Főkép

Ráadás…Vele mindig történt valami….

Janikovszky Éva emlékezete a New York Művész Páholyban

 

Július 17-én, a New York Művész Páholy nyári különkiadás estjén egy olyan kivételes költő, író, szerkesztő előtt tisztelgünk halálának tizedik évfordulója alkalmából, aki humorával, figyelmével, történeteivel, akár személyével mindannyiunk életében jelen volt és van a mai napig. Janikovszky Éva neve hallatán Réber László illusztrációival egységet alkotó híres gyermekkönyvei, például a Kire ütött ez a gyerek vagy a Ha én felnőtt volnék jut eszünkbe, pedig felnőtt-könyvei épp annyira meghatározóak. A július közepi esten minderről szó lesz barátai, tisztelői, s családtagjai körében beszélgetés, vetítés és felolvasás formájában. Sőt, a New York Kávéház egy korábbi, hagyományt indító kezdeményezését folytatva – július 17-én tisztelete jeléül posztumusz Törzsasztallal emlékezik a Kossuth-díjas Janikovszky Évára, melynek átadására az esten kerül sor a Világ Legszebb Kávéházában!

 

A New York Művész Páholy programsorozatában minden alkalommal igyekszik valami különlegességgel szolgálni a közönségének, olyan estek létrehozását tűzte ki céljául, melyek során a hazai kulturális, művészeti élet kiválóságai mutatkoznak be. Az apropó ez alkalommal egy felejthetetlen szerző halálának tizedik évfordulójához kapcsolódik: Janikovszky Éva, az összetéveszthetetlen humorú, sajátos látásmódú írónő emlék-estjére kerül sor július 17-én. Három generáció nőtt már fel a művein. Életműve önmagáért beszél: az írónőt akár Hungarikumnak is nevezhetnénk, műveit  harmincöt nyelvre fordították le, sikere nemzetközi.

 

A köszöntők között barátot, tisztelőt, kollégát, író-társat és rokont is találhatunk. Janikovszky Éva négy éves korában személyesen találkozott Móra Ferenccel, akkor nem is sejtette, hogy 1953-tól a nagy író nevéhez kapcsolódó kiadó, a Móra Könyvkiadó munkatársa lesz, s még nyugdíjba vonulása után is a Könyvkiadó igazgatósági tagja volt. Ma fia, Janikovszky János áll a könyves cég élén, aki az esten személyes, családi emlékeiről, élményeiről mesél majd.

 

Gálvölgyi János Kossuth-és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, színművész, parodista az írónő legközelebbi barátai közé tartozott. "A gyerekek kicsik, de nem buták" - figyelmeztetett sokszor az író, amikor ismerőseivel beszélgetett, mesélte Gálvölgyi János.

 

Ullmann Mónika színművész művészcsaládba született, s már gyermekszínészként több filmben, produkcióban játszott. Ilyen volt 1979-ben az Égig érő fű című mesefilm, ami Janikovszky Málnaszörp és szalmaszál című regénye nyomán készült.

 

Rigó Béla költő, író, szerkesztő 1965-től volt a Móra Könyvkiadó szerkesztője, Janikovszky Éva kollégája, barátja. Számtalan közös munkájuk volt az írónővel, aki nem mellesleg Rigó köteteinek szerkesztője is volt.

 

Horváth Lili színművész az esten Janikovszky Éva felnőtt írásaiból fog részleteket felolvasni.

 

Az emlékező esten vetítés, felolvasás és beszélgetés váltja majd egymást, s egy különleges meglepetésre is sor kerül: a New York Kávéház hagyományt indító kezdeményezésének sorában a következő posztumusz-Törzsasztalt Janikovszky Éva kapja, melyet fiának a New York Kávéházat üzemeltető cég igazgatója, Szabó Csaba fog átadni.  

 

A New York Művész Páholy július 17-i, nyári különkiadás estjére a belépőjegy 1500 Ft-os áron a helyszínen váltható, ez egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

 

A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

 

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser. 

 

Eseményeinkről, programjainkról minden információt, érdekességet, adatot megtalálnak facebook oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy

 

Forrás: Móra Könyvkiadó