össz-vissz nulla százalékban zavarja a történet zörgése-zötyögése.

 

Összességében ez a könyv is közös és minőségi időtöltésre biztató eleme az Olvass velem! sorozatnak. Ugyanúgy rózsaszín, királylányos, már-már túlédesen cuki és egyszerűen szövegezett történetet kínál, mint amit Rozália kalandjaitól eleve elvárunk. A kis hercegnőknek tökéletes könyv olvasásgyakorláshoz.