Főkép

Mexikó két, a világ számos ismert koncerttermét megjárt előadóművész, María Teresa Frenk és a magyar származású Viktória Horti előadásában kerül bemutatásra hazánkban kevésbé ismert klasszikus és kortárs mexikói zeneszerző művei. A koncerteken részt vesz Leonardo Coral zeneszerző is, akinek egyik darabját ősbemutatóként a budapesti közönség láthatja először. A programban többek között Manual María Ponce, az itthon főleg gitárra írt a mexikói folklór ihlette műveiről ismert zeneszerző hegedű-zongora darabjai és Hilda Paredes Londonban élő kortárs mexikói zeneszerző művei is szerepelnek. A koncertek a budapesti Mexikói Nagykövetség támogatásával kerülnek megrendezésre, a belépés az eseményre ingyenes, korlátozott férőhely mellett.

A művészeket bemutatja Isabel Barbara Téllez Rosete, Mexikó nagykövete.

 

Viktória Horti Pásztor, hegedűművész és Teresa Frenk zongoraművész koncertjére, Leonardo Coral mexikói zeneszerző részvételével

FUGA - Budapesti Épitészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.)

2013. július 2., kedd, 19 óra

 

Program:

MANUEL MARÍA PONCE (1882-1948) - Két darab hegedűre és zongorára

FEDERICO IBARRA (1946-) - Páramo Pétreo zongorára (2006)

LEONARDO CORAL (1962-) - Képzeletbeli darabok hegedűre és zongorára

JOSÉ PABLO MONCAYO (1912-1958) - Szonáta hegedűre és zongorára

MANUEL ENRIQUEZ (1926-1994) - Mobil II, hegedűre

MANUEL M. PONCE (1882-1948) - Rövid szonáta zongorára és hegedűre

 

Viktoria Horti (Horti Pásztor Viktoria), magyar számazású hegedűművész,Pásztón született. A Szegedi Konzervatóriumban kezdte tanulmányait, Várnagy  Lajos hegedűművész és főiskolai tanár irányítása alatt. Később Weimarban tanult Ruha István romániai magyar hegedűművész tanítványaként. 1981-ben diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneakadémia hegedűszakán “Summa Cum Laude” eredménnyel.  Még ebben az évben a Mexikóvárosi Filharmónikus Zenekar tagja lett. Mexikó szólistái  művészcsoport tagjaként, amelyet Eduarto Mata neves mexikói karmester és zeneszerző alpított:  több fesztiválon és nemetközi zenei fórumon vett részt: Mexikóvárosban, Madridban, Bilbauban, Valenciában, Sevillában és Bolognában, többek között.

Jelenleg a mexikóvárosi UNAM Egyetem Nemzeti Zeneművészeti Iskolán a posztgraduális tanulmányányok osztályát vezeti.

 

María Teresa Frenk, zongoramüvész, Mexikóvárosban született: Zongoratanulmányait a Nemzeti Zenei Konzervatóriumban “Summa Cum Laude” elismeréssel végezte, alig 19 évesen. Első helyezést ért el három országos zongoraversenyen. Mesterei: Berhta Castro, Olga Viveros de Durón, Manuel Delaflor, Nadia Stankovitch és José Ordóñez voltak. Ösztöndíjat nyert a berlini Művészeti Főiskolára, Georg Sava tanítványaként. Zongorát és kamarazenét tanít a Nemzeti Zenei Konzervatóriumban (UNAM). 1998-tól a Trío México tagja, még ebben az évben Japánba megy egy koncert körútra.

Kiadják egy lemezét, amelyet Marycy Mauzuryk hegedűművésszel készített, Fritz Kreisier zenéjére. A FONCA támogatásával adják ki CD-jét, zenei antológiáját (zongora), témája: Mexikó zenéje a XX században (1900-1950). Nemrég jelent meg második lemeze Antologia témában, (1950-2000).

Jelenleg a Conciertistas de Bellas Artes együttes tagja. 

 

Leonardo Coral, Mexikóvárosban született. Federico Ibarra zeneszerző tanítványa volt a Nemzeti Zenei Konzervatóriumban. Kilencven kamarazenei és szimfónikus mű szerzője. Darabjait az alábbi országokban mutatták be: Mexikóban, Kanadában, Kubában, Kínában, Spanyolországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Guatemalában, Olaszországban, Japánban, Venezuelában és Svájcban. Különböző mexikói zenekarok programjain szerepelnek zenei kompoziciói:a Vivencias, Máquina Férrea, Visiones nocturnas, Alegorías, Animales míticos, stb. többek között, olyan neves zenészek előadásában mint María Teresa Frenk, Mauricio Náder, Gonzalo Gutiérrez. 1984-ben második helyezést ért el a Disonus Pályázaton, 2004-ben pedig a Tierra de sombra (Föld árnyéka), az 1985-ös földrengés áldozatai emlékére írt művének köszönhetően tiszteletdíjjal jutalmazták. 2007-ben SACM Szimfónikus Zeneszerzői díjat nyert az Animales míticos (Képzeletbeli állatok) című darabjával. A mexikói UNAM egyetemen végzett, szakdolgozatának témája: Ciclo de Vida y Muerte (Az élet és a halál ciklusa) című balettra írt szimfónikus költeménye volt.

Jelenleg a Nemzeti Zenei Konzervatórum és az Ollin Yoliztli kulturális központ tanára.

 

Forrás: Mexikói Nagykövetség