Főkép2013. április 1.
Tangó bál
Argentín tangók és milongák.

2013. április 1.
20.00 Locsolóbál
Buda Folk Band, Berka együttes, Palatkai Banda

Az év legbolondabb napján locsolva mulatunk, mulatva locsolunk, s aki ismeri a közreműködő zenekarokat, pontosan tudja micsoda estére számíthat: igazi örömzenére, közönséggel együtt lélegző muzsikusokra. A kitűnő zenészekből álló Buda Folk Band nagy sikerrel lép fel bármelyik európai fesztiválon öregbítve és újrateremtve a magyar népzenét. A Berka kéthetente megtölti a Fonót táncházas közönségével. A magyarpalatkai zenészek tudása pedig messzeföldön híres; a Codoba Florin vezette zenekar időről időre visszatérő, "hazajáró" vendége a Fonónak.
 
Buda Folk Band
A 2007-ben alakult Buda Folk Band tagjai gyerekkoruktól kezdve foglalkoznak a magyar és más kelet-európai népek zenei hagyományával. Számukra természetes az autentikus népzene jelenléte a városi kultúrában. A népzene mellé más zenei műfajokból is szívesen merítenek gondolatokat, így hozván létre egy sajátos, ugyanakkor rendkívül színes zenei vegyületet. Zenéjüket úgy nevezték el, hogy „világi” népzene, mely szójáték arra utal, hogy meggyőződésük szerint a magyar népzene már önmagában is világzene. Ezt az elképzelést, olyan hangszerekkel valósítják meg, amelyek Magyarország területén nem mind őshonosak, de a Kárpát-medencében és a környező népek kultúrájában megtaláljuk őket. Ilyen például a hagyományos magyar népi hangszerek mellett, a kaval, a tambura, a koboz vagy a tangóharmonika. Más szóval a Buda Folk Band saját hangszerelésében és stílusában szólaltatja meg a magyar népzenét. Első lemezük, a Sűrű Vándor 2011-ben jelent meg. A Buda Folk Band kedvelt zenekara a magyarországi fesztiváloknak, szerepeltek többek között a Szigeten, Kapolcson,a MÜPA-ban, a Millenárison, valamint az elmúlt években sikeres koncertet adtak számos külföldi nagyvárosban úgy, mint Rómában, Stuttgartban vagy éppen Berlinben.
 
Berka együttes
A kéthetente saját táncházat tartó Berka muzsikus-pedagógusokból alakult. Az évek során közönségük egyre bővült és minden második pénteken hajnalig tartó mulatsággal - a Felvonó zenekarral közösen - töltik meg a Fonó termeit.
 
Palatkai Banda
A magyarpalatkai muzsikusok az erdélyi hangszeres népzene utolsó képviselői közé tartoznak. Saját környezetükben, a Mezőségen az 1989-es romániai rendszerváltás után lényegében megszűnt a hagyományos zene iránti igény, és ennek következtében az apáról fiúra öröklődő zenei utánpótlás is. Ezzel szemben a palatkai cigányzenészek ifjabb generációja szépen átvette ezt a zenei kincset és együtt muzsikálnak szüleikkel, nagybátyáikkal. Mivel állandó vendégei lettek a magyarországi népzenei rendezvényeknek, ma már bárki élőben hallhatja őket, táncolhat zenéjükre és megcsodálhatja egyedi játékstílusukat.
Jegyár: 1000 Ft

2013. április 2.
Budai Tangó - Tánctanfolyam Budai László vezetésével

Argentín tangók és milongák.

2013. április 3.
18.30 HaTeha Szerda

A legjobb táncház széles e hazában

2013. április 4.
09:45 Ringató-Kisgyerekkori zenei nevelés

Ringató foglalkozások. Vedd ölbe, ringasd, énekelj! - Kisgyermekkori zenei nevelés.

2013. április 4.
19.30 Poros klub - erdélyi zenészdinasztiák nyomában Vonón innen vonón túl

Porteleki családi zenekarának klubja Vonón innen vonón túl

2013. április 5.
20.00 Dresch Quartet

Dresch Mihály - szaxofon, fuhun, furulya
Lukács Miklós - cimbalom
Hock Ernő - bőgő
Baló István - dobok
"Azoknak, akik nem tudják: minden igaz, amit Dresch Mihályról írni szoktak. Hogy igazi hős, hogy két évtizede járja a maga útját, hogy úgy rakja össze a magyar népi és bartóki hagyományt a legmagasabb színvonalú jazzel, mintha a Village Vanguard Mérában lenne" (Quart.hu)
"Nem tartja magát műfajteremtőnek, pedig nagyon is az: nincs még egy alkotó, aki így ötvözné az amerikai fekete jazz harmóniamozgását és improvizációs technikáját a magyar népdalkinccsel és lelkülettel, akinél e két egymástól távoli világ ennyire míves és természetes egységet alkotna.
Aki tényleg ennyire hamisítatlan „magyar jazzt” játszana. Dresch Mihály számára az elmúlt harmincöt évben a zenélés persze mindig is személyes identitáskeresés volt, befelé élt, belülről építkezett, konokul, következetesen járta a maga útját, függetlenül attól, hogy az mennyire tűnt korszerűnek vagy sikeresnek. S az egykor őt negligáló szakma ma már fejet hajt előtte, mutatja például a nemrég odaítélt, életműdíjnak is tekinthető Szabó Gábor-díj"(Jávorszky Béla Szilárd)

2013. április 6.
20.00 3+2 Trio Midnight, Juhász Gábor - Gyémánt Bálint duó


Trio Midnight
A most 23 éves együttes indulása óta meghatározó része a magyar jazzéletnek. Tagok: Oláh Kálmán - zongora, Egri János - nagybőgő, Balázs Elemér - dob. Mindhárman zenekarvezetők, a magyar jazz kiemelkedő személyiségei, akik ebben a formációban - elfoglaltságaik miatt - nem is játszanak olyan gyakran együtt mint az hallgatni tudnánk. A sztenderdekre és saját kompozíciókra épülő közös improvizációkból kitűnik, mennyire ismerik és megértik egymást. Persze a szólók is élményszámba mennek...!
 
Juhász Gábor - Gyémánt Bálint duó
Egy tanár és egy tanítvány. A magyar jazz két kiemelkedő gitáros személyiségének duója az elmúlt évben adta ki első közös lemezét Budapest címmel, amely egyaránt tartalmaz saját kompozíciókat és Cseh Tamás szerzemények átiratait. "Ami a két muzsikus játékát illeti, elmondható, hogy mindkettőjükre egyaránt jellemző a magas színvonal és az egymás iránti erős affinitás. Technikájukban és harmonizációjukban is egyenrangúak. Ezek az alapfeltételei egy kiegyensúlyozott duó-produkciónak." (jazzma.hu)
Jegyár: 1300 Ft

2013. április 8.
Budai Tangó - Tánctanfolyam

Argentín tangók és milongák.

2013. április 9.
Budai Tangó - Tánctanfolyam

Argentín tangók és milongák.

2013. április 10.
18.30 HaTeha Szerda

A legjobb táncház széles e hazában

2013. április 11.
09:45 Ringató-Kisgyerekkori zenei nevelés

Ringató foglalkozások. Vedd ölbe, ringasd, énekelj! - Kisgyermekkori zenei nevelés.

2013. április 11.
19.30 Gyimesi táncház és folkkocsma Berecz István, Mihó Attila

„Kétségtelenül szép a Székelyföldnek lakott része is, de ki azt valódi nagyszerűségében akarja ismerni, annak be kell hatolni határhavasaink nagyszerű tömkelegébe, meg kell utazni azon gyönyörű hegyszorosokat, amelyeket a teremtő mint e szép haza bűv-útjait helyezte a hatálszélre, s csak akkor fogja azt egész nagyszerűségében, egész pompájában ismerni”.
Orbán Balázs leírását akár a népzenére, táncra is értelmezhetjük. Aki egész pompájában szeretné ismerni, annak bizony érdemes, sőt szinte kötelező legalább egy kicsit megbarátkozni a gyimesi muzsikával és táncokkal (is). Ebben lesz segítségére Berecz István, a Felszállott a páva vetélkedő győztese (a döntőbeli tánchát épp a csángóknak ajánlotta), és a Vizeli Balázs-tanítvány Mihó Attila és bandája.
Jegyár: 500 Ft

2013. április 12.
17:00 Tekergő Gyerektáncház

Gyerektáncház a Nyerítő zenekarral

2013. április 12.
20:00 Berka együttes moldvai és vonós táncháza. km: Felvonó Zenekar

A 2008-ban alakult csángó népzenét játszó zenekar táncháza

2013. április 13.
20.00 Vágtázó Csodaszarvas, Kobza Vajk


Kobza Vajk Group
"Kobza Vajk a magyarországi orientális zene rock&rollere...." (mu-hely.blog.hu)
Belülről építkező orientális zene, kortárs elemekkel. Érintve az iráni-türk és örmény eredetű dallamvilágokat az ősi magyar, archaikus hangzással és ahol a csend egyenértékű
a hangokkal. Ez a zene alkímiája. (Kobza Vajk)
Tagok: Kobza Vajk - oud, saz, baglama, kobza; Bakos Csaba - derbuka, davul, def, riq; Szalay Tamás - nagybőgő; Gebri Bernadett - ének; Rossa Levente - rebek, fidel, hegedű

Vágtázó Csodaszarvas
A Vágtázó Csodaszarvas egyedülállóan eredeti, friss, életerős népzenét játszik, visszaadja az ősi népzene eredeti légkörét. Megelevenednek a belső természeti erők, a zenészek és a közönség a zene magát teremtő varázserejének hatása alatt egyre jobban felszabadulnak, belekóstolnak az igazi, természetes életbe. Vannak, akik világmegváltó zenének érzik, amit a VCSSZ művel. Előfordult az is, élménybeszámolók szerint, hogy a zene hangjai a koncert csúcspontjain kapcsolatfelvételt teremtenek egy magasabb civilizációval. A zenekar fél éve nem játszott együtt, és nagyon várják az alkalmat. Ünnepélyes, zene általi átváltozás eredeti önmagunkba!
A kritika szerint:
"Grandpierre Attila mindig lélekből énekel. Elveszíti önmagát a színpadon, hagyja, hogy eszközzé váljon a zene kezében, s annak üzenetét közvetítse. Ezért aztán aligha akad más olyan muzsika, amellyel ennyire hatásosan győzhetnénk meg nemzeti múltunk, örökségünk hatalmas, máig ható erejéről honfitársainkat és akár az egész világot, mint a Vágtázó Csodaszarvas zenéje. Aki egyszer meghallja, soha többet nem felejti el, mindig keresni fogja.”
Tagok: Grandpierre Attila - ének, Bakos Csaba - csángó dob, derbuka, riq, Benkő Róbert - bőgő, Bese Botond - kecskeduda, Fazekas András - dob, ütőshangszerek, Fábri András - ciszter, akusztikus gitár, Fábri Géza - tambura, koboz, ud, Gebri Bernadett - ének, Rossa Levente - hegedű, Orczi Géza - tapan, ud, saz, buzuki, dzura, bolgár tambura, tamburica, kaval, Vaskó Zsolt - fúvós szólista, kínai fuvola, töröksíp, szaxofon, furulyák, duda
Jegyár: 1500 Ft

2013. április 15.
Budai Tangó - Tánctanfolyam

Argentín tangók és milongák.

2013. április 16.
Budai Tangó - Tánctanfolyam Budai László vezetésével

Argentín tangók és milongák.

2013. április 17.
18.30 HaTeha Szerda vendég: Szászcsávási zenekar
BUDAPEST FOLK FEST

A Folk Fest Fonó-béli nyitónapján, a HaTeha táncházban különleges vendég a Szászcsávási zenekar.
Házigazdák: Kocsis Enikő és Fitos Dezső

Szászcsávási zenekar
A csávási cigány zenészek több nemzedékre visszamenôen a környék híres muzsikusai: bár a kórusnak nem tagjai, az énekeket ôk is jól ismerik, és az átlagosnál zeneileg igényesebb közönségük a gyenge muzsikusokat nem turi meg.
Az erdélyi mérték szerint jómódú faluban a cigányok alkalmi mezôgazdasági munkából és téglavetésbôl tengôdve külön telepen, cigánysoron élnek. A nyomorúságos körülmények közül való kiemelkedés egyetlen lehetôsége a zenélés. A cigányok közül igen sokan játszanak valamilyen hangszeren: fôleg vonóshangszeren, újabban tangóharmonikán, dobon, szaxofonon, elektromos orgonán is. A faluban ma is több zenekarra való zenész él. A vonóshangzás egy nemzedékkel korábban még általános volt az erdélyi népi tánczenében, amelyet a hozzá tartozó repertoárral együtt mára egyre jobban kiszorít az elektromos zene.
Szászcsáváson a vonószenekar alapvetô felállása a hegedu-kontra-bôgô hármas. A hegedu a klasszikussal megegyezô; a kontra az Erdélyben általános, egyenesre vágott pallójú a-d1-g hangolású brácsa, amelynek három húrja egyszerre szólal meg. A bôgôrôl az E húr hiányzik, csak az A, D,G húrokon játszanak. Húsz-harminc évvel ezelôtt a kontra helyett a primkontrát használták, Mezei Ferenc "Csángáló" 12 évesen elsô bálját még ezen muzsikálta. A primkontra a hegedu áthangolásával készül, a1-d1--g húrjai szintén egyszerre szólalnak meg.
Játékmódjára a kontránál alkalmazott, dúr hármashangzatokon alapuló harmóniakíséret mellett a hegedu által megszólaltatott dallam hangjainak kijátszására, vagy minél hubb követésére való törekvés volt jellemzô. Ma önmagában a hegedu kíséretére már nem használják, de alkalmanként, a kontra mellett kiegészítô hangszerként még igen. Régebben gyakran cserélték a kontra d1húrját d-re; ezt a "mélyhúros" kontrát az énekek kíséretéhez, és nem a tánchoz használták. A három tagú alapfelállás kiegészülhet másik prímással és kontrással.
A Szászcsávási Zenekar magja a Dumnezu ragadványnevu Jámbor István prímás; testvére, Csányi Mátyás Mutis bôgôs; és sógoruk, Mezei Ferenc Csángáló, a kontrás által alkotott együttes. 29 éve játszanak együtt. Mindhárman Csángáló nagyapjától, a halála után harminc évvel is emlegetett híres prímás Horvát Mezei Ferenc-tôl, a Vén Kránci-tól tanultak muzsikálni; ôket egészítik ki a fiatalabbak: Csángáló unokatestvére, Mezei Levente Leves prímás; Jámbor István és Csányi Mátyás öccse, Csányi Sándor Cilika prímás; és Csángáló fia, Jámbor Ferenc Tocsila prímás. Fô hangszerükön kívül valamennyien jól játszanak a többi hangszeren is, és általában kiváló táncosok. Alapvetôen a zenélésbôl élnek.
A szászcsávási zenészek repertoárja rendkívül széles. Ennek egyik oka, hogy magyaroknak, románoknak, cigányoknak egyaránt muzsikálnak; Jámbor István, Mezei Ferenc és Csányi Mátyás pedig fiatalkorukban az azóta Erdélybôl javarészt kitelepült szászoknak is játszottak. Közvetlen vidékükön, a Kis-Küküllô Dicsôszentmárton (Tîrnveni) és Balavásár (Balauseri) közötti részén kívül más, távolabbi területekre is megfogadják ôket: a magyarok Magyarózd (Ozd), Magyarszentbenedek (Sinbenedic), a Nyárádmente (Niraj), a Székelyföld és Balázsfalva (Blaj) vidékérôl; a cigányok és románok az említetteken kívül Marosludas (Ludus), Marosújvár (Ocna Mures) környékérôl és a Nagy-Küküllô (Tîrnava Mare) mentérôl is.
A repertoár vidékenként és nemzetiségenként eltér. Hagyomány Erdélyben, hogy ha a menyasszony és vôlegény egymástól távol esô faluból származik, akkor a kétféle vidékrôl való rokonság számára a lakodalomba két zenekart fogadnak meg. Így a szászcsávási zenészek gyakran eljutottak a Belsô-Mezôség, Kelet-Mezôség távoli falvaiba is, bár ilyenkor néhány helyhez kötôdô speciális dallamon (pl. menyasszonykísérôn) kívül csak saját vidékük táncait kell muzsikálniuk.
Belépő: 1000 Ft

2013. április 18.
09:45 Ringató-Kisgyerekkori zenei nevelés

Ringató foglalkozások. Vedd ölbe, ringasd, énekelj! - Kisgyermekkori zenei nevelés.

2013. április 18.
Csak csajok nap
BUDAPEST FOLK FEST
őszművészeti női program


Kiállítás
Csurák Erzsébet selyemfestő kiállításának megnyitója
Koncertek
Heten Herczku Ágival
Szalóki Ági-Juhász Gábor duó
Tik Trió
Tintér Gabriella és a Szeret
Textil- és divatbemutató
Szirmay Zsanett és barátai textil- és ruhatervező minikollekciójának bemutatása
Borkóstoló
Jegyár: 1500 Ft

2013. április 19.
Cimbalmos nap
BUDAPEST FOLK FEST

A Fonó Cimbalmos napján hazai és külföldi cimbalomművészek játékát élvezhetjük, a napközbeni workshopokon pedig a szakmabeliek csiszolhatják tudásukat.
Résztvevő művészek:
Giani Lincan

A román származású művész Hollandiában él. Mind saját formációival mind vendégművészként számos fesztivál és neves koncertterem fellépője. A Budapest Folk Fest Cimbalmos napján magyar művészekkel együtt lép színpadra.
Marcel Comendant - Pacora Trió
A moldáviai születésű, Szlovákiában élő cimbalomművész triójával érkezik a Folk Festre. A Pacora trió 2004-ben alakult tapasztalt zenészekből. Azóta számos fesztiválon játszottak külföldön és hazájukban egyaránt. 2007-ben a Brnoi Filharmonikus Zenekar felkérésére az együttes kompozícióinak nagyzenekarra készült átiratait adták elő. A sikeres zenekari koncertet további együttműködések követték a Szlovák - és a Zlín-i Filharmonikusokkal, a Bratislavai Kamaraszólistákkal, és a Szlovák Sinfoniettával.
Stanislav Palúch hegedű, Marcel Comendant cimbalom, Róbert Ragan nagybőgő
Balogh Kálmán - Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Band

Hatalmas technikai tudás, végtelen zeneiség és szokatlan zenei nyitottság jellemző Balogh Kálmánra. Az elmúlt több mint 20 év során számtalanszor muzsikált együtt a legjobb magyarországi népzenészekkel, miközben rendszeresen tett kirándulást a klasszikus, dzsessz és rock zenében itthon és külföldön egyaránt.
Balogh Kálmán sokirányú zenei érdeklődése hívta életre a Gipsy Cimbalom Band-et. Zenésztársai egytől-egyig hangszerük mesterei, akik a legvirtuózabb szólókra is képesek. Többnyire közismert zenei témákból indulnak ki, a megközelítés azonban teljesen újszerű. A zenészek kezei alatt ezek a témák új életre kelnek, tele humorral, a műfajok, stílusok elegyítésével.
Bede Péter szaxofon, György Mihály gitár, Kovács Ferenc trombita, hegedu, Frankie Látó hegedű, Novák Csaba nagybőgő
Tárkány-Kovács Bálint - Tárkány Művek

Tárkány - Kovács Bálint Balogh Kálmán tanítványa, a Fonó zenekar tagja, a Tárkány Művek, dalszerzője, vezetője, ha úgy tetszik cimbalom-prímása. Együttesével 2012-ben elnyerte a Junior Prima Primissima díjat. Ugyanebben az évben a Jazzy Dalverseny Legjobb hangszerelésért járó elirmerését ítélték oda Itt a nyár című számuknak. Az Illés Lajos Feldolgozás Versenyen pedig a Tárkány Művek Lehetett volna című feldolgozását válogatták be a Papp László Budapest Sportaránában megrendezett nagykoncert programjába.
A Tárkány Művek egy új kortárs zenei nyelv megteremtésére törekszik, amely a magyar népzenei és a nemzetközi improvizatív zenei hagyományokon alapszik. A jazzhez adott balkáni ízek, sanzonos hangulatok és népdalok találkozása jellemzik. A zenekar 2010 májusában jelentette meg első lemezét "Arcomba az arcod vésted" címmel, jelenleg második nagylemezükön dolgoznak.
Jegyár:
elővételben 1500 Ft
helyszínen 2000 Ft
A cimbalomról...
A cimbalomfélék hangszercsaládja egész Eurázsiában elterjedt. Kínában Yangqin-ként ismerik, Indiában és Iránban különböző változatai egyaránt santurnak nevezik, psaltérium néven ismerték a középkori Európában, Németországban és Svájcban hackbrettnek, Angolszász országokban Dulcimernek hívják. Közép-Európában cimbalomként ismeretes. A közös bennük, hogy a trapéz alakú húros hangszert verőkkel szólaltatják meg. Ezek mind kisebb méretű, akár ölbe is vehető, perecárusként nyakba akasztható változatok.
A hangszert 1870-es években modernizálta Schunda V. József a kor elvárásainak megfelelően. Az ő műhelyében kapott a nagy magyar koncertcimbalom basszushúrokat, kromatikus hangolást és hangfogó pedálokat. A megnövekedett méret és tömeg miatt a cimbalmot lábakra állították. Ekkor vált a cimbalom nemzeti hangszerünkké, a magyar zongorává. A századfordulón minden valamit magára adó magyar polgári családban volt cimbalom csak a Schunda Császári és Királyi Udvari Hangszergyárában 1906-ig 10.000 cimbalom készült.
A modern cimbalomra születtek modern darabok, így föltűnik a hangszer nemzeti operánkban Erkel Ferenc Bánk Bánjában, ott van Kodály Háry Jánosában, de írt rá Stravinsky, Kurtág, Debussy, Bartók, Szokolay, Petrovics, Vidovszky, és még sokan mások. Ez a korábbinál jóval szofisztikáltabb, és a kor zenei igényeit kielégíteni képes hangszer aztán az egész Monarchiában, és még azon is túl elterjedt Közép-Európában, és nem csak a komolyzenében, de a népzenében is nagyon megkedvelték. Így ma már Romániában, Moldáviában, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban és Horvátországban is a magyar cimbalmot használják. A legújabb korban a cimbalom bár Magyarországon méltánytalanul csökkent a népszerűsége tovább hódít a világban. De nem csak területileg, hanem műfajilag is terjeszkedik. A népzene és a komolyzene mellett egyre többen kísérleteznek a cimbalmon való jazz játékával.
Cimbalmos nap
A Fonó Budapest Folk Fest Cimbalomnapján föllépő két külföldi cimbalomművész példája is mutatja ezt.
Giani Lincan Romániában született, de jelenleg Hollandiában él és alkot, ahol nagy divatja van a magyar cimbalomnak, zenéjében román cimbalomzenét és swinget elegyít. Marcel Comendant Moldáv származású, de ő jelenleg Szlovákiában él, és zenekarának a PaCoRa triónak a másik két tagja szlovák. A PaCoRa moldáv és szlovák népzenét vegyít dzsesszel. Ebben hasonlít az egyik legizgalmasabb és legfrissebb hazai formációra a Tárkány Művekre, amely Tárkány-Kovács Bálint vezetésével magyar népzenét és jazz muzsika kevercsét játssza, mégis a végeredmény egész eltérő hangulatú zene. Ezen a fantasztikus estén föllép még a magyar cimbalomzene és a magyar világzene nagy klasszikusa Balogh Kálmán is a Gypsy Cimbalom Banddel, balkáni és magyar dallamok izgalmas átdolgozásaival.
A program kiegészül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két mesterkurzusával is, ahol az érdeklődők és a szakmabeliek megismerkedhetnek a koncert előtti napon délután Giani Lincan művészetével, a koncertek napján délután pedig Marcel Comendant muzsikájával és gondolataival a cimbalomról, és a cimbalmozásról.

2013. április 20.
Van benne muzsika!
BUDAPEST FOLK FEST
Erdélyi zenék klubja

Söndörgő, Tükrös együttes, FolkEmbassy – Népzenei Nagykövetség, Erdélyi zenészek klubja
Szellő néptánccsoport, Zerkula Zenekar
Van benne muzsika?
Emblematikus hazai együttesekkel keressük az év népzenész borát a kiállító hazai prémium borászatok kínálatából. Kóstolgatunk, ízlelünk és persze mulatunk a Söndörgővel, a Tükrös Együttessel, a FolkEmbassy – Népzenei Nagykövetséggel és az Erdélyi zenészek válogatott zenekarával, és persze a vendégeinkkel.
Az este tiszteletbeli házigazdái a gyimesi Szellő néptánccsoport és a Zerkula Zenekar.
Jegyár: 1300 Ft

2013. április 22.
Budai Tangó - Tánctanfolyam

Argentín tangók és milongák.

2013. április 23.
Budai Tangó - Tánctanfolyam Budai László vezetésével

Argentín tangók és milongák.

2013. április 24.
18.30 HaTeha Szerda

A legjobb táncház széles e hazában

2013. április 25.
09:45 Ringató-Kisgyerekkori zenei nevelés

Ringató foglalkozások. Vedd ölbe, ringasd, énekelj! - Kisgyermekkori zenei nevelés.

2013. április 26.
17:00 Tekergő Gyerektáncház

Gyerektáncház a Nyerítő zenekarral

2013. április 26.
20:00 Berka együttes moldvai és vonós táncháza. km: Felvonó Zenekar

A 2008-ban alakult csángó népzenét játszó zenekar táncháza.

2013. április 27.
20.00 Hobo Klub

A havonta egyszer, szombat esténként a Fonóban jelentkező Hobo klubban Hobo és Bandája – Póka Egonnal és legkiválóbb tanítványaival, ifj. Tornóczky Ferenccel, Szakadáti Mátyással és Fekete-Kovács Kornéllal – várja a rajongókat.
Hobo visszatér a gyökerekhez, s újra megidézi az egykoron a MOM-ban, az FMH-ban majd a Lágymányosi Közösségi Házban működő legendás Hobo-hangulatot. Bluest, rock and rollt, kuplékat játszik, verseket szaval testközelből, mindeközben zenészeket, költőket, színészeket hív vendégül, művészfilmeket, zenés filmeket vetít, kiállításoknak ad teret, fiatal együttesek számára nyújt lehetőséget a bemutatkozásra.
„1978-ban egy „szombat esti blueszenekart” alapítottam, ennek tavaly lett vége. De csak a HBB-nek. Most, egy B-vel rövidebben újra visszatérünk a rendszeres klubéletbe. A „HB”, azaz Hobo és Bandája, amely laza szerkezetű és a zenei céloknak megfelelően állandóan változtatható felállás jelenleg a „Requiem a bluesért” munkacímű lemezre készül, melyet Póka Egonnal írunk és hatalmas szereplőgárdával szeretnénk felvenni.
Bluest, rock and rollt, kuplékat, verseket játszani testközelből az embereknek. Muzsikusokat, költőket, színészeket vendégül hívni, művészfilmeket, zenés filmeket vetíteni, kiállításokat tartani, fiatal bandáknak, énekeseknek bemutatakozó lehetőséget adni és így tovább.
Tisztelettel kérem Mindannyiójukat, ötleteikkel, javaslataikkal, gondolataikkal segítsék az előkészítést és írjanak!
Zenében visszamentünk a HBB első időszakához és Stones, Doors, Cream, Kex számokat is játszottunk, ezt folytatjuk Tom Waits, Vlagyimir Viszockij, Muddy Waters, Jimi Hendrix, Willie Dixon dalokkal, József Attila, Pilinszky, Faludy, Ginsberg versekkel, stb... És mindezeket ötvözzük rengeteg saját számunkkal.
Szeretettel meghívom és elvárom kedves Mindannyiójukat a Fonóban otthonra talált Hobo-klubba.
Zene! Tánc! Hangulat! Hűtött italok! Lekérés nincs!
Mindenkit üdvözöl
Hobo”


2013. április 29.
Budai Tangó - Tánctanfolyam

Argentín tangók és milongák.

2013. április 30.
Budai Tangó - Tánctanfolyam Budai László vezetésével

Argentín tangók és milongák.

Budai Tangó - Tánctanfolyam Budai László vezetésével
Budai László (világbajnok) & Pirity Andrea (L&A tangó) órái

19:00-20:30 kezdő (2) - előképzettség: legalább 6 hónap tangó
20:30-22:00 teljesen kezdő (0) - NEM ÚJ teljesen kezdő!!! A kurzus 2012. novemberében indult, tehát legalább 1,5-2 hónap tangós előképzettség szükséges.
A tanfolyamokra folyamatosan lehet becsatlakozni. A teljesen kezdőknek a 4. óra utáni csatlakozás esetén előzetesen magánóra vagy intenzív hétvégi tanfolyamon való részvétel javasolt.
Szintek:
teljesen kezdő (0) nem szükséges előképzettség
kezdő (1) legalább 3 hónap
kezdő (2) legalább 6 hónap
középhaladó (3) legalább 1 év
középhaladó (4) legalább 2 év
haladó (5) legalább 3 év
Árak:
órajegy: 2.000 Ft
5 alkalmas bérlet: 8.000 Ft (7 hétig használható fel)

Ringató-Kisgyerekkori zenei nevelés
A foglalkozásokon az óvodát megelőző korosztály zenei nevelésére kapnak mintát a szülök, a kodályi elvek alapján. Szeretettel várunk a Ringatóra már néhány hónapos gyerekeket is és minden olyan anyukát, apukát, nagyszülőt, aki szívesen énekel, játszik együtt a kicsinyekkel, oldott, szeretetteli légkörben.
Aki maga is úgy érzi, fontos az, hogy a művészet eszközeivel neveljünk, aki szívesen énekel, bővíti a dalkincsét, vagy éppen önmaga bátortalan az éneklésben, és segítségre, vagy az énekléssel kapcsolatban kialakult gátlásainak feloldására vágyik egy közösségben.
A Ringató alapítója, a program vezetője: Gállné Gróh Ilona, énektanár.
első csoport: 09:45-től 10:15-ig
második csoport: 10:30-tól 11:00-ig
harmadik csoport: 11:15-től 11:45-ig
A foglalkozásokat Venczel Mónika vezeti
Részletes információ a foglalkozásokról a Ringató központi honlapján.

HaTeha Szerda
Táncanyag: Küküllő mente.
Házigazdák: Kocsis Enikő és Fitos Dezső
Muzsikál: az Üsztürü zenekar
18.30 Tánctanítás kezdőknek és haladóknak.
Tánctanárok: Fitos Dezső és Kocsis Enikő (haladó csoport)
Horváth Brigitta és Darabos Péter (kezdő csoport)
A Szentendre Táncegyüttes vezetői és tagjai
20.30 Táncház
A „szerdai Fonótáncház”, mindenkori elnevezésétől függetlenül fogalommá nemesedett.
Ezt a hírnevet elsősorban azzal érdemelte ki, hogy a program egyik legfontosabb hitvallása a folyamatos kapcsolattartás a táncházasok és az adatközlők, népi hagyományőrzők között. Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt tizennyolc évben a föllelhető énekes-táncos-zenészek közül mindenki megfordult a Fonóban a Rábaköztől Moldváig. A szerdai táncházakba minden hónapban egyszer hagyományőrző öregeket hozunk ki, hogy ne csak kiváló közvetítőkön keresztül lehessen ismerkedni ezzel a csodálatos műveltséggel, hanem magából a tiszta forrásból is meríthessünk.
Új lendületet adtak a programnak Kocsis Enikő és Fitos Dezső, táncművészek és táncpedagógusok. Szakmai kvalitásaikon túl elsősorban az a sodró lendület ragadja magával a vendégeket, amely táncukból és személyiségükből árad.
Február 6-tól június 5-ig a Küküllő mente lesz a táncházak anyaga. Ez az a tánc és zene, amelyet folytonos lüktetése miatt nem véletlenül hívnak viccesen sokszor a „népzene heavymetáljának”. Aki hallotta, látta már a szászcsávási zenekart, érti a megjelölést. Hiba volna azonban azt hinni, hogy a táncban csak szűnni nem akaró forgás, zenében pedig a folyamatos virtuozitás a vidék egyetlen arca; A gyönyörű hallgatók, nyugodt csárdások (vagy ahogy sok helyen nevezik: a kétlépésűek) éppúgy a táncosok-énekesek örömét és saját maguk és párjuk elringatását szolgálják.
A félév két zenekara a Szeret és az Üsztürü a táncházi zenekarok szűk elitjébe tartozik, hasonlóan a szerdák két énekes-énektanítójához, Tintér Gabriellához és Kubinyi Júliához.
„Sok a szünet” – hallatszik oly sokszor a táncházakban, amikor éppen cigarettázik a zenekar. De nem a Fonóban szerdánként. Minden alkalommal vendégünk ugyanis egy másik zenekar is, elsősorban a budapesti fiatalabb zenészgenerációból. Februárban velünk lesz például Kalász Máté és bandája, valamint a FolkBeats vetélkedő nyertese, a Magos Együttes is.
Aki hangszerrel jön és muzsikál, annak ingyenes a belépés!
Belépő:
18.30-tól 1000 Ft
20.00-tól 500 Ft

Vonón innen vonón túl - Poros klub
Régi családi zenekarok és falusi közösségek hangulatát idéző esték a Fonóban, minden csütörtökön. A Kárpát-medence tájegységeinek zene- és tánchagyománya.
Igaz történetek a zenekartól és vendégeitől, zenei, tánc- és viseletbemutatók, néprajzi ismertetők.
POROS
Porteleki László, Porteleki Zoltán, Porteleki Áron és Szabó Csobán Gergő
Népzene a régi zenészdinasztiák nyomán.
A Poros 2009-ben a Hangfoglalás rendezvényein, a Budapest Jazz Klubban illetve a debreceni Kölcsey Központban lépett a nagyközönség elé.
A zenekar a hagyományos megszólalás mellett a régi bandák muzsikájában is megtalálható progresszív hangzások felé mozdul, zenéjében az ősök hangja éled újra.
A több zenekarban és zenei műfajban jeleskedő tagok összjátékát családi kötelék erősíti és teszi egyedivé.

Tekergő Gyerektáncház a Nyerítő zenekarral
A Berka-Felvonó táncház előtt a gyerekek tanulhatnak. Muzsikál a Nyerítő zenekar. Tánctanár Gubik József.
17.00-18.30 5-12 éves korosztály
18.30-20.00 11-16 éves korosztály.
Belépő: 500 Ft/fő

Berka együttes moldvai és vonós táncháza. km: Felvonó Zenekar
Várunk mindenkit sok szeretettel a Berka Együttes és a Felvonó Zenekar  közös moldvai-vonós táncházába!
Táncház egyszerre két helyszínen, tánctanítással!
Akik a zenét szeretnék csak élvezni, őket várja a hangulatos folkkocsma!
Felvonó Zenekar - Vonós muzsika
Táncmester: Linczenbold Maxi
Berka Együttes - Moldvai csángó muzsika
Táncmester: Gyurka Fábián
Belépő: diákoknak 500 Ft, felnőtteknek 800 Ft.

Forrás és további infó: Fonó