Főkép

Soha nem értettem, hogyan lett Kíváncsi George-ból (Curious George) Bajkeverő majom, főleg hogy épp csak negyedik életéve felé közeledő fiacskám is inkább George-ként emlegeti, mintsem Bajkeverő majomként (na jó, néha így is). Egyébként is, ez a kis főemlős sokszor legfeljebb tudatlan, gyermeki és kíváncsi, mintsem bármi bajt keverne – illetve mégis, kever némi bajt, de sohasem szándékosan. Ő csak jót akar, azután minden kissé rosszul sül el, vagy épp a vártnál jobban, de közben adódik némi kalamajka.

Nagyjából ez a kétféle kaland jellemző a kis George-ra, és jelen esetben az előbbiről van szó. Kalamajka nincs, csak a legőszintébb, legaranyosabb gyerekség, ami aztán bajhoz vezet, de kicsi a baj és a megoldás nagyon egyszerű. George pici fejében minden a helyén van és teljesen logikus: a foltra szappan kell és víz, tehát a nagy foltra sok szappan kell sok vízzel. Épp csak annyi a gond, és persze ez gyermeki fejjel nem átlátható, hogy jelen esetben a nagy folt az új szőnyegen helyezkedik el. A legnagyobb jó szándékkal elkövetett takarítás következtében persze mindent elönt a szappanos víz, de a kis majmóca erre is tudja a megoldást.

George egyébként érdekes figura, oldalakon keresztül lehetne elemezgetni, hogy miért fogja meg a gyerekeket. Aranypofa kismajom, nem vadállat, de nem is ember, és a környéken mindenki kedveli, ezért gondozója, a Sárga Kalapos Fickó nyugodt szívvel magára hagyja, amíg dolgára indul. Ezt persze mindig megbánja, de George olyan kis kedves és annyira tele van jó szándékkal, hogy lehetetlen megharagudni rá.

Sokkal könnyebb szimpatizálni vele, azonban, és ezt találom furcsának, maga a karakter egyáltalán nem irányul arra, hogy a gyerekek beleéljék magukat a helyzetébe. Afféle köztes szerepet vállal fel, megteszi mindazt, amit a gyerekek gondolkodás nélkül megtennének. Egy kiskölyök nem tűnődne el azon, hogy mit tesz tönkre puszta jó szándéktól vezérelve, vagy miért és hogyan ronthatja tovább a helyzetet. George sem, de ő egyébként sem gyerek, hanem majom, ezért ő megtehet mindent, amit a gyerekek is megtennének – továbbra sem azért, mert rosszalkodni akarnak. Azután az egész házat elönti a víz és a szomszéd tanyán lakó tehén a szobából bámészkodik kifelé. És ezt a gyerekek is látják, és érzik, hogy bármilyen vicces, mégsem igazán jó. És remélhetőleg mi, szülők megmenekülünk attól, hogy a Sárga Kalapos Fickóhoz hasonlóan egy szétáztatott szobába kelljen belépnünk.