Főkép

Nem minden gyerek – nem minden kisfiú – olyan angyali kis csoda, mint amilyennek a legjobb pillanataiban mutatja magát, sőt, a fiúk többsége valószínűleg szeret vadulni. Homokban kincset keresni, láthatatlan ellenfelekkel harcolni, csúszni-mászni, és koszosan, fáradtan, nyűgösen, de győzni mindenáron. Anna Taube nyilvánvalóan ismeri ezt a típust, mert könyvének főhőse, Lali igencsak emlékeztet azokra a kardozós-ravaszkodós kiscsávókra, akiknek féktelenségénél csak a fantáziájuk nagyobb.

 

Azonban a tengerparti homokban futkározni és képzelt ellenfelekkel küzdeni jóval kevésbé veszélyes, mint valódi szellemkalózokat visszaűzni a saját hajójukra, márpedig a varázstérképet és csodakardot találó Lali hirtelen ebbe a helyzetbe csöppen bele – és be kell valljam, nekem itt a történet túlságosan elkomolyodott. Oké, hogy a fiúk egy részében hatalmas energiák tombolnak, és egy harcias történet nagyon jól leköti a figyelmüket – az Olvass velem! sorozat célkorosztályánál ez elsődleges szempont –, de a Csodaszablya Lali és a varázstérkép néha nagyon közel kerül ahhoz, hogy küzdelemről, halálos veszélyekről, gonoszságról és úgy általában véve a szereplők elveszejtéséről szóljon.

 

Lalit a térkép egy kalózhajóra röpíti (azt ugyebár tudjuk, hogy „kalózokkal minden jobb”), persze a kedves és rendes kalózok hajójára, ráadásul épp egy csata kellős közepébe, ahol gonosz szellemkalózok próbálják elintézni élő riválisaikat. A csodálatos szablya már itt is, és a későbbi esetekben is a lehető legjobb fegyvernek bizonyul a rossznép ellen, azt viszont nem sikerül megakadályozni, hogy a kis hajósinas megsérüljön. A mese ezután lényegében arról szól, hogy Lali és társai megpróbálják megtalálni a varázsszert, amely hatásos lehet a szellemkalózok fegyverének mérge ellen, és megmentheti a hajósinast.

 

Szerencsére a jól egyensúlyozó történet végül megmarad a talpraesett kisfiú, a barátság, a bajtársiasság, a segítő szándék és a beteljesült álmok tematikájánál. Bár ezek univerzális tanulságok, ez az olvasást gyakoroltató könyv mégis ízig-vérig fiús – leányka tesztolvasónk majdnem eldobta, nem tetszett neki. Kíváncsi vagyok, hogy fiacskám mit fog majd reagálni rá, de erre még várnunk kell talán egy, talán két-három évet is.