Főkép

Anthony Ryan neve talán nem mindenkinek ismerős, ám angol nyelvterületen, a fantasy-rajongók körében hatalmas várakozás előzi meg első regényének nyomtatott kiadását.

 

Miután az akkoriban még a brit közszolgálatnál dolgozó Anthony Ryan hat és fél év alatt megírta regényét, a kiadók sorra elutasították: végül 2012 januárjában, elektronikus formátumban, lényegében magánkiadásban jelenhetett meg a Blood Song. Noha eleinte nem volt túl nagy az érdeklődés műve iránt, végül igazi sikertörténet lett belőle, ugyanis felfigyeltek rá: 2012 júniusában három könyvre szóló szerződést írt alá az Egyesült Államok egyik legnagyobb könyvkiadójának alvállalatával, a Berkley-vel, aki már olyan szerzők regényeit gondozta, mint Joe Haldeman, Frank Herbert vagy Ursula K. le Guin.

 

Az Egyesült Államokban végül 2013. július 2-án jelenhet meg a papírváltozat, de Angliában (ahol az egyik legnevesebb fantasztikus könyvkiadóhoz, az Orbithoz kötődik a puhafedeles változat) is csak negyedikéig kell várniuk az érdeklődőknek. Természetesen számos más országban is megvették a kiadás jogait – hogy csak néhányat említsünk: Spanyolország, Németország, Japán, Brazília, Bulgária –, köztük Magyarországon is. A Fumax Kiadó, aki már eddig is több sikeres fantasy-író újdonságát hozta el hazánkba, legkésőbb 2014 első felében szeretné megmutatni az itthoni olvasóknak is, hogy mitől lett a korábban csak novellákat publikáló Anthony Ryan első regénye ilyen nagy siker.

 

A Blood Songot (magyarul valószínűleg: Vér dala) sokan csak a brit hard fantasy legjobbjának tartott David Gemmell műveihez hasonlítják – a szerzőt saját bevallása szerint is Gemmell Morningstar című regénye inspirálta a legjobban –, de a fiatal amerikai író, Patrick Rothfuss neve is gyakran felmerül.

 

A könyvben Vaelin Al Sorna viszontagságos és kalandos életébe nyerhetünk betekintést saját elbeszélésén át. Édesapja, a neves hadvezér, gyermekként a Hatodik Rend kapuinál hagyta, s bár a Rend befogadta, cserébe teljesen el kellett felejtenie a múltját, s csak a tanulásra (egyben a nehéz kiképzésére) koncentrálnia, ami nem olyan egyszerű feladat, ha valaki az ő családjának nevét viseli. A Rendek a négy királyságot magába foglaló Egységes Birodalom szervezetei, de nevük ellenére mégsem vallásosak, sőt, kifejezetten üldözik a hitet és az istenek követésének minden formáját. Mindegyik Rend másra „specializálódott” – a Hatodik, melybe Vaelin is került, természetesen a harcra.

 

A Raven’s Shadow (kb. Holló árnyéka) trilógia az ő kalandjaival foglalkozik, egy epikus fantasy történet keretében mesél háborúról, hűségről és a vallásos hitről. A szerző már a sorozat második részével (Tower Lord) is elkészült, úgyhogy valószínűleg a folytatásra sem kell majd sokat várnunk.