Főkép

Ha azt mondom, Kathy Reichs, valószínűleg sokan értetlenül néznek rám, de ha azt mondom, Temperance Brennan… remélem, sokkal ismerősebbnek tűnik. Igen, a két hölgynek van köze egymáshoz, hiszen Tempe megalkotója nem más, mint Kathy. A talpraesett antropológus érdekes felfedezései és következtetései a felnőtteknek szólnak, de a szerző gondolt a fiatalabb korosztályra is – a Virals sorozat kifejezetten nekik íródott.

 

Tory Brennan nem más, mint a híres antropológus, Tempe unokahúga. Bár a kapcsolatuk még nagyon friss, mert Tory csak fél éve, az anyja halála után költözött eddig nem is ismert apjához, de a családi vonások nyilvánvalóak, letagadhatatlanok. Tory és az apja a Morris-szigeten élnek, ahogy a LIRI Kutatóintézetben dolgozó többi alkalmazott, illetve azok családja is, de a lány és barátai rendszeresen barangolnak a Loggerhead-sziget erdeiben. Egyik ilyen kirándulásuk alkalmával találnak egy régi dögcédulát és ezzel kezdetét veszi aktuális, és egyben életre szóló kalandjuk. A fiatalokat hajtja a kíváncsiság, hogy kié lehetett a talált tárgy, ennek kiderítéséhez pedig még az egyik lezárt laborba is képesek beosonni, és használni az ottani eszközöket. Amikor az egyik helyiségben egy farkaskutya-kölyökre bukkannak, egy percig sem gondolkodnak a kiszabadításán, pedig az állat a parvovírus egyik kísérleti (persze tiltott), az emberekre is veszélyes törzsével fertőzött.

 

Kellemes meglepetésként ért, hogy Tory és három barátja, Hiram, Ben és Shelton nem a butuska és menő tizenévesek csapatát erősítik, hanem afféle tudóspalánták, pörög az agyuk, gondolataik olyakor vakmerőek, de mindenképpen értékesek. A tudományos magyarázatok végig jelen vannak a regényben, de nem is számítottam másra. Mindössze egy alkalommal éreztem úgy, hogy az írónő némiképp túlzásba esett a szakmája terén, amikor a fiatal lány a nagynénjét is meghazudtoló alapossággal tár fel egy sírt és ad kielégítő antropológiai elemzést az előkerült csontvázról. A történet további része hibátlan és kifejezetten élvezetes olvasmány.

 

Toryban pezseg a kalandvágy, a vakmerőség, gyakran meggondolatlanul cselekszik, de mindenben keresi a logikai összefüggéseket. Ő a kis csapat vezetője, a három fiú követi a tanácsait és nem hagyják magára vakmerő tervei kivitelezésében sem. A négyes tagjain belül szó sincs semmiféle hormonok irányította érzelmekről, ők amolyan jóban-rosszban együtt, minden csínyre vevők vagyunk haverok, de ami igazán lényeges, az a fertőzés hatására kialakuló, a romantikus érzelmeknél lényegesen mélyebb és tartósabb kapcsolat.

 

Nagy örömömre a jó történetet nem romlott el az események misztikussá válása miatt, a fertőzés ténye és annak minden következménye teljes mértékben tudományos alapokra épül. Az írónő logikus magyarázattal szolgál minden változásra és furcsaságra, ezért ezek elfogadása is könnyebb. Nem kell tehát két lábon járó, olykor bundát növesztő farkasemberes sztorira számítani (amit egyébként nem is bánok), a változások ugyan lényegesek, de a fizikai megnyilvánulásuk nem túl szembetűnő. Ugyanakkor az is igaz, hogy a képességekből még csak ízelítőt kaptunk, hiszen főszereplőink sem igazán tudják még, hogy mire is képesek valójában.

 

Olvastam az írónő hazánkban megjelent egyéb regényeit, és úgy érzem, hogy ez a történet mozgalmasabbra és olvasmányosabbra sikerült, mint a felnőtteknek szóló könyvei. A tempó az elejétől a végéig fergeteges, a kettős történetszál valamelyik eleme mindig leköti az olvasót, mert hol a gyilkosság felderítése és az üldözők elől való menekülés, hol pedig a fertőzés hatására bekövetkező változás kerül előtérbe. Az sem mellékes, hogy a vírus hatásaként jelentkező különleges képességek miatt sikerül újabb és újabb lépéseket megtenni a gyilkosság felderítésében.

 

Sok mindenről szól a regény, és még több minden olvasható ki a sorok közül: a barátság és az összetartozás, a hatalom és a pénz bűvölete, az ipar és a környezetvédelem egymással szembenállása, a szülői elvárások és a tradícióknak való megfelelés mind ott van a mozgalmas, és helyenként thrillerbe forduló cselekmény mögött. Ez a regény képes arra, hogy egy ifjú olvasót órákra a könyv előtt tartson, mert fordulatos eseményei és misztikus szála magával ragadó, ugyanakkor kifejezetten értelmes és eléggé összetett írás ahhoz, hogy mindenki megtalálja benne azt, amit keres. Annak ellenére, hogy fiatalokról, fiataloknak szól a történet, a felnőttek számára is kifejezetten élvezhető. Reménykedem benne, hogy ha ez a sorozat bejön a hazai olvasóknak, akkor talán a Temperance Brennan történetek is keresettebbek lesznek, és végre jelenik meg új rész magyarul abból a sorozatból is.

 

Részlet a regényből