Főkép

Jennifer L. Armentrout úgy döntött, hogy a földönkívüli életről vallott nézeteit történetbe ágyazza és azt olvasói elé tárja, a végeredmény a young adult kategóriába tartozó Luxen sorozat, amely elképesztő külföldi sikere után végre magyarul is olvasható. Az írónő nem csak a fiatal rajongóira gondolt a történeteivel, felnőtteknek szóló könyveit J. Lynn néven jelenteti meg. Azóta bele vagyok zúgva a könyv borítójába, amióta megláttam, a rajongásomat csak elmélyítette, hogy egy blogbejegyzésből megtudtam a borítókép keletkezésének történetét. Tudtátok, hogy egy magyar pár látható rajta? Ezek után nem csoda, hogy nagyon vártam a regény magyar megjelenését és felfokozott elvárásokkal kezdtem neki az olvasásnak.

 

Katy és az édesanyja Nyugat-Virginiába költözik, mert úgy gondolják, hogy a változás majd jót tesz nekik, illetve az új környezet talán könnyebben elviselhetővé teszi a pár évvel ezelőtt meghalt apa és férj azóta is folyamatos, és fájdalmas hiányát. A szomszéd házban Katyhoz hasonló korú ikrek laknak, egy fiú és egy lány. Dee odavan Katy-ért, keresi a társaságát, míg a testvére, Daemon mindent megtesz, hogy eltaszítsa maguktól az új jövevényt, de törekvései inkább kevesebb, mint több sikerrel járnak. A két testvérnek komoly titkai vannak, mert ők nem földi emberek, hanem a világűr legtávolabbi pontjából érkezett idegen lények, akikre ráadásul egy másik nem földi faj vadászik. Katy egyre jobban belebonyolódik a világukba, az emberek és az idegenek egymással való kapcsolata pedig csak a problémákat generálja.

 

Nagyon tetszett a könyv, bár az elején megijedtem, és egy kicsit talán dühös is voltam, amikor bizonyos alaphelyzetek, szituációk vagy éppen jelenetek kísértetiesen hasonlítottak egy másik sorozatra. Nem tartom ugyan elítélendőnek a sikeres példák követését, de azért szívesebben olvasok egyedi ötleteket és gondolatokat. Igazából az is megfordult a fejemben, hogy ez is csak egy újabb Alkonyat fan fiction, de végül bebizonyosodott, hogy nem így van, a kezdeti egyezőségek ellenére ez igenis egy élvezetes és egyedi regény.

 

Az eseményeket Katy szemszögéből követjük végig. Az elején igencsak hiányos információink vannak az ikrek titkairól és képességeiről, ezért élvezettel olvastam Daemon és Dee lassanként feltáruló múltját és titkaikat. Kellően megalapozottnak és érdekesnek tűnt a háttértörténet, a Földre érkezett luxenek, a rájuk vadászó arumok, a köztük feszülő ellentétek bemutatása. Már csak az élvezetes és pörgős események, a háttértörténet miatt is megérné elolvasni ezt a könyvet, de a regény igazi erősségét és hajtóerejét a karakterek, Katy és Daemon fergeteges párosa adja, utánozhatatlan szócsatáik végig a könyvhöz szegezték a figyelmem.

 

Katy már az elején belopta magát a szívembe, hiszen maga is könyvesblogot vezet, határozott és egyenes jelleme pedig csak megerősítette az érzéseimet. Daemon olyan figura, akit még annak ellenére is imádni kell, hogy az esetek felében önző és utálatos, de egyszerűen képtelenség nem szeretni pimasz modorát, titkolja ugyan, de vagány és szédítően jóképű külseje mögött felelősségteljes és igencsak érző lélek bújik meg. Kettőjük között már az első találkozásuktól kezdve szikrázik a levegő, működik a kémia és különösen élvezet olvasni, ahogy egyre csökkenő körökben járják egymás körül se veled-se nélküled táncukat. Nem bántam, hogy a szereplők életkorban a húszas éveikhez vannak közelebb, mert így kiforrottabb a személyiségük és hitelesebb maga a történet, az átélt érzelmek és a válaszként adott reakciók is.

 

További előny, hogy nincs szerelmi háromszög, nincs szokásos vívódás, van viszont érzelmi feszültség, kidolgozott világ, mozgalmas és meglepő cselekmény, és egy-két előre nem látott különlegesség. Ilyen például a kötet végén az a pár jelenet, ami Daemon szemén keresztül nyújt betekintést az eseményekbe és természetesen a fiú gondolataiba. Az E/1 elbeszélésmódban megírt könyvek esetében olyan ritkán van erre lehetőség – fantasztikus ötlet volt és imádtam olvasni. Emellett vannak hibái is, de ezeken könnyedén túlléptem és élvezettel, szinte habzsolva olvastam a könyvet, amely a nyári nagy melegben kifejezetten jól esett. Őszintén tudom ajánlani mindenkinek, aki kikapcsolódásra, vagy igazán szórakoztató könyvre vágyik.

 

Úgy érzem, hogy újabb trend bukkant fel a young adult könyvek piacán, a vámpírok, alakváltók, sellők és egyéb fantasy lények után ugyanis leszálltak a könyvesboltok polcaira a fiatal lányok szívéért versengő földönkívüliek. Talán a könnyed, sci-fi elemekkel tarkított történet sokak számára meghozza majd a kedvet a műfaj komolyabb témájú írásaihoz is. Jó lenne…