Főkép

Ki tudja, miként alakulhatott volna Cesaria Evora pályája, ha nem 47 évesen ismeri meg a nagyvilág, hanem mondjuk húsz évvel korábban. Ez már sosem derül ki, így be kell érjük a tényekkel, miszerint mezítlábas dívaként vált világhírűvé, és a morna királynőjeként (a morna legalább annyira nemzeti sajátosság a Zöld-foki Köztársaságban, mint a fado Portugáliában, vagy a tangó Argentinában) ért el sikereket, és még hetven éves korában is aktívan zenélt, koncertezett, lemezeket készített. 2011-es halála miatt azonban utolsó albumát már nem tudta befejezni, az csak másfél évvel később jelent meg, és az addig elkészült felvételeken kívül évekkel korábban rögzített, eleddig kiadatlan számokat is tartalmaz.

 

Az időbeli eltérés ellenére azonban a Mae Carinhosa című album egységes hangulatot áraszt, köszönhetően José da Silva producernek, aki arra törekedett a lemez összeállításakor, hogy megőrizze az Evorára jellemző sokszínűséget, a különféle szerzők és stílusok egyensúlyát. Többszöri végighallgatás után úgy gondolom, ezt az elképzelést sikerült megvalósítania.

 

A végeredményre nem találok jobb jelzőt a lélektelinél, mert végig fontos alkotóeleme az a bársonyosan melankolikus érzés, ami a morna jellemzője (nem véletlenül hangsúlyozza mindenki a blues-zal való hasonlóságot). Ezen kívül van benne egy adag latinos elevenség, és egy csipet női báj. Az egészet pedig megkoronázza Evora hangja, ami egyszerre meleg, már-már anyáskodóan körbeölelő, s mindeközben visszafogottan érzelemdús. Mindezt teljesen természetes módon adja elő, semmi mesterkéltség nincs az előadásában. A szövegek (a korong mellé csomagolt füzetben portugál és angol nyelves olvashatóak) ennek megfelelően változatosak (ebben gondolom nagy szerepe van annak, hogy a tizenhárom számot, tizenegy zeneszerző írta): szerelem, humor, némi hazafiság és személyes visszaemlékezés témakörben mozognak. Ezek után nincs miért csodálkozni a hangszerelésen, ami a fentieknek megfelelően gazdag, különféle ütőshangszerek, gitár és nem utolsó sorban zongora ad méltó hátteret Evora hangjának.

 

 

Biztos vagyok benne, hogy a következő években számos válogatás megjelenik majd, hol a korai évekre, hogy a szerelemre, hol a táncolhatóságra helyezve a hangsúlyt, illetve csodálkoznék, ha nem kerülne elő egy vagy két kiadásra alkalmas koncertfelvétel. Amíg azonban ezekre sor kerül, a Mae Carinhosa nyújtja azt az összegzést, amit Cesaria Evora zenéje képvisel. Érzelmeket andalító, testet megmozgató, lelket simogató, egyszerűségével a népdalokat idéző, latin gyökerekkel rendelkező zene, amit öröm időről-időre végighallgatni – és aminek sajnálatos módon nincs folytatása.

 

 

Előadó:

Cesaria Evora – ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Sentimento

2. Tchon de franca

3. Mae carinhosa

4. Dor di sodade

5. Talvez

6. Dos palavras

7. Essencia d’vida

8. Quem tem odio

9. Caboverdeanos d’angola

10. Emigue ingrote

11. Esperanca

12. Cme catchorr

13. Nos cabo verde

 

Diszkográfia:

La Diva Aux Pieds Nus (1988)

Distino di Belita (1990)

Mar Azul (1991)

Miss Perfumado (1992)

Sodade - Les Plus Belles Mornas de Cesária (1994) válogatás

Cesária (1995)

Club Sodade (1996) remix

Live a l’Olympia (1996) koncert

Cabo Verde (1997)

Colors of the World (1997)

Live Lugano July 1997 (1997) koncert

Best Of`(1998) válogatás

Café Atlantico (1999)

Sao Vicente di Longe (2001)

Anthology (2002) válogatás

Voz d’Amor (2003)

Anthologie - Mornas & Coladeras (2004) válogatás

Live d’Amor (2004) koncert DVD

Rogamar (2006)

Nha Sentimento (2009)

& (2010)

Mae Carinhosa (2013)