Főkép

Krúdy Gyula nevéről a nagyközönség elsősorban szépirodalmi műveire asszociál, pedig ő ennél sokkal változatosabb szerző volt. Sőt, ha összerakjuk, hogy életrajza szerint első nagy olvasmányélménye az Ezeregyéjszaka meséi volt, és munkásságának talán legnagyobb hatású alakja, az úgymond Krúdy-féle Szindbád számos áramlatot indított el és indít a mai napig a magyar irodalom széles folyójában, akkor beláthatjuk, hogy Gyula bácsi mindig is meseíró volt.

E kiadvány, A macskavári sasok a méltán híres szerző A törpe trombitás című kötete alapján készült. A történeteket felnőtt fejjel olvasva először nem teljesen értettem, mennyiben szól ez a könyv – ahogy a hátsó borítón olvasható – hat éven felülieknek, mert bár esetenként még meg is szólítja a gyermekeket („kis olvasóim”), a történetek sokszor túl komorak ahhoz, hogy szívesen a kezébe nyomjam bárkinek tizenegy-két év alatt. Azután, mire a végére értem, mindent megértettem. Magam is mítosz- és mesekedvelő lévén jól ismerem azt az alaptételt, hogy a legendák és mesék minden kultúrában egyrészt a történelem ismeretéhez segítették hozzá az aprónépet, másrészt példaképeket és szerepmodelleket állítottak eléjük. Nos, ezt a vállalást Krúdy Gyula tökéletesen teljesítette.

A kevéske Mátyás-mese mellett a kötet részben a magyar történelem Rákóczi-korszakát idézi fel, de leginkább a 48-as szabadságharc öreg honvédőinek visszaemlékezéseit, anekdotáit tartalmazza. Igazi hőskor volt ez, hiszen a számos vesztett csata ellenére a magyar huszárok tettei világszerte hírnevet szereztek a korszak honvédőinek (az utolsó anekdota szerint még Garibaldi is a lehető legnagyobb örömmel fogadta a magyar kontingenst, amikor az segítségképpen Olaszországba vonult).

Apró önéletrajzi elemként néha felbukkan Gyuluska, aki az öreg honvédházba jár és ott a vénülő huszároktól tanulja ki a „hatvágást”. Ő hallgatja az öreg katonák történeteit, ő adja tovább a többi gyereknek immáron felnőtt fejjel, Krúdy Gyulaként.

Tartalom:
A zöld vadász
A macskavári sasok
A lőcsei kakas
A kótaji török sáncok
Török gyerek, magyar gyerek
A kis Tréki csizmája
A fejedelem csizmája
Thurzó György fiai
A zugi malom
A Rákóczi-torony csókái
A kék csóka
A fehérvári bicska
A hortobágyi csikós
A Krimóczy-huszárok
A törpe trombitás
A vitéz szűrszabó
Sipka, a híres toronymászó
Szent Péter őrmester szakálla
A kis szürke tábornok
Előre
Mókás Pál, a trombitás
Az utolsó vörössapkás
A legöregebb honvéd
Az öreg honvédek apja
A nagy csata
A sárga csizma
A drótos tót
A garibaldisták