Főkép

Egy zene, amiben jó megfér egymással az elektromos gitár a djembével, a dob a lopótökkel. Persze nem csupán attól lett a tuareg blues az utóbbi időszak egyik legnagyobb hatású irányzata, mert  bebizonyította, egy nép hagyományos dallamai a rockkal és a modern gitárzenével is harmóniára léphetnek, hanem azért is, mert szorosan összekapcsolódik egy kultúrtörténetileg és társadalmilag is fontos eseménnyel, a Sivatagi Fesztivállal. A műfaj egyik legjelentősebb képviselője, a Maliban alakult Tamikrest május 25-én lép fel a Művészetek Palotájában.

 

A sivatagi blues jóval több mint stílusirányzat, életmód is. A tuaregeknek ugyanis a sivatagi napsütés és szárazság mellett a polgárháborúkkal, a folytonos vándorlással és meneküléssel is együtt kell élniük. Ebben a közegben alakult meg az 1980-as évek elején egy líbiai katonai táborban a mára már kultikussá vált Grammy-díjas zenekar, a Tinariwen. Fegyver helyett gitárt vettek a kezükbe, és forradalmasították a tuareg zenét. A sivatagi blues fogalmát lényegében azzal teremtették meg, hogy elektromos gitár használatával lehetővé vált, hogy a népi dallamokat a pszichedelikus rockkal és mali bluessal ötvözzék. Ebből az iskolából nőtt ki a Tamikrest is.

 

A zenekar alapítója, Ousmane Ag Mossa egy Tinza nevezetű faluban nevelkedett. Gyermekkorához hozzátartozott a bizonytalanság, többször a hegyekbe kellett menekülniük a faluban kitört zendülések miatt. Iskolájában hagyománnyá vált, hogy a tanulók minden év végén egy zenés előadással fejezzék ki érzéseiket. Ousmane gitárt kapott, elkezdett gyakorolni, és megírta első számait. Legjobb barátja, Cheikh Ag Tiglia is csatlakozott hozzá, így jött létre a Tamikrest magja. 2002-ben újabb felkelés miatt el kellett menekülniük, így kerültek Mali északkeleti fővárosába Kidalban, ahol egy táborban összetalálkoztak más zenészekkel, akikkel 2006-ban megalapították a Tamikrestet. Az együttes neve azt jelenti: koalíció. A névválasztás nem volt véletlen, kifejezi a politikai egyezség iránti vágyukat, a Mali különböző területeiről való származásukat, és azt is, hogy zenéjükre a Tinariwen mellett a rock, a rap és az arab popzene közösen hatott.

 

Bájos esemény lehetett, amikor először jutottak internethez, és új zenei ikonokat fedezhettek fel maguknak: Bob Marleyt, a Pink Floydot, Jimi Hendrixet és Mark Knopflert. A hangzásvilág kialakítása és a közös munka annyira eredményes volt, hogy 2007-ben meghívást kaptak az essankanei Sivatag Fesztiválra. Itt jammelésbe kezdtek, és megismerkedtek az amerikai-ausztrál Dirtmusic együttessel. Chris Eckman, a zenekar frontembere rögtön együttműködést ajánlott nekik. Közreműködtek a Dirtmusic BKO című lemezén, közösen turnéztak Európában és a tengerentúlon, majd Eckman produceri és kiadói támogatásával két lemezt is megjelentettek.

 

Bár hangzásukban érződik a tinariweni hagyomány, a mélyebb groove-ok, az erősebb basszus és a slágergyanús szerzemények miatt Andy Morgan így fogalmazott: a Tamikresttel „a sivatagi bluesban elkezdődött a jövő”. Egy különleges nép modern hangvételű, lüktető zenei világa a Tamikrest tolmácsolásában május 25-én a Művészetek Palotájában.

 

Fotó: Peter-Weber

 

Forrás: MüPa