FőképA Magyar Napló és a Hagyományok Háza kiadásában jelent meg 2012. év végén a Felsütött a nap az égre című rendhagyó daloskönyv, amelyhez Sebestyén Márta írt ajánlást. A könyv anyagát Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, a Fonó népzenei programmenedzsere válogatta és szerkesztette, a fejezeteket ismert népzenészek, szakemberek írták. A különös gonddal összeválogatott kötet, részletes díszítésekkel ellátott, mégis letisztult kottaképekkel, gazdag szöveganyaggal közöl százötven népdalt. A kötetből kilenc táj jellegzetes arculata is kirajzolódik: történeti-földrajzi leírások, versek, prózai részletek, valamint a táncházi énekesek, muzsikusok legkiválóbb mesterei - többek között Berecz András, Juhász Zoltán, Szerényi Béla - személyes hangvételű esszéi hozzák közel a világot, amelyben a dalok születtek.
 
A könyvet Dresch Mihály zenész és Kelemen László a Hagyományok Háza főigazgatója mutatja be. Közreműködik Kubinyi Júlia népdalénekes, Janka Barnabás színész és az Üsztürü zenekar.
 
A kötet esszéit írták: Agócs Gergely, Berecz András, Csender Levente, ifj Csoóri Sándor, Dóra Áron, Draskóczy Lídia, Juhász Zoltán, Halmos Attila, Juhász Zoltán, Szerényi Béla
 
Rosonczy-Kovács Mihály, aki maga is gyakorló népzenész hegedűs (a FolkEmbassy – Népzenei Nagykövetség), rendhagyó népdaloskönyvében kilenc tájegységet választott ki a Kárpát-medencéből és Moldvából. Különös gonddal összeválogatva, részletes díszítésekkel ellátott, mégis letisztult kottaképekkel, gazdag szöveganyaggal közöl százötven népdalt. A kötetből kilenc táj jellegzetes arculata is kirajzolódik: történeti-földrajzi leírások, versek, prózai részletek, valamint a táncházi énekesek, muzsikusok legkiválóbb mesterei - többek között Berecz András, Juhász Zoltán, Szerényi Béla - személyes hangvételű esszéi hozzák közel a világot, amelyben a dalok születtek. A válogatás segítségünkre lesz ünnepeinken, mert találunk benne születésnapi köszöntőt, menyasszonykísérőket vagy éppen karácsonyi regölést, ráadásul a dalok fele el van látva hangszeres akkordkísérettel is. Örömére szolgálhat a kötet azoknak, akik számos népdalt ismernek, de azoknak is, akik csak most találkoznak a népzenével. Méreténél fogva bárhová magunkkal vihetjük: táncházba, folkkocsmába, kirándulásra vagy nyári táborba. Legyen ez a szép könyv segítségére mindazoknak, akik e kultúra örökségével gazdagodni és másokat is gazdagítani szeretnének.

„Irodalmi értékű baedeker - forgassák, olvasgassák haszonnal! Dalra, vonóra fel, kedves Barátaim!” (Sebestyén Márta)

Időpont: 2013. március 22. (péntek) 19 óra
Helyszín: Fonó Budai Zeneház, Erdélyi zenészek klubja előtt

Forrás és részletek: www.fono.hu